sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

torsdag 9 december 2010

Pigga upp mig

Lyxlagat 

Operakällarens Chefskonditor Daniel Roos har tillsammans med livsnjutaren och rockmusikern Frederik Zäll slagit sina kloka huvuden ihop och skapat en inspirerande och inbjudande bakbok: Lyxlagat – Sött & Gott. Boken är annorlunda på det sätt att utöver dryckförslag ges även förslag på bakgrundsmusik att lyssna på medans man lagar allt från desserter, julgodis och klassiska bakverk.

När jag för en knapp månad sen fick en förfrågan om att delta i en cockoff, där jag tillsammans med 4 andra matbloggar fick välja var sitt recept ur boken för att tillaga och sedan blogga om det, tog det inte lång tid att tacka ja.
Jag valde min favorit-efterrätt Tiramisu, som jag gärna beställer när jag lyxar till det med ett restaurangbesök. Jag har dock aldrig prövat att göra efterrätten själv så detta skulle bli en spännande utmaning!

Tiramisu, It. Tiramisù, är en dessert från Italien. Den görs traditionellt på savoiardikex, espresso, ägg, socker, kakao och mascarponeost. Man kan även smaksätta Tiramisun med marsalavin eller cognac.
Tira mi sù betyder ungefär "dra mig upp", eller mer bildligt "pigga upp mig", vilket kommer av att rätten innehåller kaffe och kakao, som båda innehåller koffein.

Här nedan ser ni dels receptet från boken men även mitt egna recept som kom till under tiden då jag tillagade Tiramisun.

Tiramisu – enligt boken

16 savoiardikex
250 g mascarpone
2 äggulor
1 äggvita
75 g socker
8 små koppar starkt kaffe
1 litet glas marsala
kakao

Tiramisu – som jag gjorde det

Ett helt paket savoiardikex
250 g mascarpone
2 äggulor
2 äggvita
75 g socker 
Nästan två kannor starkt kaffe
1,5 dl glas marsala
kakao

Tycker man inte om Marsala kan man använda Bailys, Kahlua, Amaretto, Madiera eller annat gott dessertvin.

Här nedan ser ni hur jag gick tillväga när jag skapade min egna Tiramisu
+ beskrivning på hur man går till väga

DSC05042 DSC05008 DSC05009 DSC05011

Vispa äggulorna och sockret till en ljus och luftig smet.

DSC05012 DSC05013

Vänd ner mascarpone i den fluffiga äggsmeten och blanda försiktigt.

DSC05015 DSC05016 DSC05017

I receptet så står det 1 litet glas marsala vilket känns lite svårt att tyda, hur litet är ett litet glas? Jag tog ett halvt dricksglas och efter avsmakning tillsatte jag lite mer, så totalt ca 1,5 dl marsalavin.

 DSC05018 DSC05023

Enligt receptet ska man vispa en äggvita fast och skumlik. Vänd ner äggvitan varsamt i smeten tillsammans med marsalavinet. Ett svårt moment där det gäller att inte vispa sönder äggvitan men samtidigt få det till en någorlunda fast smet när man tillsätter Marsalavinet. Det slutade med att jag vispade en till äggvita och tillsatte i smeten för att nå den önskade fastheten i smeten.

Istället för att göra Tiramisun i ett stor form så ville jag lyxa till det med portionsskålar. Ett snyggare sätt att servera + lyxigt att få en stor portion som bara är min, min, min…! *ler*

DSC05021 DSC05022

I receptet så ska man koka 8 små koppar starkt kaffe, dock så räckte inte det för mig. Kexen suger åt sig mer än man tror! Så jag fick snällt sätta på en till kanna med starkt kaffe och ställa ut den på trappen för avkylning.

DSC05025 DSC05026
DSC05027 DSC05028

Dags för montering! Då kexen var för långa för mina små portionsskålar delade jag dom på hälften och doppade dom i kaffet. I min iver gjorde jag fel enligt receptet och började med kexen, men så här i efterhand smakar den precis lika gott ändå!

DSC05031 DSC05034

Som jag sa tidigare så suger kexen åt sig kaffet i en rasande fart och blir lätt nästintill upplösta så det gäller att vara snabb och inte låta dom ligga för länge!

DSC05035 DSC05036

Efter ett lager kex är det dags för mascarpone-krämen, fortsätt sedan med blötlagda kex och avsluta med ett fint lager mascarpone-kräm på toppen. Se till att det blir jämnt och fint för att till avslutning pudra ett tunt lager kakao. För att piffa till det lite extra klippte jag ut ett litet hjärta i papper och la på Tiramisun innan jag pudrade över kakaon. En fin liten detalj!

DSC05043

Låt den färdiga Tiramisun gärna stå i kylen över natten så den hinner gotta till sig ordentligt! Enligt boken föreslås att man dricker ett glas Nils Oscar Barley Wine (89474) men det funkar säkert minst lika bra med en kopp starkt kaffe och ett glas Amaretto!

I min iver hann jag tyvärr inte lyssna på Bee Gees – Massachusetts utan gör det nu när jag avnjuter min alldeles egen hemmagjorda Tiramisu. Låten har en skön avslappnad melodi som gör att man slappnar och och verkligen njuter av lugnet: barnen är på dagis/skola, jag är ensam hemma, solen strålar från en klarblå himmel och jag har min Tiramisu alldeles för mig själv! *ler*
Ikväll ska jag bjuda min kära man på en egen portion, vem vet, kanske jag tar en till, för detta var riktigt gott! Och trots avsaknaden av smaklökar tack vare en envis förkylning så kan jag ändå känna den ljuvliga smaken!

Summa summarum så var detta ett otroligt roligt uppdrag, att göra Tiramisun var enklare än jag trodde och otroligt god!
För er som inte har boken i er ägo rekommenderar jag ett besök hos närmsta bokhandel, för utöver detta finns många fler recept som verkar värda att prova!

Stort tack för en härligt inspirerande bok Frederik & Daniel!

Kram Karin

DSC05046 DSC05050 DSC05051 DSC05053 DSC05054 DSC05056 DSC05057 DSC05059

6 kommentarer:

 1. Tiramisu tillhör helt klart en av mina favoritdesserter också, gott gott! Den där boken måste jag helt klart kolla in när jag kommer till Sverige. Krya på dig!

  SvaraRadera
 2. så flink du er Karin, håper at du har blid helt frisk igjen.
  klem

  SvaraRadera
 3. Mums vad gott det såg ut. Tack för den utförliga beskrivningen :)

  SvaraRadera
 4. Men så gott!! och du är verkligen duktig !!! :)

  SvaraRadera
 5. Hej och stoooort tack! Tack för ditt bidrag i vår cook-off. Galet fint har ni alla gjort det och jag vill verkligen säga ett stort tack för att ni tog er tid. Kika gärna på min Lyxlagatblogg där jag kommenterat det hela. :-)

  //Frederik

  SvaraRadera