var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-15318646-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

torsdag 17 december 2009

Julkalendern - lucka 17

I lucka Sjutton finner vi Rocky Road recept gånger 3, den gudomliga blandningen av sött, salt och segt och med ett härligt tuggmotstånd, kan det bli bättre?




Leilas Rocky road


600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
- Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
- Blanda samtliga ingredienser.
- Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
- När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.




Rocky Road Fudge


200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
25 g smör
En burk sötad kondenserad mjölk, ca 397 g
2 tsk vaniljsocker
2,5 minimarsmallows
2,5 dl osaltade rostade jordnötter

Gör så här
1. Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie.
2. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, smör och kondenserad mjölk.
3. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet.
Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret.
4. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallows. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar.
5. Skär i rutor. Förvara i kyl.


Rocky Road Semifreddo
baserat på recept av Leila Lindholm

200 g mörk choklad
4 ägg
4 msk socker
2 dl vispgrädde
2 dl tjock yogurt
2 msk hasselnötslikör (Frangelico) - går bra att ersätta med Amaretto, eller utesluta helt
100 g rostade, skalade hasselnötter
100 g mörk choklad, krossad (variera gärna - testa med vit choklad!)
1 näve minimarshmallows (eller stora, klippta i småbitar)
1 näve krossade maränger

Smält chokladen (de första 200 g), i microvågsugn går bra. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggulorna med hälften av sockret, tills det blir en ljusgul, pösig smet. Vispa äggvitorna med resten av sockret till ett styvt skum. Vispa grädden fluffig, och blanda ihop med yogurten.

Rör ihop choklad med äggulssmeten och likören, och vänd ner gräddyogurten. Vänd sist ner äggvitorna, och den krossade chokladen. Varva smeten med maränger, nötter och minimarshmallows i en stor form, och ställ i frysen. Låt frysa ordentligt - över natten är helt okej. Ta ut en halvtimme innan servering så den blir lite lagom mjuk. Servera gärna med kolasås.

Njut!

Kram Karin

Share/Bookmark

3 kommentarer:

  1. mmm, så gott! jag tror jag måste testa leilas i jul. :)

    SvaraRadera
  2. Nä men fyyyy, nu blev jag sådär gränsfall äckligt sugen ju.... vilken smaskig blogg du hade :-)

    vi som är lite kinkiga på vad vi stoppar i oss, lite blandat laktosintolerans och lite blandat med allergier i familjen, får nöja oss att titta och dräggla, ögongodis är faktiskt också godis, eller hur? ;-)

    God jul på sig!

    SvaraRadera
  3. Åhh, vad gott! Måste testa rocky road :)

    SvaraRadera