sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 2 december 2013

Pimp my tårta

1479122_10152435938118572_651632556_n

 

Årets vinnare i Almondys tårttävling Pimp my tårta är nu avslutad
och vinnaren blev Sofia Stavebring med sin fina Almondytårta. Grattis!

Som ni vet så deltog även jag i denna tävlingen, här kan ni se mitt bidrag. Jag deltog även förra året men då utan större engagemang utan tog en i mängden av fina tårtor som jag gjort och räknade inte med någon större vinst. I år valde jag dock att lägga ner både hjärta och själ i tårtan. Efter noggrants skissande så satte jag igång, ni kan läsa om tårtans utveckling här. Då Lisa vann förra året så räknade jag, lite naivt så här i efterhand, med att de skulle välja en annan sorts tårta än ännu en med just deras produkter. Den tårtan var ju liksom redan gjord. Dags för något nytt tänkte och hoppades jag!

Efter ca en månads arbete så var jag äntligen klar och la ut tårtan här på bloggen, facebook och Instagram. Lovorden strömmade in och mitt hopp om att vinna växte sig stort. Kanske kunde jag vinna tävlingen trots allt? Ingen annan hade gjort någon liknande tårta så min tårta stod helt klart ut ur mängden. Glad och förväntansfull så låg jag efter ert underbara röstande i topp 12, helt otroligt! Ännu ett steg närmare. Men allt eftersom jag kom närmare målet så växte min oro, och efter att jag kollat igenom alla vackra tårtor var jag ganska klar med att konkurrensen var otroligt hög.
För ca en vecka sen så presenterades till slut de 10 finalisterna och jag var fortfarande med i tävlingen, än hade jag chansen även om min tilltro till att vinna var minimal. Och ju närmare dagen D – då vinnaren skulle presenteras - vi kom desto mer förstod jag att jag inte hade vunnit. Hur kan jag inte förklara, bara en magkänsla.

Så i fredags när jag slösurfade på facebook presenterades plötsligt vinnaren i mitt nyhetsflöde – typiskt nog ännu en Almondy-baserad tårta. Jag letade fort reda på vilken plats jag hamnat på och upptäcker att jag kom på 9:e plats. Näst sits. Jag ljuger om jag säger att jag inte blev besviken och ledsen, för det kan jag lova att jag blev. Så här i efterhand var det tur att sonen var krasslig och hemma från dagis för jag vet inte hur jag hade gjort annars. Visst, det är kanske töntigt att bli ledsen över en sån här sak och visst jag kom på 9:e plats av flera hundra tårtor. Något jag självklart är otroligt glad över, men trots det så känner jag att min tårta förtjänade något mer än att komma näst sist bland alla finalister. Var den verkligen inte bättre än så? Var den inte värd mer än 3 ynka värdecheckar från Almondy?  Är jag så dålig på att kreera och skapa tårt-konstverk? Mitt självförtroende fick minst sagt en törn… :-(

Men nu när dimman lagt sig och mitt förnuft kommit tillbaka så inser jag att felet inte ligger hos mig utan hos Almondy. Jag förstår att de självklart vill tjäna på att genomföra en stor tävling som denna och att de dessutom alltid kommer välja en tårta gjord på deras produkter. Vore ganska korkat som företag annars… Med en tårta gjord på deras produkt kan de använda den i reklam & marknadsföring och det helt gratis!
Men varför inte då gå ut med det från första början? Varför lura oss deltagare i tron att vi kan vinna med alla våra fantastiska kreationer, hemmabakade som dummies, när vi egentligen inte har en chans i världen?!? Topp tre av vinnarna har är alla gjorda av Almondys produkter!

Detta skapar endast irritation, ilska och ledsamhet. Och jag är långt ifrån ensam att känna så här. Vi vill ju alla ha en rättvis chans att vinna! Men visst, skulle Almondy kräva att tårtorna gjordes av deras produkter skulle färre delta men vad gör det när alla tävlar på samma villkor! Mitt tips till dig som funderar på att delta i Almondys tårttävling nästa år är att skapa något med deras produkter, för det är tyvärr det enda sättet att vinna…!

Min lust till att delta i fler tårttävlingar är just nu som bortblåst. Kanske kommer lusten o suget tillbaka längre fram i tiden, kanske inte. Hur som helst kommer jag tänka efter både en och två gånger innan jag ställer upp igen!

Än en gång, ett stort grattis till Sofia - du är en värdig vinnare i dubbel bemärkelse! Jag hoppas du inte tar illa upp av det jag skrivit utan gläds åt din vinst. San Francisco är en underbar stad och jag hoppas att du njuter under din resa. Det hade jag gjort…!

Kram Karin

fredag 15 november 2013

Jag <3 min tårta!IMG_4163 

Här kommer massor av bilder på min älskar tårta!
Just nu står den på bordet i vardagsrummet och jag kan inte sluta le när jag ser den. Så jäkla nöjd!

Först ut havet, båtar och så klart Pier 39 med de söta sälarna.

IMG_4180
IMG_4165

Andra våningen består av den ökända ön Alcatraz och dess fängelse och även den klassiska siluetten av Golden Gate Bridge.


IMG_4172 
IMG_4171

Nästa våning är de klassiska radhusen som setts i både filmer och tv-serier.

IMG_4173 IMG_4186

Och sist men absolut inte minst så står en klassisk liten spårvagn på toppen.

IMG_4115 IMG_4118
IMG_4117 IMG_4119

Nu ska jag inte terrorisera er och bloggen mer med denna tårta även om den så klart är vacker att se på.
På söndag avslutas Almondys tävling och strax efter får vi reda på vem som vinner. Spännande!

Har du inte röstat än så klicka på länken här nedan, motivering är såklart valfritt!

http://www.pimpmytarta.se/?id=620

Jag önskar er alla en härlig helg, kram Karin


IMG_4185

söndag 10 november 2013

Från idé till verklighet…


IMG_3892

När jag såg att Almondys tävling Pimp my tårta startade tidigare i höst där man kan vinna en resa till San Francisco så släppte jag loss all kreativitet jag äger och har. Jag tog fram block och penna och skissade loss. Då jag varit i den underbara San Francisco så valde jag att lyfta fram alla klassiska sevärdheter som staden har att erbjuda - Alcatraz, de klassiska husen, Pier 39 m.m.

För att kunna ha tid att att jobba med alla dekorationer valde jag att köpa dummies – tårtbottnar i frigolit.  Med dom så kan “tårtan” stå framme hela tiden utan att grädden surnar, praktiskt när tårtan tar tid att göra. Självklart är det ultimata att göra en ätbar tårta och kanske gör jag en liknande tårta i framtiden. Med ganska mycket förberedelse så går även en ätbar tårta att genomföra!

För att få med alla tänkta dekorationer behövde jag göra en stor tårta, ca 40 cm hög! Jag använde mig av storlekarna 30 * 10, 25 * 10, 20 * 10 och 15 * 10 cm. Ska det va ska det va ordentligt! Och då alla sevärdheter är utomhus valde jag att täcka hela tårtan i en och samma färg – himmelsblå.

TIPS!
Att täcka frigolit-bottnar är inte särskilt svårt. Kavla ut marsipan eller sugarpaste lagom tunt, ca 4 mm tjockt, se till att den utkavlade degen är tillräckligt stor att täcka hela “tårtan” och gärna lite till. Håll frigolit-tårtan under rinnande vatten så att hela blir blöt och skaka av överflödig vätska. Den ska bara vara fuktig och inte blöt, inga synliga droppar med andra ord. Täck sedan tårtan som vanligt, skulle det bli något hål eller spricka kan det lätt gömmas med dekorationer. Om inte så är det bara att skala av all pasta och börja om…!

IMG_3820 IMG_3825


För att få ett bra upplägg av dekorationerna har jag använt mig av klipp-och-klistra varianten. Jag klippte ut de figurer jag vill använda och satte sedan dit dom på tårtan för att veta var på tårtan de ska sitta. När man väl satt dit marsipanen eller spritsat kristyren är det svårt att ångra sig. Därför rekommenderar jag att testa olika varianter med pappersbitar!

TIPS!
Det var svårt att hitta något som fäste fast pappret på marsipanen, jag testade både tejp och häftmassa men till slut fann jag det ultimata sättet – små bitar av marsipan! Fäster perfekt och ger inga märken efteråt!

IMG_3904

Sakta men säkert växer tårtan fram. Att spritsa bron var både pilligt, svårt och ganska roligt. För att veta hur och var den skulle sitta så kalkerade jag dit den försiktigt genom att rista in detaljerna med en vass penna. Jag använde mig av vanlig kristyr (äggvita och florsocker, färgat med pastafärg) och istället för en smal tyll så gjorde jag en egen sprits-påse i bakplåtspapper och klippte till ett lagom tjockt hål.

IMG_3911
För att få mer liv i tårtan så duttade jag grön o brun pastafärg utblandat med alkohol på bergen med en grov pensel, detta gav ett större djup i bilden än innan. Jag “smutsade” även ner Alcatraz med lite brun pulverfärg för att ge det ett mer rustikt intryck.

IMG_3991

IMG_4023

Att göra själva spårvagnen trodde jag faktiskt skulle bli det svåraste av allt på tårtan, men efter lite beräkningar och beskärningar av sugarpaste så var det ganska enkelt. Jag använde mig av Wiltons sugarpaste som jag fått testa från Lyckas med mat – en mycket lättarbetad sugarpaste som är skön att arbeta med, lätt att färga och forma och som torkar stenhårt på ganska kort tid. Perfekt till min spårvagn!

Jag skar till de bitar jag behövde och lät de torka. Efter det målade jag dom och klistrade fast gelatinblad som fönster med hjälp av lite kristyr. För att då bladen att fästa ordentligt lät jag dom torka under press. Monteringen av spårvagnen var lite pilligt men gick bättre än beräknat. Svårast var att få de små tandpetarna, som jag använde som stänger, på plats.

IMG_4026 IMG_4107


Något av det allra klurigaste på tårtan var de klassiska radhusen. De var tvungna att stelna för att kunna stå rakt upp från tårtan men samtidigt kunde de inte vara platta då tårtan i sig är rundad. Till slut löste jag det hela med att låta husen torka liggandes på sidan av en stor gryta som var ungefär lika stor som själva tårtan.

Då San Francisco är känt för sin homosexuella frihet så gjorde jag husen i prides välkända regnbågs-färger. Jag gjorde ett hus i taget, skar till formen, penslade på lite mörkbrun färg med en mall där jag skurit ut fönsterna. Det mörka färgen ger det en snyggare effekt av att det är riktiga hus. Sen var det bara att släppa loss kreativiteten och spritsa olika detaljer med kristyr.


IMG_4133 IMG_4134
IMG_4121

Jag har jobbat med tårtan under lite mer än EN MÅNAD
och i ren effektiv tid har jag nog lagt ner över 40 TIMMAR.

Mycket tid av kärlek och omsorg!

Här nedan ser ni det färdiga resultatet av tårtan,
jag är minst sagt ganska nöjd!


Om ni gillar det ni ser så får ni mer än gärna lägga er röst på just min tårta:
http://www.pimpmytarta.se/?id=620

Många kramar Karin

IMG_4193 - Kopia

fredag 8 november 2013

Rösta, rösta, rösta…! <3


IMG_4163

Den tog sin lilla tid men äntligen är den klar - mitt bidrag till Almondys tävling Pimp my tårta.
Jag hoppas att ni gillar det ni ser och lägger er röst på just min tårta.

Klicka på länken och rösta genom att trycka på Gilla.
http://www.pimpmytarta.se/?id=620
Det är valfritt att fylla i motivering, absolut inget krav!

Kram Karin

Fler bilder och även några filmer kommer inom kort upp här på bloggen!

tisdag 15 oktober 2013

Teddybjörnen Fredriksson…


IMG_3669

I september döpte min vän sin nya lilla bebis Adam och det ville dom fira med tårta såklart!
Det var en tårta med specifika önskemål – laktosfri, brun liten nalle, klossar med pojkens namn, blåa prickar och rosett. Tror jag fick med allt… *ler*

Tårtan är laktosfri, fylld med vaniljmousse och jordgubbskompott, täckt o dekorerad med marsipan. Prickarna är gjorda av kristyr.

Tyvärr var jag klar med tårtan i sista sekund och bilderna togs verkligen i det sämsta ljuset, hoppas ni har överseende med det. Tårtan var alldeles för söt för att inte dokumenteras, så hellre dåliga bilder än inga alls.

IMG_3670 IMG_3677IMG_3674

Visst blev han söt, den lilla nallebjörnen…?

Kram Karin

IMG_3678 IMG_3679IMG_3675

Det vackra tårtfatet kommer från La Shelf.

måndag 16 september 2013

Färgglatt & somrigt

 

IMG_3359 I början av augusti fyllde vår kära granne år… Eller, egentligen inte. Hennes födelsedag är i december men vem vill ha ett mysigt grillparty utomhus mitt i vintern? Nej, så därför valde hon och maken att ha födelsedagskalas och släktträff i ett. Ett smart val!
Jag fick det hedersamma uppdraget att baka tårta till kalaset, enda riktlinjen var sommarblommor utöver det fick jag fria händer.

För en gång skull så tänkte jag göra blommorna i god tid. Jag gjorde prästkragar, maskrosor och andra fantasifulla blommor och la uppe på en hylla i köket. När det väl var dags att dekorera tårtorna så upptäcker jag att någon liten tjuv här i huset har ätit upp alla mina fina blommor… Så det var bara att sätta igång med att göra nya blommor. Suck. Jag har lärt mig min läxa och numera är jag noga med var jag lägger mina dekoreringar. Långt ifrån min lilla dotters klåfingriga små armar… ;-)

IMG_3362

Idag känns det som en riktig höstdag och då passar ju denna härligt färgglada tårta perfekt!
Önskar er alla en härlig start på denna vecka!


Kram Karin

 
IMG_3353 IMG_3361IMG_3363IMG_3365IMG_3364

måndag 9 september 2013

Massor med länk-kärlek…!


Fullskärmsinfångning 2013-09-09 163355.bmp

Underbara Caroline med bloggen St Heaven street spred massor av länkkärlek härom dagen och självklart vill inte jag vara sämre än att tipsa er om några av mina favorit-bakbloggar. Det finns massor och då menar jag verkligen massor med bakbloggar där ute. De senaste åren har det minst sagt exploderat i antal bloggar att det är lätt att försvinna i mängden. Därför vill jag lyfta fram några som jag gillar lite extra!

Klicka på bilderna för att komma till respektive blogg!


Fullskärmsinfångning 2013-09-09 163031.bmp

Supersnälla och otroligt duktiga Sabina driver bloggen Sweet and simple
– en blogg som bjuder på massor av goda bakverk,
sällan tidigare beskådat. Jag lovar att du kommer hitta något du gillar!

 

index_02

Helena med den fotografiska bloggen tar inspirerande bilder som verkligen får munvattnet att rinna.
Och hon är inte bara grym på att fota mat utan även bröllop, barn och andra vackra väsen.
En blogg värd att besöka!

baraenkakatill_2
Helen som driver bloggen Livets goda vet vad hon pratar om,
det ena inspirerande och goda receptet efter det andra blandat med bilder från deras utlandsresor.
Att hon dessutom valde just mig att göra deras bröllopstårta för 2 år sedan är liksom grädden på moset…

cropped-TEST-till-bakgrund 1

Sockerdrottning Lisa vet hur man gör för att imponera med både vackra och goda bakverk,
att någon ens vågar sätta kniven i hennes tårtor är ofattbart. Dom är för vackra för att ätas upp!
Att hon är en av deltagarna i årets Top Dessert på Kanal 5 är knappast förvånande… You go girl!!bake2

Det finns inte många killar i bak-blogg världen men Mattias har verkligen lyckats!
Otroligt kreativa bakverk och dessutom nyligen gett ut en egen bakbok,
man kan inte bli annat än imponerad. Och lite avis…

Banner2

Johanna är en grymt duktig tjej. Önskar att jag vore lika duktig som hon är och kanske blir jag det en vacker dag,
men tills dess så kommer jag fortsätta imponeras av hennes otroligt fina modelleringar och tårtor.


Nu vet ni mina favorit-bloggar, berätta gärna vilka du gillar och gärna besöker!

Kram Karin

lördag 7 september 2013

En annorlunda skönhet


IMG_3598

Tidigare i veckan undrade en vän till mig om jag kunde göra en soldat eller en orch som dekorering till en 7-årings födelsedagstårta. Ingetdera som jag tidigare gjort, men vem är jag att tacka nej till en så rolig utmaning. Sagt och gjort, googlade lite efter bilder på orcher och satte igång. Här nedan ser ni hur orchen sakta växer fram. Ett tag såg den ut som Shrek gone wild men med lite brun pulverfärg så fick jag till den riktigt läskig.

IMG_3586 IMG_3587
IMG_3588 IMG_3589IMG_3590 IMG_3591

Helt klart sjukt nöjd med slutresultatet. Han blev precis så skitigt smutsig och skräckinjagande som orcher är, långt ifrån några vackra skönheter även om denna blev väldigt fin på sitt speciella sätt. För att få med födelsedagsbarnets namn så gjorde jag ett passande halsband med pojkens namn.

IMG_3594IMG_3596 IMG_3597
IMG_3599 IMG_3600

Nyfiken på vad ni tycker om min lilla orch!?

Kram Karin

IMG_3601