sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 31 augusti 2014

Söndags sött a’ la LCHF

a
I helgen hälsade ett par kära vänner på oss – Andreas & Therese, och självklart ville jag bjuda på något gott. Då både jag, maken och Andreas äter enligt lchf gjorde jag en anpassad efterrätt. En kladdkaka jag funnit hos bloggen 56kilo.se – en sida med massor av god lchf-mat, inspirerande recept och bilder.

Detta är nog den godaste mousse-liknande kladdkaka jag någonsin ätit!
Och jag har ätit många kladdkakor i mina dar och anser mig nog vara en kladdkake-expert. Men denna var på en helt ny nivå! Nästan mer som en len moussekaka än en kladdig kladdkaka och jag kan inget annat än att rekommendera er att testa detta recept. NU! Ut i köket med er…!

LCHF-kladdkaka
Sätt ugnen på 200 grader

200 g mörk choklad, 70 % eller högre
200 g smör
4 ägg
1 dl sockerersättningsströ (tex sukrin)
1 tsk vaniljpulver
(vill du inte använda sötningsmedel så går det självklart bra att byta ut sötningsmedlet mot vanligt socker)

Smält choklad o smör i mikro eller över vattenbad, låt svalna.

Vispa ägg, sötningsmedel/socker och vaniljpulver vitt och pösigt, tar lite längre med sötningsmedel!
Häll i lite chokladsmet i äggblandningen och fortsätt vispa en liten stund.

Häll smeten i en springform och grädda i ugnen i 6 (!) minuter, ja ni läste rätt.
Ta ut kakan, låt den svalna och kallna helt i kylen.

Njut med vispad grädde och lite färska bär!
Kakan är riktigt mäktig så den räcker till många alternativt länge.
(Vi var 7 personer som åt och bara halva kakan gick åt, så den är riktigt mastig men ack så god)

Jag säger bara nomnomnom…!

 
gf

Kolhydrater per bit
Lindt´s 70% choklad innehåller ca 34g kolhydrater (kh) / 100g – alltså är 68g kolhydrater i hela denna kakan. Delar man upp kakan i 10 bitar, vilket blir stora mastiga bitar så “kostar” en bit 6,8 kh.

Väljer man ännu mindre bitar, säg dela kakan i 20 bitar, så “kostar” en bit bara 3,4 kh.
Med andra ord en väldigt “billig” njutning!

Väljer du choklad med högre kakaohalt så blir antalet kolhydrater såklart mindre!

Kram Karin

fredag 29 augusti 2014

Visste du att…?


…man kan göra grädde av smör,
eller rättare sagt grädde av margarin?

De flesta känner ju till att om man vispar grädde länge nog så blir det till smör, men det är inte lika många som vet att man kan vända på steken och göra grädde av margarin. (Om det går med smör vet jag faktiskt inte.)

Det var knappt jag trodde min chef (Ulf på konditori Fenix i Emmaboda) när han berättade att förr i tiden så gjorde dom grädde av margarin. Jo men visst, tänkte jag. Men Ulf talade sanning – på 80-talet så var det billigare att göra grädde av margarin istället för att köpa riktigt grädde. Antagligen kommer detta knep från krigstiden då folk inte hade råd att köpa riktig grädde, detta var helt enkelt en billigare lösning.

Bagerierna köpte ett osaltat margarin – Saga från Kåkå – som man tillsammans med mjölk värmde upp till ca 60 grader, exakt grad kommer han inte ihåg. Den avsvalnade mjölkblandningen hällde man sedan i en mixer-liknande behållare som vispade runt det hela till grädde. Grädden användes sedan till olika bakverk.

Exakt hur den smakade minns han inte men jag rådfrågade i gruppen Bittra kockar på facebook. Där var det många frågetecken innan en kille äntligen berättade att han gjort på liknande sätt på just 80-talet. Dom hade dock även haft i vatten och mjölkpulver, och vispade massan i 10-15 minuter till grädde. Det var dock en rådande mening om att denna grädden inte smakade något vidare och det kan jag nästan hålla med om utan att testat det själv. Grädde ska göras av just grädde och inget margarin med tillsatser och annat skräp.

Nu har ni lärt er något nytt kära vänner!
Må så sött, kram Karin

måndag 25 augusti 2014

Taxinge slott


ewwwwwq

I somras besökte jag, barnen och deras mormor Taxinge slott i Sörmland, även känt som kakslottet. Jag har hört talas om detta ställe, länge velat besöka det och nu fick jag äntligen chansen. Utan att överdriva kan jag säga att det levde upp till mina höga förväntningar. Vilken kakbuffé!

1979 startade två duktiga damer en liten kaffeservering (högra delen av huset) som under åren växt till en konferensanläggning. Idag är det norra Europas största kakbord med ca 65 sorters hembakat kaffebröd. Här finns allt från smörgåsar till delikata tårtor. Kakbordet ändras efter säsong och över tid, men innehåller aldrig mindre än 65 olika sorter. Otroligt och sant.

2014-08-14 16.12.53 2014-08-14 16.15.18

Att gå på ett fik av denna dignitet och “bara” köpa EN kaka är omöjligt!
Vi köpte alla olika saker och smakade av varandra. Helst hade jag köpt en sak av varje bakverk, men det har varken magen eller plånboken råd med tyvärr. Återkomma kommer jag dock definitivt att göra, maken har ju inte sett stället. Och inte svärföräldrarna, brorsan, svägerskorna, kompisarna…


För mer information om Taxinge slott:
Deras facebook-sida
Deras hemsida

Deras öppettider:
Maj - Aug 11.00 - 18.00 dagligen
Sep 11.00 - 16.00 dagligen

Övriga året
fre, lör, sön 11.00 - 16.00

Stängt jul och nyår


 10577045_10153092502183572_876562889220508671_n

Det finns fler anledningar till varför Taxinge är såpass känt och omtalat.
Det underbara tv-programmet Hela Sverige bakar spelas ju in på försommaren i slottets park.

   130848489

Torsdag 28 augusti
Kanal 7 kl 21.00
Missa inte HSB (Hela Sverige Bakar)
- deras Facebook-sida 
- deras hemsida. 
- Instagram
 

Vem är hejar du på?

hela-sverige-bakar-tv4-play1

tisdag 19 augusti 2014

Snow cone-maskin

IMG_7407

Tidigare i somras fick jag möjligheten att testa en Snow cone-maskin från företaget Roliga prylar och då jag såg min möjlighet att göra nyttigare godsaker till barnen tackade jag självklart ja. Maskinen är superenkel att hantera, bara plugga in, fylla med is och köra igång. Barnsligt enkel.

IMG_7408

Vi har testat olika sorters frysta safter och allt har gått åt i en rasande fart. När jag såg vattenmelonens granna gröna skal i butiken kunde jag inte låta bli att testa att frysa denna delikata frukt i bitar. Dagen därpå fyllde jag på maskinen och gjorde vattenmelon-snow cones. Ett experiment som helt klart gick hem hos ungarna. Härligt!

Jag gillar verkligen möjligheten till att kunna göra nyttigare godsaker till barnen, socker, saft och glass får de allt för mycket ändå. Nej mer goda nyttigheter åt barnen!

IMG_7411

Åter till min recension.
Maskinen är som sagt enkelt att använda. Det enda man behöver ha är is, och det gärna i stora mängder. Svårt att säga hur mycket som går men minst 6 – 8 isbitar per person för att man ska få sig en rejäl skål. Har man väl is hemma går det fort att göra snow cones eller granita som det även kallas.

Fyll på med lagom mycket is eller frusen frukt, sätt på locket och vrid. Själva vridningen startar maskinen så se till att du har en behållare vid “utsläppet”. Hållaren för konen är en fin detalj med fyller ingen funktion. För att inte få isflingor överallt bör du hålla upp konen mot utsläppet, det blir lätt kladdigt annars.
En annan nackdel är själva rengöringen. Antingen har jag missuppfattat manualen men jag hittar ingen enklare lösning än att hålla maskinen under kranen för att skölja bort all frukt och saft. Självklart med sladden urkopplad!
När du är klar med maskinen så rengör direkt eller låt den stå i diskhon då is som inte kommit ut smälter och det droppar en hel del. Kladdigt och inte så kul.

IMG_7412 IMG_7413  IMG_7418 IMG_7417IMG_7416

Överlag så tycker jag det är en rolig leksak som enkelt och snabbt gör goda sötsaker.
Det finns många roliga godsaker du kan göra, bara frys in valfri dryck och riv loss.
Ungarna älskar den!

Kram Karin

IMG_7420