sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 25 april 2012

Lite frågor och svar

Jag har fått en hel del frågor som kommentarer på bloggen och för att ingen ska missa svaren skriver jag dom här istället.

Var hittar man en bra termometer ?
Det finns olika sorters termometrar, här berättar jag om tre sorter. 
1008-1_718De professionella konditorerna gillar att använda en riktig termometer i glas, en s.k. sockertermometer som ofta används vid karamellkokning och liknande.
http://www.hus-modern.se/sockertermometer-p-118-c-150.aspx

stektermometer 
Detta är en stektermometer men funkar precis lika bra till bakning, allt från knäckkokning till temperaturmätning av bröd. ( Brödet är färdigbakat när det är ca 97 – 99 grader varmt.) Fördelen med denna är att det går att sätta en önskad grad och när man uppnått den ljuder ett larm, perfekt då man har mycket att göra!
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=104

universal_termometrar

Denna termometer är lite som ett mellanting, digital, snabb och enkel men utan den praktiska för-inställningen.
http://www.lyckasmedmat.se/product_info.php?products_id=428

Använder du blockchoklad eller någon annan sort?
Det beror lite på vad jag ska använda chokladen till. Ska jag göra moussetårta eller liknande föredrar jag riktigt choklad med hög kakaohalt. Ska jag istället använda chokladen till tex chokladskålar så brukar jag använda mig av blockchoklad. Jag gillar både Lindt och Marabous choklad.

Kan man frysa denna chokladmousse-tårtan några dagar tror du?
Denna tårta och så även de flesta mousse-tårtor går att frysa utan problem. Tänk bara på att ta fram den några timmar innan och låt den tina i kylen!

Vad är rörsocker flor?? Har sökt på Internet men då står de råsocker flor?
Så här står det på DanSukkers hemsida:
Vårt Rörsocker är av högsta kvalitet, ett guldgult socker med aromatisk söt smak, krispigt och med stora kristaller. Tidigare hette produkten Råsocker men har nu bytt namn till Rörsocker.

Hur mycket dekorfondat krävs för att täcka en tårta som är gjord i lång panna?
Man brukar räkna med ca 500 g sugarpaste/marsipan till en normalstor tårta (24cm diameter) så jag tror man behöver ca 1,5 kg för att det ska räcka till att täcka tårtan + dekorationer.

Har ni fler frågor som skriv en kommentar så ska jag svara så snart jag kan!

Kram Karin

Det franska köket


Webb-butiken Franska Matkompaniet är ett nyöppnat litet skafferi för alla som älskar Frankrike och deras underbart goda mat.
Här kan man hitta allt från olika sorters sylt & marmelader, olja & vinäger, kött och korv, klassiska macrons och självklart massor av olika franska ostar! De har även ett stort sortiment av Kusmi-the att njuta av.
Du hittar även olika klassiska franska recept som tex Macroner, Beanaisås och Madeleinkakor. Ta även en titt i deras blogg under fliken Köket, där hittar man mat-nyttig information om olika bakverks historia och uppkomst.

Något jag är sugen på att testa är att baka något gott av deras semi-dried frukt. Semi-dry är en speciell och unik process för att återfukta den torkade frukten, så att den blir mjuk och saftig samt behåller alla vitaminer och maximalt med naturliga smaker. Bland annat tänkte jag prova på att göra en klassisk Tarte tatin av de semi-torkade äpplena!
Jag har även fått hem mandelmjöl så jag kan prova på att baka Macroner för första gången i mitt liv, spännande!

Många kramar Karin

f983F989_large

f985f984_large

logo

söndag 15 april 2012

Lakritsens dag – 12 april


Sotlakrits_Black_21001
Lakrits är svart som synden, salt som havet eller sött som socker.
Det svarta godiset har vuxit sig så populärt att den numera har en egen högtidsdag, den 12 april. En dag att fira med tex. en Lakritskladdkaka eller Citron- & lakrits cupcakes?

Ninas mat firar just nu Lakritsens dag genom att ha en kampanj på lakrits, du får 20% rabatt på all deras lakrits fram till kl. 18 ikväll. Ange kod "lakrits".

Kram Karin

Vår dotters doptårta

PICT0046 

Igår var det den stora Dopparedagen när vår lilla dotter Alice, snart 6 månader, döptes i Vissefjärda kyrka. Vi firade med pompa och ståt, mumsade grymt god smörgåstårta och självklart bakade jag en fin doptårta dagen till ära.

Tårtan är gjord på saftiga tårtbottnar med smak av apelsin, fyllda med chokladmousse och grapefrukt-mousse gjord av grape-curd. Jag penslade bottnarna med sockerlag smaksatt med apelsin för att få den riktigt saftigt och god. Helt klart en av de godaste tårtorna jag gjort i min karriär som bagerska!

Här nedan ser ni lilla Alice inspekterande sin fina tårta, hon var mycket nyfiken och ville gärna klämma och känna.

Många kramar Karin

PICT0058PICT0047PICT0054PICT0051

måndag 9 april 2012

Gry’s sjörövar-tårta

God fortsättning på påsken! Jag hoppas ni haft det riktigt mysigt, ätit massor med ägg, god mat och så klart godis i mängder. Själv passade jag på att vara sjuk med både feber och förkylning, varför inte när man ändå är ledig och har tid för att umgås med familjen? *ler*

Här ser ni min senaste tårta som jag gjorde till min kompis Åsa´s lilla dotter Gry som fyllde fyra år. Jag har tidigare gjort en födelsedagstårta till hennes storasyster Nova när hon fyllde 5 år och nu äntligen var det Gry´s tur att få en egen tårta.
Hennes stora önskan var att få en sjörövartårta, ett skepp så klart och på skeppet skulle det stå en husvagn och ett cyklop. Tyvärr så får man inte allt man önskar här i världen så hon fick “bara” ett sjörövarskepp med en liten pirat och en sjöjungfru. Jag kan säga att hon var alldeles stum av beundran när jag levererade tårtan till henne. Ett gott betyg!

Skepp Ohoj!

Kram Karin

pict34_original_bakgrund_sträckt PICT0027PICT0007PICT0014Digital Camera PICT0013PICT0012PICT0018 PICT0022PICT0039pict0024_original_bakgrund_sträckt

onsdag 4 april 2012

Renoveringsblogg


medlen116

Från och med nu kan ni läsa om vår köksrenovering i min andra blogg Medlen 116 som handlar om vårt hus och dess renoveringar. Kände att det blev lite väl mycket bilder på vårt kök och alldeles för lite bilder på kakor och tårtor, inte bra. *ler*

Adressen till bloggen är:
http://medlen116.blogspot.se/

Kram Karin