sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 3 september 2010

*suck*

IMG_6918

Mitt försök till en färgglad tårta sket sig, minst sagt… *suck* Vet inte riktigt vad som gått fel mer än kakan inte ville lämna sin kakform. Och detta trots att jag följde min egna råd om hur man bakar i en silikonform…!

- Skölj formen med vatten innan du använder den! Formen blir statisk och drar till sig damm, om man inte sköljer den fungerar inte "släppalätt effekten" lika bra.
- Stjälp inte upp den för tidigt, den behöver stå minst 8-10 minuter och "vila till sig" för att släppa.
- Om man gör sockerkaka helt utan matfett så kan man behöva använda lite fett till smörjning men inte alls så mycket som när man i vanliga fall smörjer, blir det för mycket så kan den fastna av den orsaken.

Jag sköljde formen med kallt vatten + att jag lät den stå, över en timme…!
Någon med lite mer erfarenhet som kan säga vad som gått fel? För kort tid i ugnen? Enligt receptet skulle den stå 35 min men blev klar efter ca 50 minuter, kanske borde vara en stund till? *suck*

Jag tycker det är svårt att baka i silikon-formar,
vad tycker du?
Och vad ska jag göra med kakan?

Kram Karin

Formen kommer från Coolstuff

12 kommentarer:

 1. Nej, trist när sånt händer!!
  men låt inte smulorna av kakan gå till spillo! Har aldrig gjort det själv, men ska det inte vara nån mjuk kaka i cake pops? Eller gör s.k dammsugare, det är ju väldigt gott! :)

  SvaraRadera
 2. Säger samma som Annica, använd smulorna till cake balls eller dammsugare eller arracbollar. Eller bara blanda i en stor skål med maränger, kakbitar, vispad grädde och lite chokladsås.

  SvaraRadera
 3. Man blir ju så arg när sånt där händer! Jag röstar på att du ska göra dammsugare ;)

  SvaraRadera
 4. Det kan nog behövas lite strömjöl. Jag tycker att det har en tendens att fastna ganska lätt i silikonformar. Det blir lätt att man tar sönder kakan... Så synd när det blir så!!! Men det smakar gott ändå! Bara att håva upp och göra något nytt! Brukar säga att "Det inte blir fel utan ett nytt rätt!" ;)

  SvaraRadera
 5. Synd med kakan, men gör som de andra föreslog -cakepops! =)

  Kul att du hittade till min blogg! Har oxå drömmar att gå den utbildningen du ska börja!

  Kram, Heidi

  SvaraRadera
 6. Du kan ju också göra "bakelser" i glas med bär/sylt och grädde enkelt men gott!

  SvaraRadera
 7. Du kan göra arraksbollar, det är jättegott. :) Speciellt då man smälter ner mörkchoklad i smeten.

  SvaraRadera
 8. Men nej vad träligt! Men jag har samma problem när jag gjort cupcakes i mina siliconformar.... därför har jag inte vågat använda sockerkaksformen och brödformen! Men kanske vågar nu när du kommit med tips.

  Vad gjrode du med kaksmulorna nu då?? Blev det nåt gott av olyckan? :)

  SvaraRadera
 9. Så tråkigt, jag har silkonformar fast jag har aldrig använt dom, både sockerkaksform och muffinsform, var på ett Tupperwareparty en gång och hon sa att kakan måste kallna helt i formen innan man stjälper ur den, vet inte om det hjälper,

  SvaraRadera
 10. Hej! Gillar din blogg. Har för mig att du skaffade dig en Kitchen Aid nyss. Är det bra baktillbehör till? eller köpte du till några tillbehör? Jag är så sugen på en lila hjälpreda i köket.

  SvaraRadera
 11. Åh, vad tråkigt... Det känns som om silikonformar inte är någon bra idé... men jag är ju ingen bagare på något sätt.

  SvaraRadera
 12. hej1 visserligen att gammalt inlägg men jag håller på att läsa ikapp..:-D
  efter varje diskning fortsätter du att skölja formen i kallt vatten och sen medans du gör smeten kan du testa att stoppa formen i frysen.Funkar jättebra för mig och så självklart använder man smet med mycket fett ;-) mer än 75gr iallafall

  SvaraRadera