sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 15 maj 2011

Sista dagen på praktiken!

DSC07050

I fredags var det så dags för den allra sista dagen på praktiken. Den sex veckor långa praktiken har verkligen flugit iväg och imorgon ska jag tillbaka till skolan för sista veckan där. Och även om det ska bli kul att träffa klasskompisarna igen så kommer jag sakna praktiken. En mycket lärorik tid!

Sista dagen började med att göra klar ett gäng desserter till Bröd & sovel, bland annat den ljuvliga skapelsen ni ser ovan. Först karamelliserad chokladmousse, brownie med valnötter, kolasås med smak av lakrits, klassisk chokladmousse och till sist ett lager med ganache. Kan det bli mycket godare…?!?

Köket som vi håller till i delar även plats med kocken Morgan, en trevlig prick! Han lagar all mat till de konferenser och middagar som hålls festvåningen och i fredags var det 150 gäster att fixa mat till. Många tallrikar och mycket lax…!

DSC07053 DSC07054 

Maräng är något jag har gjort mycket under de två veckorna hos Jon, man kan nästa säga att jag är ett maräng-proffs. Jag vet inte hur många satser varmvispad maräng jag gjort men en hel del, även en och annan sats med fransk maräng. Här nere ser ni små citron-tarte som får ett härligt marängtäcke. Enkla men goda efterrätter som ser riktigt lyxiga ut! Jag har fått öva på att bränna marängen men det är verkligen svårare än vad det ser ut, jag får inte till samma ljusbruna kulör som Jon utan brände mest topparna istället…

DSC07056 DSC07057DSC07058 DSC07059

På sista dagen tog vi även en tur ut i skogen för att plocka lite enbärs-kvistar till granris-marshmallows som serveras på deras restaurang. Otroligt stickigt men vi fick ihop ett gäng små kvistar iallafall…
Till granris-marshmallows så dekoreras de med små spiraler i karamell med smak av enbär. Och precis innan hemgång fick jag möjlighet att prova på att göra en sprial, lite klurigare än man tror men jag fick till en fin iallafall!

DSC07060 DSC07062
DSC07064 DSC07063

Samtidigt som det är tråkigt att praktiken nu är över är jag oerhört glad och stolt över att få ha praktiserat hos PM & vänner. Ett företag  som verkligen ligger i tiden med kravmärkta o närodlade matvaror och surdegsbröd!
Under lunchen gick vi igenom utvärderingen av min tid hos dels Bröd & sovel men även tiden hos Jon. Jag fick överlag ett riktigt bra betyg, Jon och Ia har satt ett gemensamt betyg där satte ett genomsnittligt betyg. Då min bröd-bakar-sida inte är den starkaste drog det ner betyget lite vilket jag förstår. Mitt stora intresse är ju tårtor och kakor!
Jon däremot hade gärna satt ett högre betyg vilket värmde att höra. Han tycker att jag varit riktigt duktig under de två veckorna jag varit hos honom. Jag har alla delar för att kunna gå långt; nyfikenhet, kunskap, talang och kreativitet. Det värmer oerhört mycket att en så duktig o professionell konditor som Jon tror på mig och min talang!! Det gör att jag känner att jag är inne på helt rätt spår!

Imorgon är det som sagt tillbaka till skolan igen, vi ska bland annat till Köpenhamn för att kolla in en Bageri & konditori-mässa, baka en massa och även ha en grillfest! Mer om det under veckans gång!

STORT TACK till Ia och Jon på PM & Vänner för en mycket trevlig praktik!

Kram Karin

3 kommentarer:

  1. Åh, desserten med chokladmousse, brownie och ganache såg helt underbar ut!! Inte bara väldigt fin utan innehållet, mums!! Man skulle möjligtvis inte kunna få receptet på den? :)

    SvaraRadera
  2. Citron tarte med färsk frukt är ju bland det bästa som finns!

    SvaraRadera
  3. Åh, den desserten ser ju galet god ut! Mums!

    SvaraRadera