sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 15 november 2010

Försvinnande god!

I onsdags så bakade jag en riktigt god Körsbärs- och mandelkaka med chokladtopping, smeten var underbart god! Kakan består av mald mandel, hackad choklad, körsbär och rom, kan det bli mycket godare än så?!
Då jag var i Stockholm på fredagen så var mina underbara klasskamrater så snälla att färdigställa kakan + att spara några bitar till mig. Stort tack!

IMG_8463 IMG_8464IMG_8465 IMG_8466

Körsbärs- och mandelkaka med chokladtopping
10 – 12 bitar

2½ dl strösocker
200 g smör
4 ägg
200 g sötmandel
100 g mörk choklad
½ dl ljus eller mörk rom
2 tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
300 g färska körsbär eller 250 g körsbär på burk eller 250 g körsbärsylt med hela bär.

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en springform 24 – 26 cm i diameter och klä botten med bakplåtspapper.
Vispa samman socker och smör tills det blir ljust och fluffigt. Rör ner äggen, ett i taget. Mal mandeln i mandelkvarn eller mycket fint i matberedare. (Jag grovhackade mina ganska fint för hand med kniv) Hacka chokladen grovt.
Blanda ner mald mandel, chokladbitar och rom i smörsmeten. Rör tills allt blandats väl. Blanda samman mjöl och bakpulver i en separat skål, rör ner mjölblandningen i smörsmeten.
Kärna ur körsbären om du använder färska bär. Häll till sist ner bären i smeten, rör om försiktigt. Skeda ner smeten i formen och grädda i ca 45 minuter eller tills provnålen inte är kladdig när du sticker den i kakan.
Lossa från formen och låt kakan svalna på galler.

Chokladglasyr

1 dl mjölk
200 g mörk choklad
2 äggulor
50 g rumstempererat smör

Värm mjölken i en kastrull- Bryt chokladen i bitar och smält i mjölken. Vispa upp äggulorna i en skål. Rör ner hälften av chokladblandningen i skålen. Häll sedan under omrörning tillbaka allt i den resterande chokladkrämen i kastrullen. Låt sjuda i 1-2 minuter medan du rör kraftigt eller vispar smeten.
Rör till sist i det rumstempererade smöret klickvis. Låt kakan och chokladkrämen svalna helt och bre sedan på chokladtäcket. Låt kakan stå kallt tills den ska serveras.

Njut!

Kram Karin

2 kommentarer:

  1. Kul att läsa om dina härliga bakverk, om det är ok för dig har jag lagt in dig som bloggfavorit på min blogg, kom in och läs om ingenting av värde bara om en ibland kul och ibland trist vardag.
    Igen vill jag säga jätte bra blogg/ Monica

    SvaraRadera
  2. Monica - Det får du mer än gärna göra!
    Kram Karin

    SvaraRadera