sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 11 december 2009

Recept: Tårtbotten - tre delar


Ett smart och enkelt tips som jag hittat hos Malin bakar, en tjej som är duktig på att baka!
Innehållet är det samma som vanlig tårtbotten, bara ett betydligt enklare och roligare sätt att göra det på, du behöver ägg, socker, mjöl och bakpulver.

Beräkning - Ägg
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Ta fram tre lika stora glas och knäck äggen i ett av glasen. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset. I det tredje glaset mäter du upp mjöl blandat med bakpulver.

Beräkning - Bakpulver
1 tsk till 2-3 ägg
2 tsk till 4-5 ägg
3 tsk till 6 ägg

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge tills det är vitt o pösigt. Blanda försiktigt ner mjölblandningen och häll smeten i smord form/form med bakplåtspapper i botten. Grädda längst ner i ugnen.






Beräkning - Tid
20 minuter för 2 ägg
25 - 30 minuter för 3-4 ägg
35 - 40 minuter 5-6 ägg

Prova med en provsticka/tändsticka för att se att botten är färdig, är den på väg att bli brända kan du täcka med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
Låt svalna en stund i formen och låt den sen kallna helt på ett galler under en bakduk.

Vilket är ert favoritrecept på tårtbotten?


Kram Karin


Share/Bookmark

6 kommentarer:

  1. Favoriten har få ingredienser: 4 ägg, 1 1/3 dl socker, 2 1/3 dl siktat mjöl + 1 tsk bakpulver.

    Formen sätts in i kall ugn längst ner. Ugnsvärmen sätts på och får gå upp till 190º. Sänks sedan gradvis till 150º och 100º. Gräddningstid ca 30-35 minuter.

    På måndag publicerar jag en smaskig födelsedagstårta på bloggen där jag använder just denna tårtbotten.

    SvaraRadera
  2. Jag har alltid smör och mjölk när jag gör sockerkaka.

    SvaraRadera
  3. Åh, jag tycker det är så svårt att hitta ett bra recept! Har experimenterat med bara vete, vete+potatis, med och utan vatten osv. Min favvo är nog ändå att baka på både vetemjöl, potatismjöl och hett vatten. De utan vatten blir fluffigare men är svårare att lyckas med utan att de sjunker ihop tycker jag...

    SvaraRadera
  4. Jag använder också ett liknande recept med "tre lika delar" - o den är verkligen toppen!! Har aldrig misslyckats och den blir alltid lika hög och fin! Jag har testat många olika men den här är och förblir ändå min favorit!:-)

    SvaraRadera
  5. Alla dina beräkningar är jätte intresanta. Med din stora erfarenhet och din utbildning måste du vara en expert på hur man beräknar storlek på tårtan jämfört med antal bitar. Tror att det är en evighets intresant tema och att du är jätte bra på den. Jag tror själv att det är ganska lätt att beräkna kvadratiska eller rektangel tårtor. Men runda tårtor? Dem är komplicerade speciellt när man tänker på uluka höjden. Kom igen Karin ge oss en bra inlägg om det för att du är bäst!
    På grund av mina socker modellerade figurer... saning är att jag sitter och pislar med dem upp till två timmar. För vissa av mina figurer har jag silikon model för ansikte. Men man måste ändå göra mycket per hand. Ibland skapar jag figurer av färgad socker pasta ibland mållar jag i efterhand.

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Jag vet ej vad jag lyckas gör för fel när jag gör enligt detta reccept...
    Jag har alltid varit tvungen att ta ut den i förtid. kanske efter 25 minuter och den sjunker automatiskt i ugnen.
    Jag har alltså inte öppnat utan den reser sig, sedan börjar den bli brun och sjunker...
    Måste ta ut den annars bräns den. Jag vet att vår ugn r varmare än normalt så ist för 175 tar jag nästan 150! Fungerar fortfarande inte....
    Vill också få den så gyllengul/brun och fluffig...

    SvaraRadera