sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 28 augusti 2010

En chokladigt chokladig chokladtårta!

Mina kära lilla svåger Jonatan (kallas Tantan av barnen) fyllde i torsdags hela 19 år, bara barnet…! Han gillar mina tårtor och älskar choklad! Drömtårtan var en tårta med choklad, choklad åsså lite mer choklad… *ler*
Mer exakt ville han ha brownie, maräng, chokladmousse och kladdkaka men jag gjorde en enklare variant av hans önskemål och tog bort kladdkakan. *ler*
I botten har vi en chokladig Brownie, och då jag har en 26’ cm form så ökade jag receptet med hälften.

Brownie
För en 26' form

150g smör
150g choklad, gärna mörk
3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält smör tillsammans med chokladen i en kastrull eller över vattenbad, låt svalna.
Rör ihop ägg och socker lätt, och tillsätt vetemjöl och bakpulver. Blanda ner chokladröran och rör till en jämn smet.
Klä en 26’ form med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 30-40 minuter. Kolla stickan, det ska vara lite småkladdig men inte smetig.

IMG_6856 IMG_6855

Nästa lager är en seg maräng. Låter kanske konstigt med salt, men det är saltet som gör marängen så där seg och härlig!

Marängbotten

3 st äggvitor
1,5 dl socker
en nypa salt

Sätt ugnen på 100 grader. Rita ut en cirkel på bakplåtspapper med hjälp av den springform som du gjort tårtbotten i.
Vispa äggvitorna å medelhastighet tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt, vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig när man tar lite mellan fingrarna.
Lägg bakplåtspappret på en plåt och bred ut ett jämt lager av smeten inom cirkelns kant. Ha i ugnen ca 1 - 1,5 timmar tills ytan är krispig och insidan seg.

IMG_6857 IMG_6858

Och sist men inte minst, mjölkchokladmousse! Detta recept räcker till ett tjock lager mousse + spritsning. Dekorera med röda cocktailbär!

Mjölkchokladmousse

6 dl vispgrädde
400 g mjölkchoklad

Hetta upp vispgrädden i en kastrull - grädden får absolut inte koka! Lägg i chokladbitarna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen, allra helst över natten! Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.
Det är viktigt att den får bli riktigt kall innan man vispar den annars kan den skära sig lätt och det blir inget fluff!

IMG_6859 IMG_6860

Alla lovordade denna tårta och enligt födelsedagsbarnet var detta den godaste tårtan hittills! Ett gott betyg i dubbel bemärkelse! *ler*

Kram Karin

PS. Detta är mitt bidrag till Månadens sötsak!


Brickan kommer från Siluett!

6 kommentarer:

  1. Mmmmm! Mmmmums!
    för en chokladälskare som jag är måste jag säga att denna tårta ser helt underbar ut! Låter ju hur gott som helst med blandingen av brownie och maräng!

    SvaraRadera
  2. Vad gott det ser ut, massa choklad, mumsigt värre :-)

    SvaraRadera
  3. Har du chokladmousse mellan brownien och marängen?

    SvaraRadera
  4. Sofie - först brownie, sen maräng och sist chokladmousse som jag klär in hela tårtan med!

    Kram Karin

    SvaraRadera
  5. Tack! Den ser verkligen supersmaskig ut! Ska testast :) Vilken inspirerande blogg du har :)

    SvaraRadera