sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 11 oktober 2010

Nötigt goda polyneer!

Denna kära kaka har verkligen många namn…  Polyneer, Kejsarkronor och Helenabakelser, alla väldigt snarlika varandra. Segt nötig och riktigt god!

Mördeg


4 dl vetemjöl
½ dl socker
200 g smör
1 äggula

Lägg mjölet i en skål eller i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i socker och fett skuret i bitar. Finfördela fettet med en kniv eller gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta ihop allt till en deg. Eller blanda degen i matberedare. Platta ut degen till en tjock fyrkant, lägg den i en plastpåse och låt den vila kallt minst 30 min. Degen blir då lättare att kavla.

Fyllning

200 g mandelmassa
75 g florsocker
knappt 1 dl ägg

Mjukrör mandelmassan i matberedare, ej för snabbt och för länge då kan oljan pressas ut ur massan! Sikte ner florsockret i massan under omrörning. Rör ner lite av äggen i taget medans allt blandas. Fyll en sprits eller använd en sked/slev att fylla formarna med.

Kavla ut degen lagom tunt, ca 2 – 3 mm tjockt och lägg över formarna som ett täcke. Ställ inte formarna allt för tätt utan för ihop dom när dom är under täcket. Dutta försiktigt med en mjuk degbit, tygbit eller liknande ner degen i formarna och se till att formarna är helt täckta. Fyll i med mandelmassesmeten, nästan ändra upp och dekorera med de överblivna degbitarna i kors eller två streck bredvid varandra.

Grädda på plåt i mitten av ugnen ca 20 min. Stjälp av kakorna från när de svalnat något, men inte ur engångsformar, de ger ett bra skydd vid förvaringen.

Trevlig fika!

Kram Karin

IMG_7631 IMG_7632 IMG_7633 IMG_7635 IMG_7634 IMG_7639 IMG_7640 IMG_7641

1 kommentar: