sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 21 januari 2011

Bagerskans kungliga krona

Som jag skrev tidigare så ägnade vi nästan hela onsdagen till att baka vetedeg i alla möjliga former där vi fick bestämma fyllningen helt själv. Jag provade att baka mina "krumelurer" som numera är omdöpta till Bagerskans kungliga krona, det ni... *ler* Som fyllning hade jag choklad-remonse utan mandelmassa, dessvärre verkar jag ha glömt det receptet i skolan.

Vetedeg

3 kungakronor och ett gäng kanelbullar

300 g vatten
50 g jäst
(Tips är att använda den blå jästen, så jäser degen långsammare och det blir en mer aromatisk deg, och smakerna utvecklas bättre!)
30 g torrmjölk / 3 dl mjölk
1,2 dl vit sirap
5 g salt
150 g smör
10 g kardemumma
700 g mjöl

Blanda samtliga ingredienser i en degblandare eller bunke. Kör degen på mellanväxeln i 10 minuter eller knåda den i 15 minuter, ev häll i mer mjöl och degen känns väldigt kladdig. Dela upp degen i delar av 400 g per kungakrona (det som blir över kan man göra kanelbullar av) innan du låter den vila i rumstemperatur, övertäckt med en handduk, i ca 30 minuter.

Kavla ut varje del till en lång oval, bredden är viktigare än höjden om ni förstår hur jag menar. Bre på valfri fyllning och rulla ihop så att korven känns fast, den ska bli ca 50 cm lång. Klipp med jämna mellanrum ca 1 cm tjocka "skivor" nästan igenom korven, se bild längre ner, längs med hela korven. Snurra sen ihop den, som en tajt virvel, från mitten och utåt, ordna till flikarna så det fint ut. Ett tips är att göra detta direkt på plåten då den är svår att flytta. Lägg slutet på korven ungefär där du vill att kronan ska ligga och börja rulla ihop den i andra änden och flytta den försiktigt närmare mot sin slut-destination. Här nedan ser ni en väldigt enkelt gjord beskrivning, inte den vackraste men den kanske förtydligar det hela något. *ler*






Låt kronorna jäsa till sig under en ren handduk och pensla som sen med uppvispat ägg blandat med lite vatten, dekorera med pärlsocker, hackad mandel eller låt dom vara naturella. Problemet med Bagerskans kungakrona är att den tenderar att vara ganska tjock i mitten vilket gör att den tar lite längre tid i ugnen. Tyvärr tog jag ingen tid när jag bakade av mina och som ni ser längre ner så blev dom lite väl bakade, ni får pröva er fram. Förhoppningsvis så kommer jag baka dessa igen, jag har till o med en ny idé på en vetedegs-konstalation. *ler*
En rolig sak var att KY-utbildningen hade besök av Mattias Ljungberg, konditor och deltagare i Kocklandslaget. Min lärare Camilla kom fram till mig efteråt och berättade att när han fick sån på mina kungakronor sa han "Vad fina, såna har jag aldrig sett förut". (Utformningen, inte färgen) Camilla förklarade då att var jag som hittat på dom själv och han verkade lite imponerad. Otroligt kul!

Nej, dags för sängen!
Kram o godnatt, Karin

DSC05488 DSC05489 DSC05494 DSC05496 DSC05493 DSC05495DSC05491 DSC05502DSC05499 DSC05500DSC05497 DSC05503DSC05504 DSC05505DSC05508 DSC05511DSC05513

8 kommentarer:

  1. Det ser riktigt mumsigt ut! =)

    SvaraRadera
  2. Dessa kronor ser verklgien jätte smarriga ut.

    Om du har möjlighet så skulle jag bli sååå jätte glad om du kunde dela med dig av receptet på din fyllning till kronorna. Fyllningen ser verkligen god ut. Du hade visst glömt receptet i skolan...

    SvaraRadera
  3. Stort tack för era fina kommentarer!!
    kram Karin

    SvaraRadera
  4. Receptet på fyllningen var tydligen mycket enkelt, lika delar socker och smör. Vi använda 8 kg vardera... *ler* I min mindre sats hällde jag i lite smält choklad tills jag var nöjd med smaken, mycket svårare än då var det inte.

    Kram kram Karin

    SvaraRadera
  5. Denne ser så utrooolig god ut. Skal prøves til helgen tror jeg!

    Takk for at du deler!

    SvaraRadera
  6. Caroline - vore otroligt kul att se hur dina kungakronor blir!
    Spännande!

    Kram Karin

    SvaraRadera
  7. Takk for det Karin! Jeg gleder meg til å prøve. Kanskje til helgen...

    SvaraRadera