sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 28 juli 2012

Min lilla skogshuggare…

PICT0012

Min dotters klasskompis Almas mamma ringde mig härom dagen och undrade om jag kunde göra en tårta till hennes man som fyller 50 år. Han jobbar med bland annat vedhuggning och vad passar då bättre än just en liten vedhuggare som vilar ut på sin nyhuggna stubbe…?

Jag modellerade den lilla gubben + att små svampar, sniglar, maskar m.m. med Dr. Oetkers vita sockermassa. Den är jätteskön att jobba med MEN figurerna blir väldigt sköra när de torkat och spricker lätt sönder. Min lilla gubbe förlorade både armar o ben när jag satte honom på stubben… Riktigt tråkigt när jag lagt ner flera timmars arbete på honom, men nöden har ingen lag utan jag lappade ihop stackarn med ett par knäskydd och armarna fick lite extra stöd av några tandpetare.

PICT0007 PICT0006 PICT0009
Själva stubben gjorde jag i två steg, först den avsågade ytan där jag kavlade till en ljusbrun bit marsipan och skar till en jämntjock rundel. Med en vass gaffel drog jag försiktigt till ådringar runt runt tills jag kom in till mitten. Där fick jag dock hjärnsläpp och gjorde en virvel istället för mindre o mindre ringar men det ändrade jag tur nog till innan den kom på plast på tårtan.
För att få mer effekt penslade jag med en platt pensel lite brunt färgpulver i ådringarna, en stubbe är ju inte direkt ren o fin i skogen…!

PICT0020PICT0027 PICT0028PICT0029 PICT0030

Barken är gjord av marsipan färgad med massor av kakao. Det är lite kladdigt men blir både gott o fint. Den bruna färgen blir starkare efter en stund så när du börjar närma dig önskad färg så låt marsipanen vila en stund i en plastpåse, sen är den redo att användas! Kakaon torkar ut marsipanen något så om du vill kan du blanda i mer olja eller kokosfett innan du kavlar ut den, annars riskerar den att spricka sönder.
Jag kavlade ut en lång remsa, något högre än själva tårtan och skar slarvigt till streck så att liknade bark. Fördelen med bark är ju att det inte behöver vara direkt rakt och fint, ju mer snett o slarvigt desto mer natur-likt!

PICT0013PICT0024 PICT0025

Tårtan är fylld med mjölkchokladmousse och färska jordgubbar, täckt med marsipan.

Trots allt krabb med den lilla skogshuggar-gubben är jag riktigt nöjd med tårtan, den var otroligt rolig att göra! Jag hoppas o tror att Per blev glad för sin födelsedagstårta och att han hade en härlig födelsedag!

Kram Karin

PICT0019

torsdag 26 juli 2012

Somrig kladdkaka

  PICT0001
PICT0003 PICT0005

Efter min geniala idé med att göra en jordgubbskladdkaka har jag länge velat utveckla den och provade idag att göra den med hallon & blåbär. Ett mycket lyckat experiment! Nästa gång ska jag testa med bara blåbär…!

Somrig kladdkaka Receptet räcker till en 24’ form
150 g smör
3 dl socker
1,5 dl mjöl
3 ägg
1,5 dl  kallrörda marsanpulver eller 1,5 dl kok marsankrämpulver (kladdkakan blir då laktosfri)
ca 250 – 300 hallon och/eller blåbär, färska eller halvt tinade

Blanda de torra varorna och knäck sedan i äggen, rör om väl. Häll sedan i det smälta smöret och rör om till en jämn smet. Blanda sedan i bären i smeten, rör så lite som möjligt men så att allt blandas. Bred ut smeten i en ugnsfast form och sedan hysta in i ugnen.
Bakas i mitten av ugnen i ca 15 minuter, eller tills lagom kladdig, i ca 200 grader.
Lika god varm som kall.

Den smakar som blåbär/hallon-paj med vaniljkräm… Mums!
Vilket bättre sätt än att avsluta en god middag med trevligt sällskap än att bjuda på en bit somrig kladdkaka!?

Kram Karin
PICT0006

Så nöjd över det vackra tårtfatet som jag budade hem på Tradera, vackert o stilrent! 

PICT0009

söndag 22 juli 2012

Svenska landskapsfärger

2012-03-07

Min kära o kreativa mor Lena Andersson reser land o rike runt tillsammans med sin kompanjon Marja Lindblom för att dokumentera Sveriges färger i små behändiga böcker, uppdelade för varje landskap. De har hittills klarat av Västergötland, Skåne o Värmland!
Böckerna ska
- inspirera till besök av sevärdheter i landskapet
- informera om landskapssymboler
- ge orientering i landskapsspecifika företeelser
... och locka till färgupplevelser!

Varje bok omfattar ca 38 uppslag med bilder och fakta med text på svenska
och engelska. Varje objekt har fått tre utvalda kulörer vilket ger totalt 114
färgbeteckningar enligt NCS, Natural Color System. Kontaktuppgifter, kartor, GPS-koordinater redovisas. Böckerna är små och behändiga, enkelt att stoppa i fickan eller i handväskan. 

upp

Landskapsböckerna ges ut på eget förlag, och är perfekta att säljas på t.ex. turistbyråer, bokhandeln, museer och besöksmål.  Priset är 100 kr.

Vill du beställa?
Skicka ett mail till info@svenskalandskapsfarger.se

För mer information kontakta;
Lena Anderson 070-534 2314 eller Marja Lindblom 070-300 8420

Ett litet rött hus med vita knutar…

PICT0057

Eva & Daniel skulle ha kalas och ville gärna ha en tårta att mumsa på. Önskemålet var ett rött hus, två hästar, två röda katter och en flaggstång. Dessvärre glömde jag flaggstången och kom på det alldeles för sent men jag tror Eva och Daniel vart nöjda ändå.

PICT0062 PICT0063PICT0078 PICT0079

Då Daniels mamma är både ägg- och nötallergiker så bakade jag äggfria-tårtbottnar och knådade ihop mmf som bara innehåller marshmallows och florsocker, att täcka tårtan med.

99 gånger av 100 så blir mmf:en jättebra, smidig och mjuk men denna gången blev något fel! Antagligen för att jag färgade marshmallows-smeten med karamellfärg. Den tappade all elasticitet och blev svår att jobba med, men envis som jag är kämpade jag vidare . Jag var tidvis gråtfärdig och utan tid till att göra ny mmf var det bara att streta vidare. Efter mycket om och men så blev jag till slut ändå ganska nöjd med tårtan, men det dröjer nog ett tag innan jag färgar mmf med karamellfärg!

PICT0075 PICT0069 PICT0070

I helgen var min kära lillebror Martin och hans häst-tokiga tjej Anki på besök och vem passar inte bättre än att hjälpa mig med utformningen av hästarnas kroppar än just hon?! Hon gjorde ett jättefint jobb och skar ut perfekta hästkonturer, dessvärre torkade kropparna såpass att de sprack sönder väl på tårtan… Ett vitt staket dolde tur nog de värsta skavankerna.

391470_10151270130278572_1732109642_n


Det röda lilla huset gjorde jag med hjälp av ricekrispies treats som jag med hjälp av en liten låda formade till ett hus.
Ricekrispie treats är perfekt om man vill göra något större som tex ett hus eller liknande att ställa på tårtan.
Den är lätt att forma, stelnar fort och väger knappt något vilket gör att tårtan inte trycks ner eller förstörs. Jag satte dock två grillpinnar under huset för att ge det extra stöd.PICT0082
PICT0067 PICT0065

Två söta sovandes små röda katter med vita nosar - färgade med hjälp av en pensel och pärlemor pulver.

PICT0081

Trots allt motstånd från tårtgudarna så är jag så här i efterhand riktigt nöjd med tårtan. Visst den har små skavanker här o där men inget man direkt ser om man inte letar efter det vill säga… *ler*

Jag hoppas och tror att Eva & Daniel tyckte om sin tårta och fick en härligt fest!

Kram Karin

PICT0074

måndag 2 juli 2012

Pillar lite…

PICT0015-1[4]

Som ni ser så ändras bloggen lite, bland annat ha hela högerspalten tagits bort i förmån till bilderna som därigenom kan vara större. Bra va?

Jag är långt ifrån klar men å andra sidan så byggdes inte Rom på en dag heller, men snart hoppas jag få ordning på bloggen så att ni hittar allt igen.

Kram Karin

söndag 1 juli 2012

Ett riktigt sexpack!

PICT0011

Jag fick ett mail från en vän härom dagen där hon undrade om jag kunde göra en tårta till en möhippa. Tjejen som skulle gifta sig var svag för mörka män så tankarna föll ganska fort på Chippendales – mycket muskler och lite kläder!

Tårtan är gjord på ljusa bottnar, fylld med laktosfri Geisha-mousse, ganache och vaniljmousse, täckte med marsipan färgad av kakao och MMF. För att få fram muskelpaketet penslade jag kroppen med brun pulverfärg.

Jag har nog aldrig sagt det förut men denna tårtan blev verkligen riktigt sexig…!
Jag hade inte sagt nej till att sätta tänderna i den! *ler*


Kram Karin


PICT0014 PICT0015PICT0008PICT0005