sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 4 december 2009

Julkalendern - lucka 4

 TEMA: Saffran



Saffran, som kommer från gula märken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Ca 100 - 150 krokusar till ett ynka gram. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4 000 f Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet.
Ordet saffran kommer från fornfranskans safran, som är ett latinskt arveord, safranum. Även italienskan och spanskan har ärvt det latinska ordet, zafferano respektive azafrán. Det latinska ordet är i sig ett lånord från arabiska, aṣfar (أَصْفَر), vilket betyder "gul", via paronymen zaʻfarān (زَعْفَرَان), vilket är det arabiska namnet på kryddan. (Källa: Wikipedia.se)

Man kan göra mycket gott av saffran, både maträtter, efterrätter, kakor, glass, bullar och godis! Här är tre goda recept att pröva nu i jul. Den klassiska lussebullen får ni dock vänta på till en senare lucköppning.

  • Saffransbiscotti

ca 50 st

150 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
1 kuvert/1/2 g saffran
7 dl (420 g)) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, socker och saffran poröst med elvispens vispar. Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på mjölad köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Tips, Biscotti kan smaksättas på många olika sätt!

Med choklad
Byt ut saffran mot 2 msk kakao som du först blandar med mjölet. Rör ner 100 g finhackad mörk choklad i smeten samtidigt med den hackade mandeln.

Nötbiscotti
Byt ut mandlarna mot lika mycket nötter. Använd gärna olika sorter t ex valnötter eller pistagenötter. Hasselnötter som du först rostar i het stekpanna är väl värt att pröva.

Julkryddad biscott
Rör ner 1 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk nejlikor istället för saffran.


  • Saffransglass

8 portioner

2 dl vispgrädde
3 ägg
250 g kesella
½ dl socker
0,5 g saffran

Vispa grädden. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda Kesella, socker, saffran och gulor. Rör ner grädden och vänd ner äggviteskummet. Häll glassmeten i t ex en avlång kakform så går det lätt att göra glasskulor eller en rund form om glassen ska stjälpas upp. Täck över och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta formen ur frysen 30 minuter innan glassen ska serveras.

Tips, dekorera glassen med chokladfigurer
Rita några enkla mönster på ett ark smörgåspapper. Vänd papperet upp och ner. Smält choklad och låt den svalna lite så att den precis täcker baksidan av en sked och stannar där. Om den rinner av skeden i en jämn ström är den inte klar att använda.

Häll chokladen i en liten sprits av smörpapper. Klipp av spetsen på struten och spritsa ut chokladen på smörpapperet efter linjerna. Låt chokladen rinna ner sakta och jämnt från spritsen. Försök inte att skynda på den eller att arbeta alltför snabbt. Låt den stelna och lyft sedan mönstren från papperet med en liten stekspade. Källa: Chokladsajten.se

Och sist men inte minst, saffranskola!

  • Saffranskola
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
0,5 g saffran
1 msk smör

Blanda alla ingredienser utom smör i en kastrull, låt småkoka ca 25 min (gör kulprovet). Blanda i smöret. Häll sedan kolan på en plåt inklädd i bakplåtspapper. När smeten stelnat lite så skär du ca 2cm stora bitar och klär in i smörpapper som du skurit i små fyrkanter.
Låt stå svalt

Vilka är era favorit recept med saffran?


Kram Karin



Share/Bookmark

7 kommentarer:

  1. Ser riktigt gott ut! Detta får man prova på.

    Min favorit är lussebullar :)

    SvaraRadera
  2. mmmm underbart goda recept! mitt favoritrecept är saffranslängd med vit choklad! supergott!

    SvaraRadera
  3. Den här årstiden finns det så mkt skoj att göra med saffran. Gillar=)

    SvaraRadera
  4. Sv ang. vaniljpulver. Jag köper det på ICA, brukar finnas på välsorterade ICA butiker som har stort ekologiskt sortiment. Har inte sett det någon annan stans faktiskt.

    Ha en bra helg! :)

    SvaraRadera
  5. Mmm saffranbiscotti är en favorit hos mig med. Jag gillar även saffransbullar med marsipan fyllning.

    SvaraRadera
  6. Mitt favoritrecept med saffran måste nog vara Leila Lindholms saffransskorpor, de påminner lite om dina saffransbiscotti! Om du är nyfiken så finns de på recept.nu!

    SvaraRadera
  7. What a great resource!

    SvaraRadera