sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

måndag 29 september 2014

Kaffets dag


IMG_2488[4]

Idag är det Kaffets dag - detta svarta guld som många av oss behöver för att få våra kroppar att vakna varje morgon eller den efterlängtade uppiggande drycken varje eftermiddag när energin dalar. Vad hade vi gjort utan denna underbara dryck?
Det svenska firandet av Kaffets dag instiftades av
SCAE Swedish Chapter 29:e september 2012, samma datum som the International Coffee Day.

Och vilket bättre sätt att fira kaffets dag än med en Mocka tårta?

IMG_2486[4]

Marängbottnar
4 stora (22 cm) eller 3 stora och 4 små (10 cm diameter)

10 äggvitor
8 dl socker

Sätt på ugnen ca 100 grader.
Dela äggulor (spara till smörkrämen) från äggvitan, se till att inga spår av äggula hamnar i vitan. Se även till att ha rena och torra bunke & visp. Äggvitan är kinkig och minsta lilla skräp, smuts eller vatten kan göra att äggvita inte reser sig och blir vit & pösig.
Vispa äggvitan till ett hårt vitt skum. Sänk farten och vispa sakta ner sockret, öka sen farten och vispa marängen tills den ger fina toppar.
Rita ut rundlar på ett bakplåtspapper så får du lätt bottnarna lika stora. Spritsa med rund tyll eller bred ut marängen för hand, ca ½ - 1 cm tjockt . Baka av i 1½ – 2 timmar tills bottnarna är helt torra, är undersidan kladdig så vänd på bottnarna och baka av en stund till. Har du ingen varmluftsugn så flytta plats på plåtarna med jämna mellanrum.

Mockakräm

Jag gjorde en dubbelsats och det blev lite över, men hellre det än att det inte räcker…
Receptet nedan är dubblerat!

2 ägg
4 tsk potatismjöl
4 msk socker
2 dl starkt kaffe
2 dl grädde
3 msk smör

Vispa samman alla ingredienser utom smör i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig. Vispa den sedan då och då tills den svalnat och tillsätt därefter smöret i små klickar. Förvara krämen i en burk med lock i kylen tills du ska fylla tårtan.

Mockasmörkräm

Så enkel och så god…!
Jag har även här gjort en dubbelsats vilken gick åt till att täcka en stort tårta, gör du en mini (10 cm) räcker det dock nog med halva receptet.
Receptet nedan är dubblerat!

3 dl socker
3 dl starkt kaffe
12 äggulor
600 rumsvarmt smör

Koka socker och kaffe i 30 minuter tills du får en simmig sockerlag.
Vispa sönder äggulorna och strila sakta kaffe-sockerlagen över dem under snabb vispning. Vispa allt tills du får en fluffig smörkräm, tar ca 10 minuter, ev. längre med elvisp. När smörkrämen är fluffig så ha i det mjuka smöret i små bitar tills allt är blandat. Smörkrämen kan förvaras i täckt bunke eller skål i kylen, det stelnar dock men kan vispas upp efter ca 40 minuter i rumstemperatur.

Montering
3 - 4 marängbottnar
En sats Mockakräm
En sats Mockasmörkräm
Flagad mandel, ev rostade en stund i ugnen.
Cocktailbär

Lägg en klick smörkräm på fatet eller tårtbrickan som tårtan ska stå på, detta för att den nedre marängbotten ska stå still och inte glida runt. Klister helt enkelt.
Fyll marängbottnarna med Mockakrämen, bred ett ½ cm tjockt lager och lägg på nästa marängbotten. Använd 3 eller 4 bottnar, ju fler bottnar desto högre tårta.
Bred på Mockasmörkrämen, det går som sagt åt en del då man fyller ut alla skrymslen och vrår mellan marängbottnarna. Det behövs även ett ganska tjockt lager för att få sidorna raka utan att bottnarna lyser igenom. Använd en spatel eller tårtspade och få sidorna och ovansidan på tårtan så raka som möjligt.
Om du vill så rosta flagad mandel i ugnen eller i en torr het gjutjärnspanna i några minuter, de ska få färg men inte brännas. Tryck med lätt hand fast mandel på sidorna på tårtan, viktigt att den rostade mandeln har svalnat!
Spritsa fint mönster på ovansidan och dekorera med cocktailbär och varför inte en ros av marsipan?

Jag säger bara mums, denna måste ni testa!

Kram Karin

IMG_2498[8]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar