sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 1 januari 2011

Bagerskans årskrönika

Tiden går fort när man har det trevligt och det måste jag säga - år 2010 verkligen har passerat fort. Ett händelserikt år med många roliga upplevelser, många goda tårtor och godsaker bakade och många nya härliga människor som jag lärt känna! Här kommer en krönika över mitt 2010.

Januari
Året började med en nostalgisk tillbakablick där jag skrev om mina barndomsminnen jag har från köket gällande just bakning, kakor, efterrätter och tårtor. Många goda efterrätter och kakor poppade upp, t.ex.. Hirams änglamat och den ack så goda Ambroisakakan.
I januari passerade jag även 12.000 besökare, något som då kändes väldigt stort! Att min blogg skulle få så många besökare har jag inte riktigt räknat med när jag började blogga…! Det firade jag med en tävling i samarbete med Bakformen.se
Jag fick även finfina saker av Siluett.se och Mars, praktiska tårtrundlar och massor med godis att experimentera med. Stort tack!
För att göra det enklare för er läsare satte jag även ihop en Färg-skola om de olika sorters färger som finns att använda inom bakning samt en om Smör, mycket matnyttigt!

PICT0017 PICT0002 PICT0014

Februari
I februari firade vi Alla hjärtans dag och jag gjorde chokladhjärtan i formar från Fika Mera. Jag gjorde även en nyttig beräkning på hur mycket kostar att göra egen MMF i jämförelse med att köpa färdig marsipan/sugarpaste. Utöver detta gjorde jag även en smaskigt god mousse av Bounty, rekommenderas!
Till mina barns kusin Annies födelsedag gjorde jag denna supersöta prinsess-tårta.

PICT0066 PICT0089 PICT0059

Mars
Denna månaden gick i tävlingens tecken, dels hade jag flera tävlingar själv och deltog själv även i fler stycken där jag även hade turen att vinna. Men det var även flera STORA tävlingar som startade i mars. Bland annat tävlingen om vem som bakade Sveriges Nationaldagstårta anordnad av Arla och Årets hemmakonditor anordnad av Fazer. Även Dr. Oetker hade en tävling med namn Miss Cupcake 2010.
Barnen och jag firade påsk i förskott genom att göra chokladbollar med gult pärlsocker, gult och påskigt! Jag och dottern bakade även blomstrande syltkakor, en klassiker i lite annorlunda skepnad. Form o Design var generösa och skickade mig ett stort paket med massor av roliga bak-saker att leka med, bland annat silikon-formar som jag gjorde en ros-tårta av.

PICT0010 PICT0018 PICT0011
April
Detta var en händelserik månad, dels bakade jag en varg-tårta till blinda Miriam som blev mycket uppskattad, så pass att jag skulle få vara med i tidningen för första gången. Otroligt kul!
Jag fick även chansen att praktisera på café emmagården i 1½ månad, något som både otroligt kul och lärorikt även om mornarna var okristligt tidiga. *ler*
Läsarna ökar sakta men säkert och i april passerade jag 25.000 besökare, härligt!!
För att trotsa den långa vintern bakade jag små söta cupcakes med fjärilar på!
I april fick jag även ett roligt uppdrag att hjälpa en tjej med hennes skolprojekt att bygga en fotbolls-stadium av tårta – en tårta av större slag.
Jag fick även reda på den tråkiga nyheten att jag inte var en av de 10 finalistrena i tävlingen om Sveriges Nationaldagstårta, tyckte mitt bidrag var riktigt bra.
Årets påsktårta blev ett klassiskt ägg.

IMG_5490 Påsk 2010 hos mamma 002 IMG_5409 
Maj
En månad i glädjens tecken, dels firade vi mors dag och jag gjorde cake-pops-rosor, blev ganska nöjd även om dom inte var dom vackraste blommorna. *ler*
Jag fick även de glädjande nyheterna om att jag blivit antagen till yrkesvux-utbildningen i Kristianstad där jag ska läsa in gymnasiekompetensen för att kunna söka vidare till den riktiga Ky-konditorutbildningen. Spännande!
Ytterligare en sak att fira var att bloggen fyllde ett år, tänk vad tiden går fort!!
I övrigt fyllde jag min tid med praktik där vi bakade för fullt, allt från kakor till tiger-inspirerad tårta!

IMG_5860 IMG_5796 IMG_5511
Juni
En månad fylld med tårta! Först tog min svåger Jonatan studenten och jag kämpade med hans tårta i timmar, ändå blev den inte som jag tänkte mig… Sen fyllde min älskade mormor Karin 90 år vilket vi firade med pompa och ståt. Då hennes favoritblommar är viol så dekorerades tårtan självklart med just violer!
Efter det tog min mans systerson studenten Linus vilket även det firades med tårta, denna gången var den hård rocks-inspirerad.
Något som även måste firas var när vår härliga kronprinsessa gifte sig med sin älskade Daniel, jag gjorde ett sött litet brudpar av ätbara nallar.
Äntligen var det även tur för Bagerskan att vara med i tidningen, inte en dag försent! *ler*
IMG_5892 IMG_6103[3] IMG_5948

Juli
Äntligen är sommaren här och så även värmen, nästan för varmt för att orka baka! Men lite värme är inget som hindrar Bagerskan från att stå i köket och stöka utan jag bakade både en och två tårtor i juli. Bland annat en födelsedagstårta till min vän Nicke. Ni fick även se mig in action när jag arbetade på en annan födelsedagstårta till en vän – en Jägermeister tårta! En mycket populär tårta! *ler*
Även min kära svärfar Janne fyllde år vilket vi friade med en ko-tårta av det enklare slaget.

IMG_6391_thumb IMG_6318_thumb[3] IMG_6466_thumb IMG_6461_thumb[9] IMG_6439

Augusti
Även denna månad hann jag med flera godsaker, bland annat en doptårta till min f d arbetskamrats dotter Inez och en chokladigt chokladig chokladtårta till svågern Jonatan. Jag visade även hur man gör små superenkla små rosor i marsipan. Till en annan f d arbetskamrats dotters konfirmation så gjorde jag ett vackert kors. Och till min svägerskas kompis bakade jag en fin pinup-tårta som jag blev riktigt nöjd med, många tårtor blir det! *ler*
Jag påbörjade även ett samarbete med Kalasdags där jag numera även bloggar under namnet KalasBagerskan.
Den 4 augusti fyllde jag år och fick en efterlängtad födelsedagspresent – en Kitch Aid! Och som grädde på moset fick jag även ett positivt besked från CSN om att studielånet vart godkänt! Om en månad så påbörjar jag utbildningen, spännande!

IMG_6874[4] IMG_6730[3] IMG_6856[1]

September
Under september månad gjorde jag många försök med att få den härliga bakform som jag fått från Cool Stuff att göra som jag vill men utan större lycka, men skam den som ger sig! Jag gjorde även fler härligt söta cakeballs som jag gav bort som lyxiga i födelsedags- och bröllopspresenter. En uppskattad gåva!
I september slog jag rekord och passerade 50.000 besökare här på bloggen, helt otroligt!!
Den 13 september så var det äntligen dags att börja skolan och första dagen hade kunnat gå klart mycket bättre med både försening och urladdat bilbatteri, men va gör det när jag äntligen får göra det jag drömt om! Utbildningen hade en seg start men det kompenserades med alla härliga klasskamrater!
I september var det dags för val och jag fick äran att baka en val-tårta till vårt lokala Vänsterparti, något dom uppskattade mycket!
Jag fick även chansen att provbaka ur American Cookies sortiment av bakmixer och färdiga degar, dock blev dom inte så goda men troligen så berodde det på att degen blivit varm.
 SAM_0932[3] IMG_7180[3] IMG_7236_thumb[1]

Oktober
Den 1 oktober fyller vår älskade dotter Linnéa 6 år och då jag går i skolan där jag får baka hela dagen lång utnyttjade jag så klart skolan och bakade en födelsedagstårta till henne!
En annan otroligt kul sak att fira var att min blogg vart nominerad till Matbloggspriset 2010, helt otroligt! Jag blev minst sagt chokad över att jag var en av de nominerade, stort tack till alla mina läsare!
I skolan bakade vi för fullt, bland annat Italienskt oliv-lantbröd och Cantuccini. Jag började även skriva på Bagerskan lilla bakskola där första kapitlet handlar om olika mjölsorter. Denna har kommit lite i skymundan man jag ska jobba vidare med både den och Bagerskans ordlista efter nyår.
Jag hade även turen att bli sponsrad från två härliga företag; Lyxiga plåtburkar och Apidae med jättefina burkar. Stort tack!
Med de fina filingböckerna jag fått från Ordning & Reda så gjorde jag en fin klippbok till alla mina tidningsartiklar, Bagerskan gillar att vara med i tidningen. *ler* Bland annat artikeln ur Aftonbladet där jag tillsammans med andra bloggare berättade om våra favoritkladdkakor!
I oktober genomförde jag även en idé jag länge funderat på – en bakbloggskarta där vi samlar alla bak-bloggar i Norden, något som visade sig vara mycket populärt!
I slutet av oktober hade vi äntligen Linneas efterlängtade födelsedagskalas med några tjejkompisar ur hennes klass, temat vart prinsessa och därtill en prinsess-tårta!
IMG_7548[3] IMG_7990[3] IMG_8102[7]
November
Skolan fortsätter och vi gjorde bland annat marsipanfigurer och övade på att spritsa. En glädjande nyhet var att jag var en av de tre finalisterna till Matbloggspriset 2010, otroligt häftigt!! Dessvärre vann inte jag utan bloggen Kaffekokarbokbloggen tog hem priset som Årets matblogg 2010.
I november lyckades jag även med att få till min efterlängtade regnbågskaka, den blev riktigt snygg! Och min otroligt snälla make gav mig en konditor-rock med inbroderat namn och allt.
IMG_8323_thumb[1] IMG_2238_thumb[1] IMG_8436[4]
December
I årets sista månad fylldes bloggen av Bagerskans julkalender med massor med tävlingar! Jag höll även i mitt livs första möhippa som trots vissa missöden blev jättelyckad!
Jag bakade tillsammans med min dotter fina pepparkakor som vi dekorerade med massor med kristyr, strössel och sockerpärlor.
Tillsammans med andra matbloggar deltog jag i en cookoff där vi bakade goda efterätter ur boken Lyxlagat Sött & gott, där jag gjorde min favorit Tiramisu.
Jag lyckades även få en praktikplats på PM i Växjö, något jag blev otroligt glad över! Bloggen har haft över 100.000 besökare, helt underbart!


DSC05145[3] IMG_8711[3] DSC05043[4]

Så var år 2010 i korta drag sammanfattat, jisses vad mycket jag hunnit med! Jag har haft otroligt kul att skriva denna krönika även om den tagit sin lilla tid. Många händelser och tårtor har fallit i glömska så det var en trevlig påminnelse om allt jag hunnit med de senaste 12 månaderna.

Jag hoppas att 2011 kommer bli lika trevligt och händelserikt! Jag har inga planer mer än gå klart utbildningen, praktisera på PM som kanske och förhoppningsvis ger sommarjobb, mer än så har jag faktiskt inte planerat. Jag har fått ett erbjudande om att hålla i en studiecirkel om bakning men tror jag ska skjuta på det till hösten när jag har mer tid och erfarenhet.

Jag vill samtidigt med detta önska alla mina läsare och följare en riktigt god fortsättning på det nya året, hoppas alla era önskningar o förväntningar slår in!

Kram Karin

8 kommentarer:

 1. Gott nytt år! Hoppas du hade en bra nyår (:

  SvaraRadera
 2. Så kul att Du inspirerats av vår Årsberättelse...
  Det är mycket man hinner med på ett år!
  Lyckat till med 2011!!
  Mor

  SvaraRadera
 3. Ønsker deg ett riktig godt nytt år, Karin. Gleder meg til å se mer fra din blogg fremover :o)

  Hilsen fra
  Elin ;o)

  SvaraRadera
 4. Fint kronik! Du får vara stöllt över dig själv Karin! så mycket du har hunnit på ett år!

  SvaraRadera
 5. ˚˛*˛°.˛*.˛°˛.*★* Feliz *★* 。*˛.
  ˛°_██_*.。*./ ♥ \ .˛* .˛。.˛.*.★* Año 2011 *★ 。*
  ˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. ♥ ˛* ˛*
  .°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛* ˛. *。
  ...From VIGO SPAIN , Greeting ,MARIMI

  SvaraRadera
 6. Da var bokstavene kjøpt hos Kakburken.se. Tusen takk for hjelp!

  Takk for et flott blog-år 2010. Håper du får et likebra år i 2011!

  SvaraRadera
 7. missa inte min tävling på http://cakeocupcakemani.blogspot.com/2011/01/tavling.html

  MVH Diana

  SvaraRadera