sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 30 maj 2011

En trevlig och minst sagt händelserik helg!

Tidigt i lördags morse körde man och barn mig till tågstationen för att börja min resa till Lidköping. Inte så jättelångt fågelvägen men desto längre när resan bestod av inte mindre än fyra tågbyten…! Jag fick dock se mycket av vårt vackra land, gulgröna ängar och betande kossor.

DSC07206

Väl på plats i Lidköping tog jag en taxi till Lilla Labäck - en gård som odlar främst sparris men även många andra goda primörer som rabarber, sockerärtor, gurka och tomat. Där välkomnade Mia Jonsson oss och berättade om sin gård, under tiden mumsade vi i oss av olika lokala läckerbitar…!

DSC07180 DSC07205DSC07179 DSC07181 DSC07182 Från vänster Kinna Jonsson, Alexandra Zazzi, Monika Ahlberg, Walter, Christopher Anderton, Ida Nilsson och Ylva Carresjö

DSC07184 DSC07185 DSC07188 DSC07186 DSC07190 DSC07187

Här får ni massor med härliga bilder på Lilla Labäcks underbara primörer. Vi plockade med oss en hel del som vi senare lagade en ljuvlig middag av.

DSC07191 DSC07192 DSC07193 DSC07195 DSC07201 DSC07199 DSC07202 DSC07203 DSC07204

När det var dags att åka vidare gör jag den mindre roliga upptäckten att min telefon är borta, sist jag hade den var den i taxin men nu puts väck…! Snälla Ylva ringde runt till bland annat Taxi-bolaget som skulle höra av sig.

Nästa anhallt på resan var Spiken’s fiskehamn – ett mysigt litet fiskeläger som jag besök flera gånger under min barndoms sommarlov. Där träffade vi Mårten som jobbar som fiskare och butiksägare där han säljer sin fångst, rökt och naturell.

DSC07210 DSC07214 DSC07212 DSC07213 DSC07221

Efter en kort rundvisning fick vi ta med oss dels ny varmrökt lax med en härlig kryddblandning och gös-filéer. Perfekt till vår kommande middag!
Näst på tur på vår rundresa var en båttur ut till Läckö Slott, dock inte så mysig och trevlig som den kunde varit om solen lyst med sina värmande strålar. Istället var det blåsigt och kallt, inte riktigt drömvädret för dagens äventyr men vi hade det trevligt ändå.

DSC07220 DSC07224 DSC07226 DSC07228 DSC07227 DSC07233 DSC07235

Väl på plats på Läckö slott välkomnade slottets kökspersonal oss, ett mycket trevligt gäng. Vi fick sedan en guidad-tur i slottets trädgård, fylld med olika sorters sallader och kryddor. Allt de odlar använder de i slottets restaurang till sallader och matlagning.

Sallad... DSC07237 DSC07242

Mitt i trädgårds-guidningen fick jag reda på att min taxi tillsammans med min mobiltelefon står vid entrén och väntar på mig. Gissa om jag blev glad!! Äntligen kunde jag slappna av och släppa tankar på hur sjutton familjen ska kunna få tag på mig.
Nu var det äntligen dags att komma in i värmen och laga mat av alla de härliga primörer vi fått med oss under turens gång. Vi välkomnades med var sitt glas vin, jag, Ylva och Ida fick ett underbart gott alkoholfritt mousserande vitt vin. Så fort jag får namnet på det så lovar jag att tipsa om det!

Äntligen dags för matlagning! Vi delade in oss i tre grupper där jag hamnade i förrätts-gruppen tillsammans med Kinna Jonsson & Ida Nilsson. Tillsammans med Rickard (en av de trevliga kockarna) så gjorde vi en grymt god hollandaise-sås på brynt smör, en riktigt god brytning till citrusen i såsen!

Kvällens meny

Förrätt
Varmrökt lax, blancherad sparris serverad med hollandaise-sås gjord på brynt smör och Läcköslotts skummig sparris-soppa.

Varmrätt
Mjölpanerad Gösfilé med skirat smör och vild fänkålsblast serverad med sockerärtor, lättstekta med vitlök och olivolja, Läcköslotts focaccia och blandad sallad med gurka och en grovsenap, honung, olivoljedressing.

Efterrätt
Rabarber-kompott med kardemumma o vanilj, Läcköslotts nötpaj, brownie och lösvispad grädde

Mums!

DSC07244 Nybakat bröd Rickard Underbart alkoholfritt vin Nyplockad sparris Ylva

Middagen blev grymt god! Det behövs inte så mycket mer när man har med så otroligt färska och goda produkter att arbeta med, allt blir gott!
Under middagen blev vi bloggare tillfrågade om vi ville bli filmade och prata lite om dagen och efter varmrätten var det min tur. Ovan att sitta framför en kamera, nervös och med många tysta stunder var det äntligen överstökat. Jag ska få se min film när den är klar, kanske kanske får ni se den med… Kanske!

DSC07272 DSC07270 DSC07276 DSC07278

Efter inspelningen gick allt fort, jag hann smaka på min efterrätt sen var jag tillsammans med Kinna Jonsson, Monika Ahlberg, Christopher Anderton och Ylva Carresjö tvungna att bege oss till Skövde för att hinna med ett tåg. Fort gick det och vi kom fram i god tid för att kunna pusta ut och ta adjö. Planen var sedan att jag och Ylva skulle fortsätta vidare till Göteborg, vilket vi gjorde. Dock ringde telefonen efter halva resan och vi var tvungna att vända om till Läckö igen. Tydligen hade vi fått med oss Ida´s bilnyckel… Men trots dagens alla fadäser har det varit en riktigt mysig och trevlig upplevelse och jag gör gärna om det igen!
Har ni turen förbi Lidköping och Läckö slott rekommenderar jag varmt de olika platserna jag skrivit om, klart värda ett besök!

Stort tack till Ylva på Västsvenska turistrådet som bjöd in mig till denna härliga helg!

Kram Karin

5 kommentarer:

 1. Tack själv, Karin!
  Trevligt att sitta och tjôta i bilen (även om hemresan blev dubbelt så lång...).
  Vilka fina bilder! :-)
  /ylva.

  SvaraRadera
 2. Hej Karin! Tack för att ni kom ock välkommen tillbaka!!! Det var jättetrevligt att träffa Er! Det alkoholfria vinet heter Billabong!
  Hälsningar Cilla (bakerskan på
  Läckö Slott)

  SvaraRadera
 3. Låter verkligen som en toppenhärlig helg

  SvaraRadera
 4. Riktigt fint reportage med vackra bilder! Bättre reklam kan man inte tänka sig!
  Mormor Lena

  SvaraRadera
 5. Vad härligt ni hade på helgen! Synd att jag inte kunde komma med :-( Blev så glad över inbjudan men det krockade med annat. Attans för det verkade ju verkligen underbart!

  SvaraRadera