sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 3 juni 2017

Knapriga blåbär, råg- & havrebars


5 

Äntligen är det sommarlov!!
I alla fall för min del, mina barn har några veckor kvar av skolan innan de får några månaders frihet från skolan. Men som högskolestudent så är inte sommarlovet vad det en gång varit; bad, sol och massor av glass. Nej redan dagen efter sista skoldagen så påbörjade jag årets sommarjobb. Jag ska bland annat jobba som turistinformatör här i Emmaboda men även hoppa in som bagare. Jag har sån tur att jag kommer jobba V A R J E dag under juli-månad. Jay!
Ja så kan det bli när man är lite för ivrig, men det ska nog gå bra, hoppas jag. Om inte annat så blir det pengar, något som man som student inte direkt badar i. Men att tänka på avsaknaden av pengar gör ingen glad, nej bättre att tänka på något roligare, godare, sötare… som blåbärsbars!

Häromdagen fick vi lite frusna blåbär från barnens farmor och jag hittade ett riktigt gott recept på Pinterest som jag bara var tvungen att testa. Havre- & blåbärsbars. Som vanligt så vidareutvecklade jag receptet till mitt egna och det blev otroligt gott. Kakan gick åt nästan lite för fort då familjen älskade den. En kombination av knaprig och sött, precis så som jag vill ha det!

Jag har tidigare gjort en liknande kaka fast med björnbär, ett supergott recept men med lite fler ingredienser. Dessa blåbärsbars är betydligt enklare, så varför inte testa redan nu idag! Lovar, ni kommer inte ångra er! 

deg1 degpaj1 paj

Knapriga blåbär, råg- & havrebars
20 *20 cm

150 dl mjukt smör
2 dl socker
2,5 dl mjöl
1 dl havre
1 dl råg

5 dl blåbär
1 dl socker
1 msk potatismjöl

Sätt på ugnen på 175 grader.
Blanda ihop smör, socker, mjöl, havre och råg till en jämn deg, lägg undan 2,5 dl deg till senare.
Tryck ut degen i en form, 20*20 cm, fyrkantig eller rund spelar ingen roll. Täck botten med bakplåtspapper.

Blanda blåbär, socker och potatismjöl, se till att alla blåbären täcks av potatismjölet. Häll blåbären på pajbotten.
Smula över degen som är över, som till en smulpaj. Baka av kakan i ca 25 – 30 minuter tills den är gyllenbrun. Låt kakan svalna helt innan du pudrar lite florsocker.

Kakan kan kännas lite mjuk först, men efter en stund i kylskåp blir botten fast, hård och så där härligt knaprig!

64 1

Visst ser den alldeles underbar ut?
Självklart kan ni byta ut blåbären till andra favoriter som hallon,
eller varför inte blanda olika sorters bär!


Kram Karin

3
2