sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 20 oktober 2010

Spöken och döskallar

Dom säger att onsdag är lill-lördag men jisses vad det har känts som fredag idag, önskade nästan klasskompisarna ett trevlig helg när jag gick hem idag. Trots att det “bara” är onsdag så känns veckan enormt lång redan…
Då Halloween närmar sig med stormsteg har vi idag bakat ännu fler spöken, benknotor och döskallar fast denna gång i maräng!

IMG_7909 IMG_7910

För att göra det enkelt för sig kan man rita upp figurer på ett papper att ha som en mall när du ska spritsa marängen. Lägg pappret på en plåt, på med bakplåtspapper, spritsa och när du är klar drar du försiktigt bort den understa pappret med de ritade figurerna!

IMG_7912 IMG_7911

Vi gjorde varmvispad maräng som får en bättre konsistens och ger lite segare maränger och vanlig maräng.

Varmvispad maräng

4 sats(er) äggvitor (ca 150 g)
2,5 dl socker

Koka upp ett vattenbad på spisen. Ta en glasskål som passar till vattenbadet och häll i äggvitan och sockret. Vispa tills du känner att sockret har smält och smeten är mellan 60 – 70 grader varmt, inte högre då koagulerar marängen!
Ta glasskålen från vattenbadet och vispa med en elvisp eller ös över allt i en assistent och kör på full fart, tills du får en fast maräng.
Använd marängen i kylen eller frys in den till ett senare tillfälle. Marängen stelnar inte i frysen eftersom den innehåller mycket socker.

IMG_7918 IMG_7919 IMG_7920 Det är gott med maräng! IMG_7921

Att färga maräng är inte det lättaste. Det är viktigt att ha koncentrerad färg och att inte spä ut marängen allt för mycket. Som ni ser så blev den orangea marängen betydligt rinnigare än den utan färg. Vi hade tyvärr ingen koncentrerad färg så det gick åt en hel del innan jag ens kom i närheten av den önskade färgen.

Sådana här chokladmaränger gör du lätt med en sked, bara ta en klick och klutta upp på en plåt, ringla lite chokladsås över, ev dra med änden på en sked eller liknande på marängen för att blanda in chokladen.

Pumpor Chokladmaräng

Baka marängerna på ca 140 grader i 35 – 40 minuter, dom ska inte vara helt stela. När dom svalnat kan man dekorera dom med vanlig smält choklad, pumporna valde jag att dekorera på framsidan men spökerna och döskallarna fick sin choklad på baksidan då framsidan vart väldigt bubblig.

Jag blev riktigt nöjd med benknotorna! Passar både till Halloween och till hundägare!
Nej, nu är det dags för sängen! Imorgon är det tidig uppstigning för att bege sig söderut till skolan igen… *gäsp*

Snart är det helg!

Sov så gott vänner, kram Karin

Buhuuu Döskallar Benknotor Ge-bort-present!

2 kommentarer: