sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 28 september 2010

Tekakor del 1

Äntligen är jag och min bärbara dator nu vänner, känns riktigt gott! Näste tekniska projekt är att fixa ett mobiltbredband (så jag inte behöver sitta här på bibblan) och ett par hörlurar (så jag kan lyssna på radio/spotify medan jag bloggar). En mus vore nog inte helt fel heller så slipper jag pilla på tangentbordet över huvudtaget…  “Någon” har nämligen hällt Cola på det riktiga tangentbordet så nu har jag ett vanligt inkopplat… Funkar finfint!

Nu kan jag även lägga in alla bilder i denna dator och med andra ord blogga med bilder när jag vill. Hurra!! Dessvärre glömde jag sladden till kameran i lägenheten men några hann jag ladda in igår iallafall. Så här kommer del 1 av 2 om tekakorna vi bakade igår!
Efter att ha blandat ihop allt utom salt och låtit maskinen köra ihop degen, så tillsatte vi saltet. Detta för att salt & jäst inte funkar bra ihop, saltet tar död på jästen, inte bra! (recept kommer snart, tålamod)
Problemet med våra skjutvågar är att man aldrig får någon exakt vikt på mjöl och annat vilket gör att degen inte blir riktigt som man önskar. Denna degen fick en hel del extra mjöl för att bli som den skulle vara…!

En mjölig hand. Runt, runt, runt...Anna - första saltbärare! Karins bilder 004

För att ta reda på om degen är klar kan man göra ett sk. glutentest/fönstertest. Man tar upp en bit deg och drar försiktigt tills den nästan går sönder. Kan du dra ut degen riktigt tunt så kan du se glutentrådarna och det visar att degen är färdigknådad! Efter det öser vi upp degen på bordet och låter den vila ca 15 min under några handdukar.

Glutentest Karins bilder 005 Snabbfika. Anna övar på att rundriva... Rundrivna bollar. Karins bilder 009

Efter en kort fikapaus delade o vägde vi upp degen i mindre delar, 2.5 kg bräck till tekakorna och 400g till kransar som vi sen skulle fläta. Varje del rundrev vi till runda bollar som fick vila ytterligare en stund under handduk innan vi jobbade vidare med dom. De stora bollarna kavlade vi sen ut och la på en bräckbricka som vi sen delade o rullade till små bollar i en bräckmaskin. Dessa små bollar kommer sen bli till tekakor, men mer om det i nästa del.

Nej, nu ska jag hem och ladda över bilderna på kameran. Kanske blir det fler inlägg i kväll om datorn är på humör vill säga… *ler*

Kram Karin

2 kommentarer:

  1. Som alltid har du gätte intressanta bilder. Jag är glad att du fixar med den tekniska, då får vi ännu flera bilder och roliga inlägg. Din blogg ser så profsig ut.

    SvaraRadera
  2. Hej, kul att du delar med dig av det ni gjort.. Skulle önska lite förklaring på vissa ord du skrivit. Vad är en bräckmaskin? :)

    SvaraRadera