sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 20 februari 2011

Choklad, choklad, choklad…

En av våra lärare fyllde år och beställde en tårta att ta med sig och fira med. Jag fick äran att göra tårtan och är klart nöjd med slutresultatet. En tårta fylld med choklad! Detta är långt ifrån min favorit men det är en tårta som klassas som klassisk inom konditoriets värld varför vi gör det med jämna mellanrum i skolan.

Mazarinbotten
250 g rumsvarmt smör
500 g mandelmassa
5 ägg
½ -1 dl kakao (beroende på hur stark smak du vill ha)

Vispa smör och riven mandelmassa krämig och klumpfri massa. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vänd sist i kakaon för hand. Bred ut smeten på plåtar klädda med bakplåtspapper ca 1 cm tjockt, detta recept ger flera plåtar.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20 minuter. Perfekta att ha i frysen, tinar fort vid oväntat fika-besök.

Skär ut lagom stora bottnar, tre stycken behövs till en tårta. Denna botten är lätt att pussla ihop om du inte får ut hela bottnar. Tryck ihop smådelar till en lagom stor botten och använd den som mittendel.

Chokladgrädde
Vispa ca 7 – 8 dl grädde lagom tjock och rör ner 1 – 2 msk kakao efter tycke och smak till en lagom chokladig smak. Blanda ihop vaniljkräm.

Montering
Fyll första lagret med vaniljkräm, lägg på ett lock av botten och bred på ett lager av chokladgrädden. Lägg på den sista botten och klä in hela tårtan med chokladgrädde. Fyll en sprits + stjärntyll med chokladgrädde  och spritsa ränder med ca 1 - 1½ cm mellanrum på tårtan. Sätt fast en rund tyll ovanpå stjärntyllen för hand om du inte har en kopplingsanordning så du kan byta tyll. Fyll tomrummen på tårtan. Det ska alltså vara varannan randig, varannan slät.
Dra ett tag med en spatel eller kniv runt om tårtan för att fina kanter på tårtan. Pudra över med rejält av kakao, dekorera med en marsipanros och brutna chokladbitar på kanterna.

En ganska enkel tårta med rejäl choklad smak!

Kram Karin

DSC06318 DSC06323 DSC06322 DSC06319 DSC06320

6 kommentarer:

 1. Håller med kommentaren ovan, ser jätte god ut :) Och jätte jätte fin!

  SvaraRadera
 2. Vad vacker, kan ju inte bli för mycket choklad tycker jag ;)

  SvaraRadera
 3. Gud vad fin denna var . Ta gerna en titt på min blogg. www.pedersfristelser.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. hej :D skulle du vara intresserad att vara med om jag har en baktävling på min blogg? :D t.ex. att göra cupcakes där jag bedömmer utseendet på den :D och om man vinner får man en länk på min blogg :D

  du är verkligen duktig :D

  SvaraRadera