sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 16 januari 2010

Färger

Inom tårtbakningsvärlden finns det många olika sorters färger, de flesta ätbara förstås. Jag tänkte berätta lite för er om vilka sorter som finns - en liten färgskola! *ler*


Hushållsfärger
En vattenbaserad karamellfärg som man kan färga det mesta ärbara med. Det krävs dock mer av hushållsfärgen vilket gör infärgningen vattnig. Inte att rekommendera till färdig SP/MMF/Marsipan, fungerar däremot bra innan florsockret är tillsatt vid tex MMF. I den lokala matvaruaffären finns bara rött, gult och grönt med fler färger kan finnas via butiker på nätet.
Håller i ca 2-3 år, förvaras i rumstemperatur.
Bild lånad från recepten.se

Pastafärger
En dryg färg som ser ut som gelé. Bra att färga SP/MMF/Marsipan men även andra maträtter som mousse, glass m.m. Går att lösa upp till flytande färg med lite vit alkohol (gin, vodka), alkoholen dunstar och löser inte upp materialet som man målar på. Kan även lösas upp med vatten.
Färgen är dryg och koncentrerad. Ska du färga större stycken i rött eller svart rekommenderas sk. Koncentrerad färg.
Låt metallocket på burken sitta kvar så länge som möjligt då detta skyddar färgen från att torka ut. Gör ett litet hål i metallen och använda tandpetare för att få upp färgen. Genom att använda en och ren tandpetare varje gång så förlänger du färgen ytterligare ett tag. Se även till att stänga locket ordentligt.
OBS! Om du skall färga choklad behöver du oljebaserade pastafärger som dessvärre ej säljs i Sverige då det inte finns någon bra variant som är godkänd av EU. Pastafärger är vattenbaserade och passar därför ej till att färga in choklad.
Pastafärgen finns i nästan alla kulörer. Förvaras mörkt och ej över normaltemperatur.
Bild lånad från hellosugar.sePulverfärger
Pulverfärg är till för att främst för ytlig målning som blommor och fjärilar. Blås av penseln vid torrborstning för att bli av med överflödig färg. Färgen kan också blandas med alkohol, vatten eller matolja för att få dom till en "rinnande" färg. Kan precis som pastafärg färga in de flesta ätbara produkter.
Bild lånad från Tårtiversum.se


Pennor

Pennor med ätbar färg, finns i de flesta färger. Bra till att använda på tårtor, kakor och liknande dekorationer. Kan användas på SP/MMF/Marsipan. Perfekt till smådetaljer!
Bild lånad från Kakburken.se

Koncentrerad färg.
Finns främst i färgerna svart och rött vilka är svåra att få till och som kan kräva extra mycket färg av vanlig pastafärg.
Namn på färgen kan vara Black Extra och Red Extra.
Bild lånad från Kakburken.seFlytande färg
Ätbar färg i flytande form, finns i mer ovanliga färger som guld, silver, brons med flera. Burken bör skakas väl innan användning för att färgen ska blanda sig. Färgen kan dela på sig när den stått still en stund. Perfekt till att skriva med och att måla detaljer som pengar, prinsesskrona m.m.
Bild lånad från Kakburken.seSprejfärger
Ätbar färg i sprayform, används till att färga en stor tårta eller att ge den ett vackert skimmer. Burken bör skakas innan användning. En burk räcker till att hel-täcka en normalstor tårta, ger skimmer till en stor tårta.
Bild lånad från Cakedreams.seGlitter/Metallic
En pulverfärg som kan användas på det mesta för att ge den det lilla extra. Används med en torr pensel, skaka av överflödig färg innan påmålning.
Kan lösas upp till flytande färg med vit alkohol.

Bild lånad från Kakburken.se

Har jag missat någon färg-sort? 

Eller glömt någon viktig detalj? Säg gärna till...!!Kram Karin

Share/Bookmark

7 kommentarer:

 1. Jättebra färgskola!
  //Ankmor FL

  SvaraRadera
 2. Jag har köpt blå hushållsfärg i affären så det är inte bara gul, grön och röd som finns.

  SvaraRadera
 3. Med vad färgar man frosting bäst? Tycker det är så svårt att få bra konsistens på frostingen när man använder hushållsfärg. Tack för en härlig och inspirerande blogg!

  SvaraRadera
 4. Anonym 1 - tack för tipset!
  kram Karin

  SvaraRadera
 5. Anonym 2 - jag rekommenderar pastafärg då det är mer koncentrerat än hushållsfärg. Tyvärr innehåller hushållsfärg alldeles för mycket vatten, vilket gör mer skada än färg.
  Pastafärg kan du bland annat köpa här:
  http://www.kakburken.se/index.php?cPath=75_76&kakburkenID=095d9663e9c383b1c737096a3939cc44
  kram Karin

  SvaraRadera
 6. Vilken färg rekommenderar du om man vill färga tex, tårtbottnar och gärna vill ha klara färger som exempelvis denna tårtans bottnar? http://sockerrus.se/2012/04/30/once-upon-a-time/

  Hade varit väldigt tacksam för svar! Har inte den blekaste aning om vad jag kan få tag på det eller vad det ska vara för någon färg.

  Kram, Elin.

  SvaraRadera
 7. Hejsan!

  Vilken färg rekommenderar du att man ska använda om man vill färga tårtbottnar i klara färger som inte ser så matta ut med vanlig karamell-färg/hushållsfärg som man kan köpa i affärerna.
  Som till exempel denna tårtans bottnar, http://sockerrus.se/2012/04/30/once-upon-a-time/

  Vet du vad man kan få tag på såna färger som göra bottnarna färgade och vackra ? Någon sida att rekommendera ?

  Mvh, Elin Åkesson

  SvaraRadera