sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 16 oktober 2010

Inför halloween…

Den 31 oktober är det Halloween, en amerikansk tradition som börjar komma mer o mer här i Sverige. Vi har nu i skolan börjat förbereda dekorationen som ska sitta på tårtor, kakor och andra läskiga bakverk.

Historik
En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna som levde på 300-talet på de norska brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.
En tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o'-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.

På 400-talet började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använda sig av de förkristna traditionerna istället för att utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att på 700-talet flytta alla helgons dag från
maj till 1 november. Således blev 31 oktober allhelgona-afton. Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla själars dag den 2 november.Tanken var att Alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar.
Även om kyrkan aldrig kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Det folkliga Halloween-firandet blandades med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt som firandet kom till USA på 1800-talet.

Halloween firas alltid 31 oktober i USA och Storbritannien. Dock skall inte Halloween blandas ihop med Alla Helgons dag som är den enda kvarvarande rent katolska helgen i Sverige. Det råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen är att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november.

Hur firar ni Halloween?

Kram Karin

 Koncentrationen... ...är... ...hög!!Avhuggna fingrar Buhuu!

7 kommentarer:

 1. Jag har aldrig firat halloween men nu måste jag ju bara göra några spökcupcakes eller något scary när jag sett så mycket roligt som hör det till ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag firar inte halloween - det är liksom inte en svensk tradition och mycket är till för att köpmännen ska sälja ;-)...men hu så läskiga ögon och fingrar det var här...häftigt att stoppa dem i munnen kan jag tycka ändå - och säkert underbart goda!
  Ha en skön helg.

  SvaraRadera
 3. He he precis sådana halloween ögon vill min son ha till Halloween fest. Fingrarna är också fantastiska!

  SvaraRadera
 4. Härligt verkligt! :)
  Duktiga ni är! Trevlig Söndag!

  SvaraRadera
 5. Hei!
  Det var intressant å lese om hvor halloween kommer fra, men jeg lurer på hvilken øyer som er norska brittiska? Klarer ikke finne noe informasjon om dette på nettet. Kan du utdype hvilken øyer det er snakk om?
  Jeg er en fast leser av bloggen din. Setter virkelig pris på dine personlige innlegg og humoren i det du skriver. Stå på!

  SvaraRadera
 6. Det är svårt att undvika att fira halloween. Förra året gjorde jag en uppskattad spöktårta och en bål med lite "blodiga" isbitar i =D

  I år planeras halloween fest och då ska det självklart serveras en del läskiga tilltugg =D

  SvaraRadera
 7. Vilka roliga dekorationer, man blir verkligen inspirerad! Hemma hos oss blir det stor halloweenfest och jag hade tänkt göra liknande ögon som du har gjort, fast till två tårtor. ;)

  SvaraRadera