sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 19 januari 2011

Kreativitet vs Effektivitet

Ja då var det onsdag igen och ännu en hel-dag i bageriet. Helt klart mina favoritdagar men även den största utmaningen av dom alla, att inte provsmaka på allt gott vi bakar...! Idag ska vi baka vetebröd i alla dess former och jag ska få vidareutveckla min idé till en ny vetedegs-krumelur. Jag måste komma på nåt bättre namn än det, men det kommer nog under dagen hoppas jag...

Något som jag tycker är tråkigt men ändå förståeligt är att vi i klassen blir itutade i hur viktigt det är att tänka på slutkostnaden av ett bakverk. Att man inte kan jobba med ett bakverk i flera timmar och tro att man ska kunna sälja den till det priset som den är värd, utan hur viktigt det är att effektivisera och förenkla allt man gör. Flera bollar i luften samtidigt! Och det kan jag förstå, kunderna köper kanske inte hur dyra wienerbröd som helst...
Men nackdelen med detta är att det lätt tar död på all innovativitet och kreativitet i att hitta på nya bakverk. Som igår så funderade jag på om man inte skulle kunna ha flytande choklad i chokladbollar, borde bli jättekladdigt men ack så gott! Och genast så kom kommentarer om att det inte kan vara kostnadseffektivt utan kommer ta lång tid att göra, med andra ord kosta mer än det smakar... *suck* För mig är halva nöjet med bakning att komma på nya, roliga och udda bakverk! Kostnaden på slutprodukten kommer i ett klart senare skede om och när produkten är god och säljbar. Som sagt förståeligt men fantasidödande tyvärr.

Nej, nu är det dags att åka till skolan! Jag kommer självklart ta med mig mitt kreativa sinne dit och en massa bilder på allt jag bakat hit! *ler*

Kram kram KarinShare/Bookmark

6 kommentarer:

 1. Visst är det tråkigt att hela tiden tänka ekonomiskt men ännu tråkigare är när ingen vill betala för det du gjort för att det är för dyrt. Det är två skilda saker att baka som hobby till vänner och att försöka leva på det. Tro mig jag vet;)

  SvaraRadera
 2. hihi, ja, det måste vara en stor utmaning, att inte få provsmaka det man bakar :-) Tråkigt!

  SvaraRadera
 3. precis det jag själv funderar på lite då och då. och då gäller det tårtor, nämligen, gör man en tårta till egen familj och vänner så bryr man ju sig inte om hur lång tid det tar att dekorera för man ska jag inte sälja den. Då kan jag spendera dagar och veckor på smådetaljer och avancerade dekorationer. Men skulle man leva på att sälja dekorerade tårtor då kan man ju inte arbeta men en tårta i en vecka. Eller kan och kan men frågan är om någon vill och har råd att betala för en sådan tårta. Då får det bli som du säger, Karin, förenklade och snabbare varianter med mindre detaljer vilket jag tycker är lite tråkigt.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker du ska kalla den för en bull-bulle eller bull-kulle! Eller varför inte bullekull/kullebull :D

  SvaraRadera
 5. Hej
  Jag skriver angående din silikon form där "bitarna" är olika stora
  Har letat efter diskussionen om hur man ska "smörja" formen för bästa resultat på din sida, men hittar den inte.
  Så jag skriver här istället
  Jag gjorde en kaka i helgen och hällde i min silikon form. Formen stod i kallt vatten under tiden jag rörde ihop kakan. Bytte vattnet 1 gång under tiden
  Smörjde inte formen, detta funkade för min kaka och min billiga silikon form

  Tycker om att titta in på din sida och se allt gott stort plus att du skriver ut recepten. Ska man ha något gott är det bara till och kolla din blogg:)

  SvaraRadera
 6. Det hade varit kul om ni hade kommit på lite bakverk/kakor som är LCHF baserade. Det krävs en jäkla talang att inte blanda in socker och mjöl. Vi har gjort några chokladbollar med nötter, smör och keso i. Självklart med både smör, kakao och ytterst lite vaniljsocker eller vaniljarom om man har det hemma. Kanske ha en tävling om vem som kan komma på det bästa receptet :o)

  SvaraRadera