sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 13 januari 2011

Tävlingsbidragen till Bagerskans nyårstävling


Bidrag nr 8

Mikaela Johannesson

Jordgubbspannacotta paj 

Pajdeg
15 digestivekex
100 g smör

Fyllning
3 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl socker
200 g Philadelphia ost

Gör så här:
Kör kexen och det smälta smöret i en matberedare (jag nöjde mig med att smula mina kex för hand) och tryck ut degen i en pajform eller en form med löstagbara kanter. Låt den stå svalt medan du gör fyllningen.
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret lösts upp. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem något och rör ner dem i grädd-blandningen. Ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna lite.
Mixa jordgubbarna till puré med en stavmixer. Blanda sedan ner purén och Philadelphia osten i grädd-blandningen och rör till en slät smet.
Häll smeten ovanpå kex-blandningen i formen och låt den stå i kylen i ytterligare minst 3 timmar innan den serveras. Jag har garnerat med jordgubbar och smält vit choklad.

Ljuvlig om jag får säga det själv!
Mikaela Johannesson
www.frokenmela.se


Bidrag nr 9


Lotte Hultgren
Vit chokladmoussetårta
Botten:
400 g mandelmassa
1 st apelsin 
4 st ägg
4 msk kakao
smör till formen

Mousse:
300 g vit blockchoklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Riv av skalet på apelsinen på den fina sidan av rivjärnet o blanda ihop mandelmassan.
Tillsätt äggen och sist kakaon. Smörj en form med löstagbar botten och häll i smeten. Bred ut smeten ordentligt i kanterna o grädda kakan i cirka 20 minuter. Ta ut den och låt svalna i formen.
Gör moussen under tiden genom att smälta chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något och häll den i en bunke.
Tillsätt sedan äggulorna i bunken, en i taget under omrörning. Vispa grädden och rör även ner den i den smälta chokladen. Häll chokladsmeten över mandelmassebotten och frys några timmar.

Gjorde den här tårtan på nyårsafton 2009/2010 o den var riktigt god! Fick verkligen skärpa mig för att inte slicka i mig chokladmoussen innan det hade stelnat… *ler*
Lotte Hultgren
www.bullemamman.blogg.se


Bidrag nr 10

Malin

Vintertårta

Ljus tårtbotten:
4-5 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform/kakform cirka 22-25 cm i diameter.
Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver ordentligt i en skål. Tillsätt i äggsmeten och vispa försiktigt så att allt blandas ordentligt. Häll i smeten i bakformen. Grädda i nedre delen utav ugnen, cirka 35-45 minuter.

Tips!
Grädda med fördel tårtbottnen dagen innan - den blir stadigare dagen efter när den skall användas. Dela sedan tårtbottnen i tre delar, gärna med en brödkniv.

Vaniljkräm/glasskräm
3-4 dl grädde
1 paket vaniljsås (den sorten på påse, som vispas med kall mjölk)
mjölk till vaniljsåsen
eventuellt 1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden lagom hårt, varken för mjukt eller för hårt. Häll 1 paket vaniljsås i en skål. Tillsätt cirka 2-3 dl mjölk, eller tills vaniljsåsen blir tjock och lite "stabbig" i konsistensen. Vispa vaniljsåsen tillsammans med grädden. Tillsätt eventuellt 1 tsk vaniljsocker/vaniljpulver för en kraftigare vaniljsmak.

Jordgubbsgrädde:
3-4 dl vispgrädde
cirka 2 dl jordgubbssylt (eventuellt mer för en kraftigare jordgubbssmak)
1 paket vaniljsås (den sorten på påse, som vispas med kall mjölk)
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Vispa grädden hårt. Den skall vara mycket stabbig. Tillsätt cirka 2 dl jordgubbssylt och 1 tsk vaniljsocker och vispa litegrann. Tillsätt 1 paket vaniljsås (inte med mjölk!) och vispa igen. Blir grädden för stabbig, tillsätt mer jordgubbssylt efter smak och önskad konsistens.

Mjölkchokladmousse:
5 dl grädde
300 gram valfri choklad, t ex mjölkchoklad
Häll grädden och chokladen (bruten/hackad i småbitar) i en kastrull. Sätt spisen på svag värme, cirka 3:an-4:an. Låt chokladen smälta sakta tillsammans med grädde. Det får absolut inte koka! Rör om med jämna mellanrum så att ingen choklad fastnar/bränns vid i bottnen utav kastrullen. När all choklad smält ordentligt, ställ kastrullen i kylskåpet i minst 6 timmar, men helst över natten. Vispa sedan upp som vanlig grädde, tills moussen har fått en fast konsistens för att spackla en tårta med.

Fyll sedan tårtan i valfri ordning, men använd mjölkchokladmoussen med fördel till att spackla tårtan med - den har mycket bra konsistens för detta ändamålet.
Täck eventuellt tårtan med marsipan/sugarpaste och dekorera efter behag, gärna med ett snö/nyårstema som får tankarna att vandra till just detta.

En riktig "vintertårta" som också passar perfekt som nyårstårta!
Malin
www.tartspecialisten.se

Bidrag nr 11

Annika Nilsson

En jättedammsugare

Recept tårtbotten:
Gör en "tre lika principen"-tårtbotten på 5 ägg (sen lika mycket socker och mjöl uppdelat i tre olika glas), tillsätt 3 msk vaniljsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, i en rektangulär form (brödform).

Lager 1:
100g mörk choklad
2 äggulor
3 msk florsocker
2,5 dl vispgrädde
Smält chokladen och tillsätt äggulorna i den avsvalnade chokladen. Tillsätt gulorna ett i taget och rör om ordentligt emellan dom. Låt smeten svalna.
Rör ner florsockret. Vispa sen grädden till ett lagom fluff och rör sen ner den i chokladsmeten. Låt stå kallt ca en halvtimme, timme.

Lager 2:
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75dl socker
3 äggulor
0,75dl maizena
25 g smör
Koka upp mjölken ihop med vaniljstången som du gröpt ur (men lägg i både skal och frön i kastrullen!)
Vispa ihop socker, äggulor och maizena fluffigt. Häll sen i den varma vaniljmjölken.
Värm upp i kastrullen, men häll över i en skål direkt den börjar tjockna till sig.
Tillsätt sen smöret och kyl ner vaniljkrämen. Rör om emellan varven.

Tillvägagångsätt
Baka tårtbotten, dela dom och gör fyllningarna.
När allt svalnat lägger du ihop tårtbottnar och fyllningar som du vill ha det.
Täck alltihop med 4 dl vispad grädde.
Lägg över ett grönt marsipanlock. Pensla sedan smält blockchoklad på "ändarna" av din dammsugare. Låt tårtan svalna...

Resultatet var mycket gott kan jag lova!
Annika Nilsson
http://nilssonpettersson.blogg.se

Bidrag 12

Lisa Lundqvist

Fransk Chokladkolapaj
Skulle tippa på att receptet räcker till 15-20 bitar.
Det här behöver du:
Deg
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 msk kakao
1 msk kallt vatten
1 st äggula från ekologiskt ägg
Fyllning
2 dl strösocker
1 dl vatten
100 ml (2 tuber) 10glykos
2 dl vispgrädde
200g mjölkchoklad (jag använde Fazers)
250 g mörk choklad, 70 %
Gör så här
Pajdeg:
Blanda ihop kallt smör med vetemjöl, florsocker och kakao. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Kavla ut degen och klä en räfflad pajform, 24 cm i diameter med degen. Nagga mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminiumfolie för att förhindra den från att sjunka ner under gräddningen. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Hacka den mörka chokladen riktigt fint. Smält chokladen och grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller på låg värme direkt i kastrullen.
Koka upp strösocker, vatten och glykos under cirka 6 minuter i en stor kastrull. Blanda ner chokladgrädden i sockerlagen och fortsätt koka under konstant omrörning med en visp tills smeten tjocknar och känns trög, 10, max 15 minuter. Häll kolan i pajskalet och låt kallna samt stelna i kylen.
Servera pajen i mycket smala bitar med vispad grädde och syrliga bär som hallon.

Denna paj är väldigt god men mäktig och man orkar bara äta en liten, liten bit.
Lisa Lundqvist
http://sockerrus.wordpress.com/

Bidrag 13

Diana Larsson

Päronterrine med Saffran, Chokladglass och Pistage o mandelanslag fylld med chokladmousse.


Päronterrine:
Koka 4 skalade och klyftade päron i 3 dl päroncider, lite saffran, lite kanel och lite socker. Ta upp päronen när de är mjuka men inte sönderkokta och lägg dem i en form. Rör ner 4 blötlagda gelatinblad i vätskan och  häll den över päronen, ställ in i kylen så den stelnar.

Pistageanslaget:
Blanda 50 g florsocker, 50 g vetemjöl, 50 g smör (rumstempererat) och 50 g äggvita. Rör i finmalda pistagenötter och lite karamellfärg. Stryk ut smeten på ett bakplåtspapper och om du har en tandad skrapa så drar du ränder med den. Frys sedan "ränderna". Om du inte har en sådan här så kan du göra olika mönster med vad du har hemma eller med en palett. Denna smet kallas "Cigarette"

Vispa 75 g ägg, 50 g mandelmjöl (eller 50 g potatismjöl och mandelarom) och 50 g socker fluffigt. Låt stå i en bunke. Vispa därefter 100 g äggvita, 25 g socker till en maräng, vänd ner detta i mandelmjölblandningen. vänd därefter i 25 g socker och 15 g smält smör. Denna smeten kallas "Joconde". Bred ut Joconden över dina frysta ränder, eller vad du valde att göra för mönster. Baka av i 180 grader i ca 8 min. Sockra ett bakplåtspapper där du kan vända upp ditt bakade anslag när det är färdigt! Dela det i 7x9 cm stora rutor och rulla ihop (med ränderna utåt) så det blir ett rör, vi använde bakplåtspapper och tejp.
Detta kan du använda till att fodra anslagsringar med när du gör en moussetårta eller liknande.

Chokladmousse:
Vispa 2,5 dl grädde lätt. Koka upp 1 dl grädde och 1 dl mjölk. Rör ihop 3 äggulor och 0,5 dl socker och häll den kokande gräddmjölken på äggulorna, häll tillbaka i kastrullen och sjud till 85 grader. Slå sedan vaniljsåsen över 225 g hackad choklad och rör tills den smält. Smälter den inte riktigt kan man försiktigt micra den i några sekunder. Vänd i grädden och häll upp i en spritspåse. Fyll rören och ställ i kylen att stelna!

Chokladglass:
Vispa 3 äggulor med 0,5 dl socker fluffigt. Koka upp 1,5 dl vispgrädde, 2 dl mjölk och vanilj. Häll i 75 g mörk choklad i gräddmjölken och häll detta över äggvispet. Låt sedan svalna och svälla över natten. Dagen efter kör du den i glassmaskin....

Om du inte orkar göra glassen så köp den för desserten är så god att man vill inte avstå bara för att glassen är jobbig att göra!
Diana Larsson
http://cakeocupcakemani.blogspot.com/

3 kommentarer:

  1. snygga tårtor!:)
    tittar in för o säga att du har en blog award att hämta hos oss när du har tid och lust:)

    http://strangebakery.blogspot.com/2011/01/we-love-blog-awards.ht

    SvaraRadera
  2. Vilka underbara bidrag! Man blir ju så hungrig såhär inpå småtimmarna!

    SvaraRadera
  3. Polkadrömmen verkar underbart god, den måste nog testas! :0)

    SvaraRadera