sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 17 januari 2011

Lyxiga nötchokladbitar *dregel*

Denna chokladkaka påminner ganska mycket om brownies med hackade hasselnötter och choklad-ganach ovanpå, kan inte blir mycket godare… Tyvärr.
Jag började med denna godsak i fredags men blev aldrig klar med den helt innan vi skulle gå hem, ganachen ville inte stela tillräckligt fort trots en bra stund i frysen. Men idag var den äntligen stel och fin, redo att skäras i bitar och provsmakas av alla utom mig då jag i lördags beslutade att försöka ta itu med min vikt och sedan dess går på Lchf (Low carb high fat). Med andra ord inget socker eller mjöl… En rejäl utmaning för en bagerska som står i bageriet tre dagar i veckan!! Men skam den som ger sig, det var bara att intala sig att kakan inte var god… *ler* Inte det lättaste då alla andra lovordade den.

Här är receptet så ni kan smaka själva!

Lyxiga nötchokladbitar
ca 30 st

150 g mörk choklad
175 g mjukt smör
4 ½ dl socker
4 ägg
2 ½ vetemjöl
3/4 dl kakao
½ msk vaniljsocker
1 krm salt
2 grovhackade hasselnötter 

Gör så här:
- Sätt ugnen på 175
- Smält chokladen. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Blanda sen i chokladen.
- Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt. Sikta ner det i smeten. Rör ihop till en jämn smet.
- Smöra och/eller lägg bakplåtspapper i en 22 * 30 cm stor långpanna och bre ut smeten. Strö över de hackade nötterna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, låt svalna.

Chokladganache

200g mörk choklad
1 ½ dl grädde

Hacka chokladen grovt. Koka upp grädden och ta av från värmen. Tillsätt chokladen och låt smälta under omrörning. Ställ den att svalna och tjockna något (sätt den gärna i kylen men inte för länge så den blir för hård) Bred den på kakan, låt stelna i kylen och skär i bitar. Njut!


DSC05454-1 Det är ett smutsigt jobb att baka!Kletigt värre DSC05456-1DSC05459-1 DSC05481
Busted!
Ajabaja!

Kram Karin

13 kommentarer:

 1. Åh, de ser underbart goda ut!
  Eller förresten, de ser jätteäckliga ut ju.. ;)

  SvaraRadera
 2. de, ser ju hemska ut, jag förstår inte ens hur nån kan vilja smaka ;)
  Kämpa på - du är grym om du klarar alla frestelser ! kram

  SvaraRadera
 3. Vilken utmaning! Men det fixar du nog! Jag tog också tag i det i höstas, men började på vv istället så jag både fick äta kakor och gå ner 17 kilo :-) Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Så mumsigt, ja vilken utmaning att baka så mycket gott och inte få äta det, men det kommer du klara galant

  SvaraRadera
 5. Det finns godsaker för LCHFare också! Chokladmousse och pannacotta t.ex. :) Och sen får väl du som bagerska komma på nya godsaker och tipsa andra LCHFare om! :)

  SvaraRadera
 6. Mumsiga var dom! Bakade dessa idag o ska ta med till jobbet att bjuda på :) Men hur mycket kakao ska de vara i? Står ingen mängd men står att de ska va kakao i. Jag hade i 2 msk o de blev bra iaf :)

  SvaraRadera
 7. De där såg ju oemotståndligt goda ut! Heja du som kan hålla dig!

  SvaraRadera
 8. ser underbart gott ut! Speciellt smeten i skålarna...Duktigt av dig att inte provsmaka!!! Jag äter enligt GI, så inget mjöl och socker här inte. Brukar dock göra eget godis ibland på cashemnötter, jordnötter och smält 70% choklad.

  Lycka till med din rivstart!

  SvaraRadera
 9. Stort tack för alla era härliga och uppmuntrande kommentarer, det värmer gott!!
  Nu har jag även uppdaterat receptet så att kakao står med, vilken slarver jag är... *ler*

  Kram till er alla, Karin

  SvaraRadera
 10. Jag äter själv LCHF sedan feb -08. :) Men jag smakar fortfarande allting jag bakar, annars hade det varit svårt att fortsätta med bakningen. ;) Skillnaden är jag pressar inte i mig en hel tårtbit utan jag smakar en halv tesked istället. Började dock slarva med ben&jerrys i somras, men det är ett kapitel som jag lagt bakom mig och inte kommer göra igen. Man lär sig av sina misstag. :) Å tack vare att jag hittade en larv på nyårsafton i chokladen vi fått från lagerhaus i julklapp har jag även slutat äta choklad. Känns otroligt skönt att inte vara beroende längre. :)

  SvaraRadera
 11. jag bara undrar vart du pluggar o vad du pluggar...?? älskar att baka jag också... =) fast det är klart... du kanske kan dela med dej så pass mycket av tips o recept att man kan bli amatör hemma istället för att utbilda sig...?? ;-)

  SvaraRadera
 12. Lycka till med LCHF - provade för ett knappt år sedan. Maten funkade utmärkt, välmåendet var på topp samt även humöret MEN vågen rasade 4 kg och stod sedan STENSTILLA i 5-6 veckor hur duktigt jag än kämpade på. Så tyvärr var det inget för min ämnesomsättning.

  Kör nu gammalt beprövat kort Viktväktarna och har rasat 11 kg på 10 veckor :) fördelen med VV är ju att man kan unna sig allt möjligt sött o gott bra det får plats i veckoplanen...

  Men tycker LCHF var tilltalande och lätt att hålla sig till så hade varit nöjd om det hade fungerat

  SvaraRadera