Pi-dagen är en dag tillägnad talet
π som inträffar 14 mars varje år. Det är inte någon officiell högtid, men firas ändå av enskilda personer och i en del länder även på vissa skolor, och uppmärksammas av till exempel Google. Denna dag kallas för pi-dagen eftersom den i amerikanskt datumformat skrivs 3/14 och kommer från att pi kan approximeras till 3,14. Dagen firades för första gången 1988 på museet Exploratorium i San Francisco.
Denna dag firas, bland annat på museet ifråga, med pajer och pizzor på grund av att dessa innehåller pi
(på engelska (pie) låter pi likadant som ordet för paj) och för att båda dessa maträtter är cirkelformade. Pi representerar ju förhållandet mellan en cirkels omkrets och diameter.
Källa: Wikipedia.org
Av en ren slump bakade jag paj just igår (Pi-dagen), det blev rabarberpaj med vaniljglass. Så gott!
Då min svärmor är glutenintolerant bakade jag två pajer:
Smulpaj med cornflakes
Allt är ca-mått då jag brukar göra smul-degen utan recept
ca125 gram smör
ca 3 dl vetemjöl
1-2 dl socker
1-2 dl cornflakes
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, cornflakes, socker o smöret med fingrarna i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!
Smulpaj med havregryn
ca125 gram smör
ca 3 dl havregryn
1-2 dl socker
3-4 deciliter skivad rabarber
sirap
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda havregryn, socker o smöret med fingrarna i en bunke så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i skivad rabarber och sockra rejält (minst 1/2 dl). Strö även över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. Smula sedan mjölblandningen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.
Om du ringlar lite sirap över pajen så får du en härlig knäckig smak!
Servera pajen med vaniljglass, så mycket godare än vaniljsås när det gäller just rabarber!
Kram Karin