sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 18 maj 2011

Svar på en fråga…


Hej!
Jag vet ej vad jag lyckas gör för fel när jag gör enligt
detta reccept... (tårtbotten på tre lika delar) Jag har alltid varit tvungen att ta ut den i förtid, kanske efter 25 minuter och den sjunker automatiskt i ugnen. Jag har alltså inte öppnat utan den reser sig, sedan börjar den bli brun och sjunker...
Måste ta ut den annars bränns den. Jag vet att vår ugn är varmare än normalt så ist för 175 tar jag nästan 150! Fungerar fortfarande inte....
Vill också få den så gyllengul/brun och fluffig...
Anna


Hej Anna!
Tråkigt att höra att din tårtbotten inte blir bra, kan vara många olika anledningar…
- vispa ägg och socker länge tills det är riktigt vitt och pösigt, det finns faktiskt ingen gräns för hur länge man kan vispa den så bara vispa på…! Ju längre man vispar smeten desto tjockare och fastare blir den och risken för att den sjunker ihop minskar.
- för att minska risken att den pöser över kanten kan man klippa ut bredare remsor av bakplåtspapper att fästa runtom bakformens insida, det gör även att tårtbotten inte fastnar på kanterna.
- sätt ugnen på ca 200 grader och när du sätter in botten så sänk till 150 så bibehåller ugnen en ganska hög värme trots att du öppnat luckan.
- ser du att kakan börjar få en brun yta så lägg på en bit aluminiumfolie som täcker formen, det gör att botten fortsätter att baka utan att brännas mer.
- ta ut kakan när stickan inte är kladdig, då är den lagom torr inuti. För att minska att den sjunker ihop i mitten kan man lossa kanterna från formen, då sjunker hela botten mer än just bara mitten. Man kan även lägga den upp o ner så trycks den till och blir platt på båda sidorna.

Det var några tips från mig, det är som sagt svårt att veta exakt vad som gått fel. Har ni läsare fler tips på hur Anna får till den perfekta tårtbottnen så skriv gärna en kommentar!

Kram Karin

7 kommentarer:

 1. Det är nog äggvispningen som blir för kort.. insåg just precis när jag läste varför vissa av mina blir så perfekta men ibland sjunker de ihop i ugnen, och det är nog när jag vispat för kort!

  Första gången jag kommenterat tror jag men du har verkligen en helt underbar blogg! :D Grymt avundsjuk på din praktik tid!

  SvaraRadera
 2. I sju sorters kakor-boken står det precis tvärtom att man inte ska övervispa ägg och socker. Att man inte ska vispa längre än 4 minuter med elvisp för annars är risken stor att kakan sjunker

  SvaraRadera
 3. Jag kan nog hålla med TårtOlga, när jag vispat för länge så sjunker mina tårtbottnar, men om jag bara vispar en lagom kort stund (så det ändå blir fluffigt) så blir de fluffiga, höga och fina tårtbottnar!

  SvaraRadera
 4. Åhh. va vackra tårtor och godsaker du gör. Man blir ju sugen på allt!. Har en liten fråga och vet inte om du tagit upp det här men jag frågar på. Vi ska ha dop på en lördag ganska tidigt och hinner inte dekorer och hålla på då så jag undra om man kan göra klart tårtbottnarna och fyllningarna på torskväll och dekorera på fredagkväll. Jag ska ha smörkräm runtom och MMF oven på.. håller den sig fräsch och fin då?

  SvaraRadera
 5. Var på en föreläsning med Jan Boris-Möller för ett tag sen, där han tipsade om att man ska varmvispa sockerkakssmeten innan man häller den i formen. Då kommer den att stiga rakt upp istället för att stiga i mitten och sen sjunka ihop.
  Har inte testa ännu, men ska helt klart göra det.
  Alltså - bunke i vattenbad på spisen och sen i med ägg och socker och vispa på.

  SvaraRadera
 6. Jag hade exakt samma problem med mina tårtbottnar av detta receptet, det jag gjorde annorlunda för att dom skulle bli perfekta var att halvera mängden bakpulver och då blev bottnarna perfekta, sjunk inte ihop någonting utan höll sig jämna o fina!

  SvaraRadera
 7. Tack för alla tips ni gett mig och tack för att du tog upp frågan på bloggen! Ska testa på något nytt sätt och berättar om de blir bättre:)

  SvaraRadera