sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 17 januari 2011

Måndag = Öva, öva, öva…

Då måndagar är en av de kortaste dagarna i bageriet och vi inte hinner med så mycket så är det numera en övningsdag. Förra veckan övade vi oss på att spritsa och skriva med pikeringsgelé. Idag stod det klippning av vetedegskrans på schemat.

För att göra en krans rullar man en vanlig vetedegsrulle som om man skulle baka kanelbullar och sen låter man ena änden äta upp den andra. Se min fina orm! *ler*
Vår deg var dock gjord med knappt någon jäst och utan fyllning så vi kunde klippa – knåda ihop degen – och klippa igen!

DSC05470 DSC05471
DSC05474 DSC05473
                  Min klippning                                       Lärarens klippning

Det finns olika sätt att klippa en krans på, antingen vanlig klippning där man lägger varannan “klippning” till höger respektive vänster, se bilden högst uppe till höger och bilden här under. Man kan även klippa höger – vänster – och den tredje i mitten osv, något som ar betydligt svårare dock. Min blev inte riktigt lika fin som läraren, blir till att öva mera!

DSC05476 DSC05475

Vi fick även öva oss på att fläta, bland annat fyrflätning. Tyvärr är det lite för krångligt för att beskrivas så här på rak arm, kanske vid ett senare tillfälle.

DSC05477 DSC05479

Utöver all denna klippning så hittade jag på en ny vetedegs krumelur, jag har inte kommit på något bra namn till min kreation. Jag rullade en vanlig kanelbulle-rulle och klippte en vanlig klippning (höger – vänster – höger) och rullar sen ihop det hela som en lussebulle fast bara åt ena hållet. Jag är sjukt nyfiken på hur den kommer se ut bakad och redan på onsdag så får jag chansen att testa! Lovar att visa bilder!

DSC05472 DSC05487

Sara gjorde ett fint halsband av sin klippta krans och till höger ser ni vår övningsdeg avbakad för att undvika risken med att den fortsätter att jäsa i soprummet…

Har ni några goda, gärna annorlunda fyllningar att ha i en vetedeg?

Kram Karin

1 kommentar:

  1. Det ser tjusigt ut!

    Jag äääääälskar bullar med vaniljfyllning! Den godaste vaniljfyllningen jag någonsin har ätit var marsanpulver + mjölk + smör + riven mandelmassa om jag minns rätt. Och så lite karamellfärg i, för att vaniljfyllning får så tråkig färg. Hihi. :P

    SvaraRadera