var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-15318646-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

lördagen den 19:e december 2009

Julkalendern - lucka 19

Vad vore julen utan marsipan och marsinpangrisen? Ingen riktig jul, eller hur! Man kan göra det enkla att köpa färig marsipan eller om man gillar utmaningar; göra egen!

Egen marsipan
½ dl vatten
1 msk smör
2½ msk vetemjöl
300 g riven mandelmassa
2 dl siktat florsocker

Gör så här
- Koka upp vatten och smör. Vispa i mjölet och sjud smeten tills den blir som en deg och börjar släppa från bottnen.
- Låt degen svalna helt och arbeta in mandelmassa och florsocker.


Marsipangris

Jag har sökt med ljus o lykta efter bilder på hur man enkel gör sin egen marsipangris men tyvärr inte funnit några. Hittade dock en film på tidningen BLT's sajt som visar hur man kan göra sin egna lilla gris, se här.

Här är en skriftlig beskrivning:
- Ta en bit marsipan och rulla den mellan händerna tills den har fått formen av ett ägg. Forma den smala änden till ett tryne.
- Skär en skåra med kniven i nedre delen av trynet så att grisen får en mun. Använd tandpetaren och stick två hål i den övre delen av trynet.
- Ta mer marsipan och forma två små trekantiga marsipanbitar som du sätter fast som öron på grisens huvud. Tryck fast två silverkulor som ögon.
- Rulla en smal rulle och snurra ihop den till en knorr. Sätt fast knorren på grisens rumpa.
- Smält blockchokladen i micro eller i vattenbad. Doppa den bakre halvan av grisen i den smälta chokladen och ställ den på ett smörpapper för att torka. När chokladen har stelnat är din gris klar!
- Gör fler grisar, eller prova att göra andra figurer, fantasin är det enda som stoppar dig!

Tips!
Färga gärna marsipanen med pastafärg, hushållsfärg eller varför inte kakao eller smaksatt florsocker!

Vet du någon bra sida på nätet så säg gärna till!

Vill du bli ett riktigt proffs på marsipanfigurer är mitt tips Marsipanskolan i Stockholm! Marsipanskolan drivs av
Lotta Juell-Skielse och är bosatt i Huddinge en bit utanför Stockholm. Hon utbildad Konditor och har arbetat i branschen i 15 år. Hon ordnar kurser i marsipanmodellering och dekor av bakverk hemma hos dig.
Mer info; www.marsipanskolan.se

Kram Karin



Share/Bookmark

1 kommentar: