sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 30 augusti 2011

God men ganska mastig chokladtårta - recept

DSC07862 

Detta är receptet på en grymt god men mäktig chokladtårta som jag läste om i senaste numret av tidningen Hembakat, dock gjort om receptet lite. *ler* Recepten nedan är för en tårta, fyllning och frosting går utmärkt att dubbla men tårtbotten bör göras en i taget.

Chokladtårtebotten
ca 16 bitar
150 g rumsvarmt smör
250 g strösocker
1/2 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
6 rumsvarma ägg
250 g vetemjöl
200 g mörk choklad, gärna 70%

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och urskrapade frön från vaniljstången/vaniljsocker, luftigt.
Tillsätt äggen ett i taget och rör ner vetemjölet. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron, vänd ner i smeten.
Kläm fast bakplåtspapper på botten av en springform, ev smörj kanterna. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter, kan gå fortare! Prova med en sticka om den är färdig, den ska inte vara kladdig utan genombakad som tårtbotten.
Låt kakan svalna och dela den sedan i tre bottnar.

En misslyckad men god Nougatchoklad-fyllning
2 st dubbelnougat
ca 2,5 dl grädde
0,4 dl kakao
1 dl florsocker
2 msk Bailys

Mjuka upp dubbelnougaten i mikron, kräver bara några sekunder och vispa sönder med elvisp/kitchen aid, häll på grädden och vispa till en fast mousse. Här nån stans misslyckades jag och hällde därför i ca ½ dl kakao och 2 dl florsocker + 4 msk Bailys. Smeten blir ganska rinnig men stelnar något efter en stund i kylen, blir dock grymt god.
Mitt misstag var att inte se till att hela nougaten var mjuk och alldeles för varmt, den fastnade på kanterna i bunken. *suck* Allra enklast är att smälta ner nougaten i grädden och låta stå kallt i några timmar/över natten och sedan vispa upp till en god mousse.

Montering Dela chokladtårtan i tre bottnar och bred på Nougatchoklad-fyllningen, är den rinnig så ingen fara, den stelnar i kylen! Dekorera tårtan med chokladfrostingen nedan, mums!

Chokladfrosting med turkisk yoghurt

170 g choklad
1 dl turkisk yoghurt
50 g smör
5 dl florsocker, ev mer till lagom tjock konsistens

Vispa smör, florsocker och turkisk yoghurt mjukt och fluffigt. Smält chokladen och häll ner den i smörblandningen. Fyll en sprits och dekorera din tårta!

Mycket chokladigare än så här kan det knappast bli, tårtan blir bara godare efter någon dag i kylen!
Kram Karin

7 kommentarer:

  1. Den där så farligt god ut!!! Den måste jag definitivt testa framöver :D. Risken är väl att man äter upp hela på en gång! Vad duktig du är vännen!!!Kram :)

    SvaraRadera
  2. Alltså jösses - kan de blir godare än såhär? Den ser riktigt, riktigt lockande ut, jag vill bara slicka på datorskärmen ;)

    SvaraRadera
  3. tänkte att du kanske skulle vilja tipsa om en ny startad sida på facebook där man kan sälja och köpa baksaker, tex deco saker till tårt bakning, cupcakes, cake pops osv.. ju fler dessto roligare. kanske du har nåt att sälja

    http://www.facebook.com/profile.php?id=100002079643642#!/pages/S%C3%A4ljes-bak-deco-saker/244949685543215

    SvaraRadera
  4. Ser helt underbar ut! Men jag undrar vilken storlek på formen receptet är skrivet för. Såg nånstans att du har en större springform när du bakar. Även i detta recept? Tror bestämt jag ska testa göra denna i helgen.
    mvh Ann-Christin

    SvaraRadera
  5. Wow!! Den där tårtan ser grymt smaskig ut, måste prova den snarast!! Röstade på din blogg på matbloggspriset, hoppas du vinner

    SvaraRadera
  6. Hej, people. innan ni skall prova å testa tårtan, ska ni lägga 250 ml mjöl, inte 150 som den står på receptet( antingen hon skrivit fel,ellers vet hon inte vad hon skrev),ugnen skall vara på 200 grader. OBS! ingredienter skall vara rumstmpererade(smör+6 ägg).

    kock från Köpenhamn.

    SvaraRadera