sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 3 maj 2010

Praktik - dag 1

Efter lite mat, en stund god sömn och lite kaffe är jag nu på G igen. Den första dagen på praktiken har känts oändligt lång fast på ett positivt sätt. Även om hjärnan protesterat efter en klart okristligt tidig uppstigning (läs  03:45) och fötterna skrikigt högljutt efter befrielse så har det varit en riktigt rolig dag fylld med bakning!

Att baka i ett bageri är så långt ifrån bakning i ett vanlig hem som man kan komma, här finns maskiner för nästan allt, och alla recept är 10 gånger så stora mot det normala.
Idag har jag mest baka bröd i olika former; frallor, baguetter och limpor. Dock behöver man inte knåda och rulla bullar så mycket som jag först trodde utan för det fanns det en speciell maskin. Vi blandade ihop degen i en stor degmaskin som knådade det hela slätt och fint, efter det tar man upp degen, delar och väger den till lika stora delar. Frallor gör man i en speciell maskin som inte bara delar degen utan även trillar dom till runda bollar, hur smart som helst! En sån skulle man ha hemma! *ler* Sedan är det är det bara att lägga på plåt, pensla och strö över lite frön av valfritt slag. En del bakade vi direkt och några plåtar förberedde vi inför morgondagens försäljning.

Jag har även bakat Budapest-bakelser + stubbar, småkakor och mandelfyllda gifflar. Något som slår mig är att bakningen i ett bageri lätt går på löpande band. Själva glädjen i att baka hemmagjorda kanelbullar försvinner lätt när man ska göra över 200 bullar, 150 gifflar och 100 småkakor. Då gör man det så enkelt och smidigt för sig, till exempel har de en stor "kavlings-maskin" en sk. Rondomat - en otroligt bra apparat som jag nästan skulle vilja ha hemma! *ler*
Man lägger degen på ena sidan, vevar med spaken och degen åker genom en rundel och kommer ut tunnare på andra sidan, mycket enkelt och praktiskt! Perfekt vid utkavling av marsipan eller sugarpaste! Denna maskin används flitigt i bageriet, bland annat till gifflar, kanelbullar och knäckebröd.

Min första dag har varit bra och lärorik, även om jag just nu känner mig både överkörd och söndermanglad i kroppen. Imorgon har jag fått lyxen att ta sovmorgon och börjar först kl. 7, ska bli så skönt! Jag tänkte börja tidigt varannan dag precis som Malin och Barbro gör för att orka med, att stiga upp 03:45 varje dag tror jag ingen människa orkar med i långa loppet. *ler*

Nej, nu är det dags för middag och sedan en tidig sänggång!

Många kramar Karin

PS. Jag lovar att fotografera min praktik, bilder kommer inom kort!


Share/Bookmark:

5 kommentarer:

 1. Tack för uppdateringen, kul att höra hur du tyckte det var att praktisera på ett bageri.

  SvaraRadera
 2. Du kan ju köpa en pastamaskin för att kavla ut sugarpaste, flowerpaste mm. Använd bara lite vegetabiliskt fett så inte sugarpasten fastnar i valsarna så går det super.

  SvaraRadera
 3. Det låter som en spännande praktikplats du fått! Det är säkert jätteskoj att få se och vara med i ett riktigt bageri...Lite andra proportioner på allt jämfört när man bakar hemma! ;-)

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att läsa om hur det går till på ett riktigt bageri! Tycker det är så roligt att du följer din dröm! :-)

  SvaraRadera
 5. Va bra att du trivdes ;) Visst är maskinerna fantastiska! De gör allt så mycket enklare :)

  SvaraRadera