sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 8 september 2014

Tre små traktorer


2014-06-28 13.48.41

I somras hörde min vän Linda av sig. Jag har tidigare gjort två tårtor till hennes barn,en princess-tårta och en djur-tårta som kommer i ett senare inlägg. Denna gången ville sonen Adam ha en tårta och det med ett bestämt önskemål – traktorer. Överallt annat älskar han traktorer, speciellt hans farfars och dom som står hemma på gården. De tre favorit-traktorerna är en röd, en vit och en gul.

Då jag är en ‘sucker’ för utmaningar tackade jag självklart ja till detta önskemål. Exakt hur jag skulle gå tillväga hade jag dock ingen aning om men av erfarenhet så brukar det alltid lösa sig till det bästa.

För att få traktorerna stabila valde jag att göra dom i sugarpaste då det stelnar snabbt i jämförelse med marsipan som sällan stelnar ordentligt. För att få alla traktorerna lika stora valde jag att väga alla delar så dom är ner på grammet exakt lika stora. Till vänster ser ni alla små detaljer – sex små hjul, sex stora hjul, tre små tak, tre motorhuvun och tre sittplatser, eller vad man nu ska kalla det för.

Jag lät alla delar torka ordentligt innan jag monterade ihop dom. Som fönsterruta klippte jag ut små bitar av gelatinblad och klistrade fast med lite ätbart klister. De svarta stolparna är gjorda av tandpetare som jag målat svarta. För att montera ihop motorhuv och säte stack jag in en bit tandpetare tillsammans med lite klister som höll ihop det hela. Hjulen var lite knepigare att få still, men väl på plats i gräset ser det mer ut som att dom kör i riktigt bördig jord. 

2014-06-27 20.07.492014-06-28 11.59.37


Tanken var att traktorerna skulle köra i en massa gräs men när det väl var dags att spritsa gräs upptäckte jag att allt florsockret var slut. Inte bra. Och inte hade jag tid att handla (2 mil tur o retur) och ingen  av våra grannar hade något heller. Lite panik. Jag testade att spritsa marsipan men den var alldeles för hård. Suck. Men då slog mig tanken att man borde kunna blanda marsipan med smör för att få det mjukare, det blir ju lite som smörkräm fast med mandelsmak. Med lite extra grön färg tycker jag det blev riktigt bra. Och för att tydligt visa att traktorerna är ute och kör färgade jag traktorspåren med lite kakao, riktigt effektfullt! 

2014-06-28 13.48.512014-06-28 13.49.132014-06-28 13.49.28 


Tårtan blev ganska enkel men jag ville inte ta bort uppmärksamheten från traktorerna, de är ju de som har själva huvudrollen. Jag tryckte ut Adams namn i samma färger som traktorerna, utstickarna har jag köpt på Åhlens – direktlänk.

Jag hoppas och tror att lilla Adam var glad över sin tårta,
eller vad tror ni?

Kram Karin

2014-06-28 13.45.04

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar