sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 28 januari 2011

Russin & hasselnötsbröd

I onsdags bakade jag och mina klasskamrater Jesper & Christopher tillsammans, två härligt pratglada killar som man sällan har det tråkigt med! Vi började dagen med ett Russin- och hasselnötsbröd.

Russin- och hasselnötsbröd

500g vatten
40g jäst
750g mjöl
175g rågsikt
20g salt
35g margarin
125g rostade, grovt hackade hasselnötter
100g russin

Rosta hasselnötterna i ugnen tills de blir gyllenbruna, gnugga av så mycket skal som möjligt då det annars ger en bitter smak. Hacka nötterna grovt.
Lös jästen i det ljumma vattnet och blanda i alla ingredienserna utom russin och nötter, blanda i dessa när degen är fast och fin. Låt vila i 30 minuter. Dela upp degen i 500 grams bitar och rundriv till runda fina bollar. Låt jäsa under handduk ytterligare en timme innan du skär en sol /stjärna i brödet och sen bakar av det med en ingångtemperatur på 250 grader och 10 sek. ånga. Har du ingen ugn med den funktionen fungerar det att spreja lite vatten med en blomflaska och stäng sedan luckan. Öppna efter 10 sekunder och sänk värmen till 210 C. Grädda sedan 25 – 30 minuter tills innertemperaturen i bröden är mellan 96 - 98º C. Använd gärna stektermometer.

Jag har inte smakat på brödet men mina klasskamrater lovordade det bara genom den härliga doften! Ett gott tecken!

Kram Karin

DSC05566 DSC05567 DSC05568 DSC05574 DSC05575

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar