sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 16 december 2009

Julkalendern - lucka 16

Efter en nyttig tävling är det dags att slänga sig ut i julgodiset igen, denna gången i Polkagrisens tecken! Här bjuder jag på Polkagris-marsmallows och tryffel. Mums!Polkagris-marsmallows

ca 5 dl socker
1 msk ljus sirap
2 dl vatten
ca 25 gelatinpulver
ca 1 tsk pepparmint extrakt
2 äggvitor från stora ägg
röd hushållsfärg

- Smörj en 20 * 20cm stor kakform med vegetabilisk olja på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten, smörj även olja på pappret.
- Koka strösocker, sirap och vatten i en liten kastrull, rör tills sockret löst upp sig helt. Låt sedan koka upp utan omrörning tills det är 127 grader varmt.
- Lös upp gelatinpulvret enligt anvisning på paketet, rör sedan ner pepparmint extraktet.
- Vispa vitorna till skum. Vispa ner gelatinet i en jämn stråle i sockerlagen och fortsätt sedan med äggviteskummet, lite i taget. Vispa ca 10-15 minuter tills det är rejält tjockt.
- Häll smeten i bakformen, droppa sedan ner några droppar röd hushållsfärg och rör runt med en tandpetare till ett marmorlikt mönster.
- Låt marsmallowsen stå otäckt i rumstemperatur tills den stelnat i minst 3 timmar eller över natten, skär sedan ut fyrkanter i önskad storlek. Det kan vara bra att pudra kniven med florsocker om den gärna fastnar i marsmallowsen.


Polkagristryffel
30 st

100 gr polkagrisar
1 dl vispgrädde
200 gr vitchoklad
florsocker

- Stöt polkagrisarna ordentligt i mortel (nästan pulver)
- Koka upp grädden i en kastrull, lägg i chokladen och låt den smälta.
- Tillsätt polkagrisarna och blanda, ställ kastrullen i kylen så att tryffeln stenar.
- Forma fina kulor av smeten och rulla dem i florsocker.

Kram Karin

Share/Bookmark

1 kommentar:

  1. Mums, det låter smarrigt... och de ser superfina ut på bilden! Själv har jag bara hunnit med lite ischoklad special och kola än - men jag ska försöka lägga ut ett recept snart på bloggen i alla fall.

    Kram Anna

    SvaraRadera