sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 12 december 2009

Julkalendern - lucka 12

Recept: Lussebullar

Begreppet Lussekatt hade från början inget att göra med Lucia, utan ska etymologiskt härledas till Lucifer, alltså djävulen. Det var i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Djävulen, i kattens skepnad, gav barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljuskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan. De ljusa bullarna ansågs skrämma bort Lusse, alltså Lucifer.
I slutet av 1600-talet kom lussekatten till Sverige och mälardalslandskapen där de mer välbärgade bakade och åt dem. Först på 1800-talet, när man i Sverige började fira Lucia, spreds lussekatten över hela landet och fick den folkliga koppling den numera har.
Källa: WikipediaCa 35 bullar

50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 paket (50 g) jäst
1 tsk salt
1/2 msk strösocker
13 dl vetemjöl

1 påse (1/2 g) saffran
1/2 tsk salt
125 g mjukt smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
ca 2 1/2 dl vetemjöl

russin
1 ägg till pensling

- Smält matfettet och häll i mjölken. Värm vätskan fingervarm, 37 grader. Häll vätskan i en bunke. Går bra i köksmaskin. Smula ner jästen, tillsätt salt och socker. Blanda ner vetemjöl och blanda samman till en lös deg. Ställ den övertäckt att jäsa ungefär en timme.
- Krossa saffranet tillsammans med socker eller salt i en mortel, det gör det lättare att finmala kryddan. Rör matfett och socker ljust och poröst i en bunke. Går bra med elvisp.
- Knäck ner ägget i smörkrämen och tillsätt saffranet. Rör samman till en gyllene, slät kräm.
- Tryck ner den jästa vetedegen med en knuten näve. Lägg smörkrämen i fördjupningen. Blanda in smörkrämen i degen tillsammans med mjölet. Bäst går det i köksmaskin. Gör du det för hand, knåda den på bakbordet med rikligt med mjöl på bordet och med en degskrapa till hands.
- Degen klibbar lätt fast. Den ska inte jäsa ytterligare. Dela degen i två lika stora delar. Forma varje del till en längd. Dela varje längd i cirka 17 bitar. Trilla ut dem till längder, forma lussekatter och lägg på papprad plåt och jäs till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Pensla med hopvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 250 grader 8-10 minuter tills bröden är gyllenbruna.Bild lånad från Receptfavoriter
Kram Karin

Share/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar