sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 9 februari 2010

Barndomsminnen - Ambrosiakaka


Ambrosiakaka är en underbar sammanslagning av sockerkaka, apelsin och glasyr! Tyvärr kan jag äta hur mycket som helst av denna goda kaka så det är inte ofta jag bakar den. Men då jag hade blodapelsiner över från mitt senaste tårtbakande så ville jag använda dom till något gott. Inte så förtjust i att äta dom som dom är, lite för surt för min smak.

Ambrosiakaka är något min mamma bakade ofta i min barndom. Doften och smaken av kakan tar mig tillbaka till Grävlingsvägen där jag växte upp, fullt med minnen. Idag finns inte huset kvar i våran ägo utan en annan familj bor där och skapar egna minnen. När jag fick reda på att vi skulle flytta därifrån lekte jag ofta med tanken att jag och minna vänner skulle köpa huset anonymt av min mamma, allt för att få bo kvar där... *ler* Men livet hade andra planer och jag hamnade istället i de mörka skogarna i småland, tur nog har man alltid minnena kvar och med lite hjälp av ambrosiakakan är det lätt att minnas tillbaka!


Ambrosiakaka

150 g smör
3 st ägg
2,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
rivet skal samt saft från en apelsin

Glasyr:
2 dl florsocker
1-2 msk saft från en pressad apelsin
ca 50 g syltade apelsinskal


- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp. Vispa ner bakpulver och vetemjöl.
- Rör ner det smälta avsvalnade smöret och rör/vispa snabbt ihop till en jämn smet.
(Om smöret inte är helt avsvalnat är det viktigt att du direkt häller smeten i formen och ställer in den i den varma ugnen eftersom bakpulvret jäsningseffekt sätts igång av värme.)

- Häll smeten i en smord bröad rund form, ca 22 cm i diameter och grädda ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen.

- Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Lägg formen över och/eller en bakhandduk och låt kallna.

- Gör glasyren: Blanda florsocker med saften. Bred ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal. Servera när glasyren stelnat.

Den rosa tårt-brickan kommer från IKEA.
Den guldiga tårtbrickan kommer från Siluett.


Kram KarinShare/Bookmark

1 kommentar:

  1. Ser smaskens ut!
    Hur gick partyt förresten? Köpte du nått fint?
    Kram

    SvaraRadera