sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 6 juni 2018

Sveriges nationaldag–knaprig fruktpizza med blåbär, mango & clementiner

hel

Finns det något mer svenskt än pizza och blåbär? Pizza är ju nästintill vår nationalrätt, strax efter sill och potatis. Och blåbär – världens bästa bär – finns att hitta i princip överallt i skogen. Kombinera dessa två och krydda upp med lite exotiska bär och krämig färskost så har du det perfekta nationaldags-firandet i form av ett bakverk.
En efterrätt som på sätt och vis representerar det Sverige vi lever i idag, en härlig mix av svensk och utländska kulturer. Vi är inte längre blonda och blåögda utan en salig blandning av nationaliteter som tillsammans skapar ett nytt, modernt och vackert Sverige.


halv

Knaprig pizzabotten

100 g smör skuret i små tärningar
1 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk salt
en liten äggula

Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda ihop allt till en deg, låt vila i kylen en stund innan du kavlar ut en jämntjock pizzabotten. Jag kavlade degen ca 0,5 cm tjock och med en diameter på 25 cm. För att få pizzabotten rund så satte jag en anslagsring runt pizzadegen, på det sättet flyter den inte ut och får en rund form. Du kan även baka pizzan i botten av en springform, lägg bakplåtspapper i botten så den inte fastnar.
Baka av i ca 10 min, eller tills den fått fin gyllene färg. Låt svalna helt innan du dekorera pizzan.

Tips – för att lättare kunna skära bitar vid servering så skåra försiktigt pizzabotten i lagom stora pizza-slizer. Skär inte igenom helt utan bara dra lätt med en kniv.

Fräsch färskostkräm
100 g färskost
1 dl florsocker
1 dl grädde

2 tsk vaniljpulver

Blanda ihop färskost och florsocker till en jämn smet, vispa i grädde till en bredbar smet. Smaka av med vaniljpulver. Låt stå i kylen tills du ska dekorera pizzan.


pizzadel

Montering
Knaprig pizzabotten
Färskostkräm
Färsk frukt & bär i önskad smak

Lägg pizzabotten på ett serveringsfat. Bred ut färskostkrämen på pizzan och dekorera med frukter och bär. Servera så snart som möjligt. Pizzan klarar sig några dagar i kylen men tänk på att färskostkrämen kan göra botten mjuk.

Tips – Om du använder konserverad frukt så låt frukten rinna av på hushållspapper så du slipper onödig vätska.


nära

Önskar er alla en härligt solig dag!

Kram Karin


slize