var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-15318646-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

söndagen den 13:e december 2009

Julkalendern - lucka 13

TEMA: Lucia



Idag är den Lucia, en gammal svensk tradition som har sitt ursprung i både hedniska och kristna seder. Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Även husdjuren fick extra foder. Under den sista tiden med julianska kalenderräkningen, det vill säga innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.
Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa och som dog på 300-talet.
Källa: wikipedia

Varför inte bjuda på vänner och familj på fika i vintermörket,  och fira Tredje advent och Lucia på samma gång. Tänd ljusen i staken, koka lite kaffe och duka fram pepparkakor, lussebullar och annat gott!

Här nedan ser ni en enkel och snabb kaka att bjuda på. Jag har inte prövat den själv men den verkar riktigt god!

Nötstinn expresspepparkaka

430 g pepparkaksmix
1 st ägg
500 g blandade nötter (pinje, pistasch, cashew, valnöt, hasselnöt, mandel)
12 st röda coctailbär
50 g suckat (tärnad syltad frukt)

Ett extra ägg i kakmixen får kakan att hålla ihop trots alla goda nötter som blandas i.
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröda en avlång 2-liters form.
2. Blanda kakmixen enligt förpackningens anvisningar och vispa ner ett ägg.
3. Rör ner nötter, coctailbär och suckat i smeten.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan 1 timme i nedre delen av ugnen. Täck med ett smörpapper mot slutet om kakan börjar bli för mörk.
5. Servering: Skiva kakan tunt med en vass, tandad kniv.
Må så gott, kram Karin

Share/Bookmark

1 kommentar:

  1. Ville bara göra dig uppmärksam på att det idag är tredje advent, inte andra. Ha en fortsatt trevlig tredje advent och luciadag!

    SvaraRadera