sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 15 maj 2010

Svar på en fråga...


Fråga från Bakformen

Dammsugare, mumsfilibabba...
Är det onödigt hoppas på ett recept och tips?
Hur gör man för att enklast kavla ut marsipanen?
Vad och varför är de där pripplorna på marsipanen i första bilden?



Svar från Bagerskan

Hej och tack för din fråga!
Tyvärr kan jag inte lägga ut Café Emmas egna recept men här nere hittar du ett recept från ReceptCentralen:

Dammsugare, ca 15 st

200 g grön marsipan
100 g blockchoklad

Fyllning:
75 g smör, rumstempererat
125 g smulor av småkakor eller sockerkaka
3 msk strösocker
1 msk florsocker
1 tsk kakao
2 msk punsch eller arrak
  1. Lägg smöret i en bunke. Rör tills det är smidigt. Häll i kaksmulor, sockersorter, kakao och punsch.
  2. Forma smeten till längder som är cirka 5 cm långa och 2 cm tjocka.
  3. Kavla ut marsipanen till en rektangel cirka 3 millimeter tjock.
  4. Skär ut bitar som täcker längderna med fyllning.
  5. Rulla marsipanbitarna runt längderna. Fäst dem genom att trycka ihop ändarna.
  6. Smält chokladen i vattenbad. Doppa båda ändarna av varje dammsugare i chokladen. Låt dem stelna på ett bakplåtspapper. Förvara i kylen.
Mitt tips för att kavla ut marsipan är att pudra bordet med potatismjöl och ovan på marsipanen, kavla och vänd marsipanen med jämna mellanrum så att den inte fastnar. Överflödigt potatismjöl kan lätt borstas bort med en brödpensel. Ju varmare marsipanen är ju kletigare blir den så det gäller att inte bearbeta den för mycket! På praktiken har vi lyxen att använda en speciell kavlingsmaskin! *ler*

Dom små pluttarna du ser på marsipanen ovan är smörkräm som jag brer ut och som fungerar som klister. Efter att jag rullat till arraksrullarna låter vi dom stå i kylen ett tag för att stelna och då torkar ytan lite vilket gör att marsipanen inte fastnar, därav smörkrämen!

Många kramar Karin

Share/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar