sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 11 oktober 2010

Något för chokladälskaren!

Som jag sa så var vi idag minsta sagt kreativa och hann med en hel del, bland annat dessa Chokladkolakakor!
Men först lite om min kära klasskamrat Anna. För någon vecka hade hon en incident i sitt kök därhemma och en vasskniv kom i närkamp med henne ena stortå. Det gick så illa att en sena gick av! Efter ett besök hos läkaren var enda lösningen operation för att sätta fast senan och få rörelse i tån igen. Förre veckan opererades hon och allt gick bra. Idag var första dagen i skolan efter operationen och hennes fot var ordentligt inslagen! Jag gillar hennes kreativa lösning av en sko… Ja vad gör man när foten är dubbelt så stor pga av gips, man klipper å klistrar! *ler* Om några veckor åker gipset av och tån är förhoppningsvis återställd, hanteringen av vassa knivar lär dock göras under mer kontrollerade former, stålhätta kanske?

Chokladkolakakor

200 g smör
1 dl socker
4 dl vetemjöl
½ dl kakao
½ tsk bakpulver
25 bitar Cloetta center

Smält smöret och låt svalna. Blanda socker, mjöl, kakao och bakpulver och rör ner det i smöret. Ju varmare smör desto trögare smet att röra i. Är smöret svalt kan degen se lös ut men den tjocknar efter en stund.
Omslut varje chokladbit noggrant med deg, är det sprickor i degen rinner fyllningen lätt ut. Rulla till runda kakor, platta till lätt och lägg dom med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 7 – 8 minuter. Låt svalna.
Enligt vår fröken så spricker kakorna lätt då sockret i fyllningen börjar koka i ugnen, bli därför inte förvånad om era kakor ser ut som våra! *ler*

IMG_7727 IMG_7729 IMG_7731 IMG_7738 IMG_7748 IMG_7749 IMG_7750 IMG_7751

Apropå choklad så är det Chokladfestival nu i helgen på Nordiska museet i Stockholm. Tyvärr har jag inte chansen att besöka utställningen vilket känns riktigt tråkigt! Speciellt när våra skolkamrater som går KY-utbildningen har skapat i choklad och deltar i en chokladtävling! Jag vet hur kreationen ser ut men får inget säga mer än att ni kommer bli imponerade!! Dock riktigt orolig över transporten av ”figurinen“ till Stockholm, men av paketeringen att skåda (se nedan) så verkar den vara i tryggt förvar. *ler*

På plats kommer även årets nominerade i tävlingen om vem som blir Årets konditor koras i en gran final. Dom ska ska inom loppet av fem timmar tillverka två tårtor, en klassisk bakelse i nytappning, samt ett hemligt bakverk som avslöjas för finalisterna dagen innan tävlingen. Spännande!

Som sagt, önskar jag kunde gå men får istället njuta av min bror och hans flickväns trevlig sällskap istället!

Kram Karin

IMG_7754

5 kommentarer:

 1. Chokladälskare som man är så bara MÅSTE jag testa detta recept =)

  SvaraRadera
 2. Hejsan Karin
  Jag testade att baka dem idag=)
  De gick inte bra snabbt att baka dem utan snabbt att äta dem Mumms =)
  Länkade te din sida ;)
  Ha en bra kväll

  SvaraRadera
 3. Vem älskar inte choklad?!

  kakorna ser väldigt smarriga ut!

  SvaraRadera
 4. Kakorna ser ju jättegoda ut och det är de säkert också, men min första tanke är - är det det man gör på en konditor utbildning? Bakar något man kan göra själv eller hitta på med barn hemma så att man får kakor som spricker och allting rinner ut, men strunt samma hur de ser ut- det är ju inte till försäljning, det är bara något vi bakar hemma. Nu när jag har läst Karins inlägg om hennes missnöje med utbildningen, förstår jag vad hon menar när jag tittar på dessa kakor. Skulle jag lämna familjen, satsa en massa pengar och tid på att gå den här utbildningen, skulle jag vilja lära mig att baka mer klassiskt och ordentligt. För experimentera med spruckna kakor kan man göra hemma. Vad tänkte läraren på när hon bestämde sig för att lära ut detta recept?

  SvaraRadera
 5. Hittade det där receptet i Amelia. Kanongoda och lätta att göra! Men som sagt - de spricker lätt. Man får baka in godisen i degen tätt tätt. Ska prova med Plopp nästa gång (de är platta och säkert lättare att baka in :D)

  SvaraRadera