var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-15318646-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();

fredag 11 december 2009

Julkalendern - lucka 11

TEMA: Pepparkakor

En jul utan pepparkakor är ingen riktigt jul!

Pepparkakor
ca 50 st

3 1/2 dl sirap
2 1/4 2 1/4 dl socker
300 300 g smör
850 850 g vetemjöl
3 3 ägg
1-2 1-2 msk kanel
1-2 1-2 msk nejlikor
1-2 1-2 msk ingefära
5 5 g bikarbonat

Kristyr
6 6 dl florsocker
1 1 dl äggvita
1 1 msk citronsaft

1. Koka upp socker och sirap. Ta av från värmen och tillsätt smöret i bitar och låt smälta. Låt massan kallna.
2. Rör ner ägg, kanel, nejlikor och ingefära. Blanda mjöl och bikarbonat och rör ner, lite i taget. Låt degen stå kallt, gärna till nästa dag.
3. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen så tunt som möjligt på bakplåtspapper. Ta ut kakor med mått eller sporre. Dra över bakplåtspapperen till kalla plåtar, kyl ner dom mellan gräddningarna. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 5 minuter. Låt kallna helt.
4. Kristyr: Vispa ihop florsocker, äggvita och citronsaft till kristyren med elvisp. Vispa länge och väl, då blir kristyren snövit och fast. Spritsa kristyren på pepparkakorna. Det gör du enklast genom att använda engångssprits. Du kan också rulla en strut av smörpapper.

Tips
- Ställ ut varma plåtar på balkongen eller annat kallt ställe, så kallnar de snabbt mellan varven.
- Kavla ut degen direkt på den kalla plåten, på så sätt kan man kavla ut tunna fina kakor som inte behöver flyttas!
- Om man vill ha både färg och smak på glasyren men inte vill använda karamellfärg finns det smaksatt florsocker. Citron = gult, jordgubbe = rosa och choklad = brunt.


Vill man inte dekorera pepparkakorna kan man alltid äta dom tillsammans med något gott pålägg!

Förslag på pepparkakspålägg:
- Svart körsbärsmarmelad (tillsätt gärna timjan) + grädd-danablu.
- Ädelost, är det för starkt kan man blanda ut den med creme fraiche.
- Grön tomatchutney med citron+brieost.
- Renkötts-mjukost (tillsätt lite extra pepparrot för mer tryck) + paprika.
- Ingefärsmarmelad + grädd-danablu.
- Rårörda lingon och kesella, kryddad med nymalen svartpeppar.
- Kesella, varmrökt lax i små bitar och så mycket wasabi (japansk pepparrot) som du vågar. Toppa med lite krossade pistagenötter.
- Jordgubb-och rabarbermarmelad + brie.

Vad tycker ni är gott på pepparkakan?


Kram Karin


Share/Bookmark


3 kommentarer:

  1. Ädelost är så gott på tycker jag. Det är en sån sak jag kan gå och längta efter i juli, pepparkakor och ädelost : D

    SvaraRadera
  2. Du har en sån härlig blogg!!!

    SvaraRadera
  3. Jag vill också tillbaka! Det är verkligen en favoritstad! =)

    SvaraRadera