sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 13 februari 2011

Blandade bilder från gårdagen

Här kommer lite smått o gott från gårdagen. Att baka är oftast ett kreativt kaos som ni ser här nedan. Något av det allra tråkigaste med att baka är när man är stressad och inte hinner med det man tänkt sig. En annan riktigt tråkig sak är att färga sugarpaste eller liknande pasta. Det är otroligt drygt och tidskrävande, samt innebär ett evigt tvättande av händerna. Vanligtvis brukar jag förbereda mig genom att färga in pastan dagen innan jag ska göra själva tårtan men igår var jag så osäker på om min fondant jag fått prova från Strössel & Annat skulle räcka till. Så det blev till att täcka tårtan först och färga resterande dekorationer efteråt. Och hellre det än att riskera att fondanten tar slut och tårtan bli halvtäckt!

DSC06259 DSC06260

Jag har som sagt fått äran att prova dels Dekorfondant som täcker tårtor med och dels Modelleringsfondant som man gör dekorationer av. Här är mina betyg.

Modelleringsfondant
Otroligt skön och lättarbetad fondant som man lätt skapar figurer o dekorationer med. Denna fondant stelnar efter en stund i rumstemperatur vilket gör att det är viktigt att täcka in de överblivna delarna så du kan använda den vid ett senare tillfälle. Bitarna blir fasta och fina, är delarna tunna blir de sköra för stötar och bör hanteras varligt. En nackdel som jag kom på när jag skulle montera fast mina verktyg på sidan av tårtan var att mitt vanliga trick med lite vatten (som löser upp t.ex. sugarpasten och därmed klistrar fast sig i varandra) inte funkar med denna fondanten. Den slutade med att jag smälte lite choklad och använda som klister, det funkade även att använda lite vanlig fondant som häftmassa mellan två delar.
Trots strulet med fästningen av dekorationerna ger jag betyget 4 kavlar av 5 möjliga!


Dekorfondant
Kritvit, finporig och mycket skön att arbeta med! En rejäl knådning krävs för att få fondanten mjuk o samarbetsvillig, men det kräver även sugarpasta, marsipan m.m. I Strössel & annats beskrivning står det att fondanten inte stelnar men jag håller inte om detta. Min uppfattning är att fondanten stelnar men inte lika mycket som vanlig sugarpaste som blir stenhård efter en stunds vila. Både fondanten på tårtan och de små rest-delarna blev hårda, men jag är mycket nöjd ändå! Även denna fondant får 4 kavlar av 5, denna fondant jobbar jag gärna med igen! Jag rekommenderar med andra ord helt klart dessa fondanter!

Mönsterplatta 10 kr fynd på Ica

Här ovanför ser ni dels kavlingsmattan jag använde till träbitarna på tårtan men även gårdagens fynd, fina plastlådor, perfekta att förvara alla mina pastafärger. Dom kostade endast 10 kr så jag köpte två stycken!

Visst är blommorna vackra som jag fick av Agnes igår, helt underbara! Dom står just nu och förgyller min tillvaro på köksbordet och man kan inte annat än att bli glad när man ser dom. Härligt!

DSC06265 DSC06266

Om en stund ska jag släpa ut familjen till bilen för att handla ägg och annat nödvändigt till sonens födelsedagstårta som vi ska ta med till dagis imorgon. Jag har en idé med lego-bitar men får se om det blir lika fint i verkligheten…!

Jag önskar er alla en riktigt skön söndag!

Kram Karin

4 kommentarer:

 1. Kan inta annat än hålla med dig om fondanten, jag testade den första gången i somras och använder nästan uteslutande den om jag inte har marsipan vill säga =)

  SvaraRadera
 2. Härligt att du också gillade fondanten. Jag köpte den direkt efter att Lisa - Sockerrus också hade testat den och gett den bra betyg.

  Hoppas du har en mysig söndag!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej! Ett litet tips ang det du skriver om att det blir ett evigt tvättande av händer vid färgning :)
  Själv så använder jag plasthanskar som finns att köpa på apoteket i storpack....jag använder det vid färgning, modellering, knådning ja allt som hör en tårta till och tills den är helt klar då hygien är bland det viktigaste, tar aldrig i nåt utan dessa hanskar på...dom är kanon. Lycka till nu skall jag kika vidare på din sida och välkommen till min lilla blogg och hemsida (länk via bloggen)

  SvaraRadera
 4. hur mycket dekorfondat krävs för att täcka en tårta som är gjord i lång panna? kanon bra blogg

  SvaraRadera