sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 7 december 2009

Julkalendern - lucka 7

TEMA: Äpple

Vad vore en jul utan äpplen, tråkigt och färglöst enligt mig!


  • Kanderade äpplen


Bild lånad från Tasteline

Ingredienser

8 8 st röda äpplen
5.5 5.5 dl strösocker
2 2 dl vatten
250 250 g glykos
3 3 droppar ättika

fuktig o kall handduk
blompinnar/glasspinnar till äpplena
Pistagenötter, hasselnötter eller kokos till garnering



1. Blanda alla ingredienserna utom äpplena i en kastrull.
2. Sjud tills det fått en ljus brun färg, ta då snabbt av kastrullen från värmen och ställ den på en fuktig och kall handduk så att kokningen stannar av.
3. Stick en pinne i varje äpple och doppa dem hastigt i karamellen. Rulla dem i hackade pistagenötter, hasselnötter, kokos eller behåll dem naturella.



Tips
Man ska aldrig röra i kastrullen när man kokar en karamell, för då bildas sockerkristaller och karamellen blir grumlig. Socker blir otroligt varmt när det kokar, var väldigt försiktig så att du inte bränner dig! Man måste vara väldigt snabb att ta bort kastrullen ifrån värmen när karamellen ändrat färg till gyllenbrun. Annars fortsätter den att koka och bränns vid, eftersom sockret blir så hett. En bränd karamell är mörk i färgen och smakar bittert.



  • Äppelkrans

Bild lånad från Vitblomma



Material

- Kraftig ståltråd ca 2-3 mm i diameter (finns i blomsteraffären)
- Röda vackra äpplen, gärna Ingrid Marie
- Dekorativt snöre eller band


- Börja med att böja en ganska lång krok i änden av den kraftiga ståltråden. 
- Trä på äpplena ett efter ett, förläng tråden om det behövs genom att tvinna ihop den med en ny.
-
När storleken känns rätt gör en ny krok i andra änden och fäst ihop kransen i den i andra änden. Tänk på att inte göra för stor krans då äpplen är ganska tunga och kransen kan tappa sin form!

Tips!

Du behöver inte göra enbart en rund krans, forma äppeltråden till ett hjärta!



  • Äppelljus




Bild lånad från Buu


Du behöver
Några äpplen
Värmeljus

Välj ut några fina röda äpplen och provställ på en plan yta, de som står någorlunda rakt utan att välta är perfekta som ljus. Ta ett värmeljus och plocka ut själva ljuset, markera på överdelen av äpplet med den vassa delen på aluminiumformen där ljuset ska sitta. Gräv sedan ut med en vass kniv lagom djupt så att ljuset får plats, du får provsätta ljuset för att se om det behövs gräva mer.
Placera i värmeljuset (ljuset i sin aluminiumform) och ljusstaken är klar! Fint som dekoration på julbordet eller flytande i en skål med vatten!

Share/Bookmark

2 kommentarer:

  1. Vad fin din nya vinterinspirerade bloggheader är!
    Kram från Helena

    SvaraRadera