Nominering till Matbloggspriset Folkets val pågår till 12 oktober

tisdag 29 juni 2010

Tävla med Odense Marcipan


Döp sommarens recept (se bilderna ovan) och
vinn en resa till Chokladfestivalen (15 - 17 oktober) i Stockholm.

Klicka här för att komma till tävlingen!

Kram Karin


Share/Bookmark

Alldeles för varmt!


Man ska väl inte klaga men just nu är det verkligen hot hot HOT!! (är man svensk eller?) Den svenska sommaren har slagit rekord och det är (känns det som iallafall) varmare än någonsin!  Och visst är det härligt med den underbara värmen, den klarblåa himlen och den svalkande brisen men det är alldeles för varmt för att baka, och vem vill vara inne när det väl är varmt?!?

Nej, istället rekommenderar Bagerskan en svalkande drink under parasollet! Alkoholfri såklart så här mitt på dagen. Just nu sipprar jag på en is-latte, kallt och gott när solen bränner!

Recept på is-latte!
Koka en kanna med riktigt starkt kaffe, blanda i lite socker efter smak och låt svalna. Häll upp i karaff eller liknande och in i kylen. När kaffet är riktigt isande kallt, tar du en blender (jag använde en termos) och häll i kaffe till hälften, lägg i ett gäng isbitar och lagom mycket mjölk. Skaka om ordentligt!
Lägg några isbitar i ett stort glas och fyll på med is-latte, ut i solen och njut!

Nackdelen med kaffe är dock att det är vätskedrivande vilket inte är någon bra kombination med värme o sol, ta därför med en kanna iskallt vatten, gärna hemgjort bubbelvatten. Så gott! Lägg några frukter o bär i vattnet när du ska göra isbitar så får vattnet en lite somrigare touch!

Vad gillar ni att dricka när solen gassar?


Svettiga kramar Karin

Share/Bookmark

måndag 28 juni 2010

Bagerskan - en lokalkändis!


Artikeln om mig och mitt tårtbakande tog upp hela Emmabodas lokalsida i Östran, inga andra nyheter fick vara med... Tacka vet jag nyhetstorka!  *ler*  Tyvärr blev det inte så många bilder som jag först trodde, men jag ska inte klaga. Otroligt glad över att bara få vara med i tidningen och att det skrivs om mina tårtor!

Vill ni läsa hela artikeln och inte har tillgång till någon tidning, kan ni gå in på Östran.se, klicka här!

Kram Karin


Share/Bookmark

söndag 27 juni 2010

Smakprov.se

Häromdagen kom jag av en slump in på denna otroligt smarta sida; smakprov.se! Här kan man "provbläddra" i alla möjliga olika böcker, visserligen bara några sidor men ändå tillräckligt för att se om man vill köpa eller inte. Vill man läsa går det även att förstora bilden så att du ser text o bild bättre.
Under kategorin Kokböcker finns det mängder med, så klart, just kok och bakböcker. Massor med härliga bilder, recept och inspiration! Så tvekar du om du ska köpa den där boken, gå in på Smakprov.se och bläddra, kolla om den är något att ha.

Än så länge är sajten i Beta så alla böcker har tyvärr inte hunnit få något smakprov, men denna idé är så genial att jag hoppas och tror dom kommer fortsätta med det i framtiden.

Kram Karin


Sommarens söta : 180 recept för soliga och regniga dagar

av Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman,

Smakprov på boken!


Share/Bookmark

Vilken helg!


Midsommarafton

En härligt solig dag med klarblå himmel (kan det bli bättre) och vi var bjudna till våra vänner Micke & Clara. Vi stod för sill-lunchen + tårtan så klart. Sju sorters sill, matjesill, gräddfil, gräslök och nykokt färskpotatis, det är sommar! Dagen gick verkligen i lugnets tecken, ingen dans runt midsommarstång eller andra lekar utan bara stillsamt och trevligt pratande på deras nybyggda altan. Framåt eftermiddagen gjorde jag klart tårtan, en riktig jordgubbstårta fast i lite annorlunda utseende kanske...




I tårtbotten prövade jag en ny idé jag hade, att blanda i en påse färdig marsan-pulver i smeten. Tårtbotten blev riktigt saftig och god, rekommenderas!!

Kanterna klädde jag med Choco fingers, det gick åt 2 ½ paket. På toppen dekorerade jag med färska jordgubbar och körsbär och runt tårtan band jag ett turkost band. Riktigt nöjd och alla lovordade min tårta! Jag fick till o med en beställning på köpet, trevligt. I korta drag en riktigt mysig midsommarafton!


Midsommardagen


Vi sov över hos Micke & Clara, och det var inte direkt den bästa sömnen jag fick med kvittrande fåglar, irriterande mygg, obefintliga gardiner, klämtande kokällor... Vi hade visserligen valet att stänga fönstret men då skulle vi förgås av värmeslag! Inte många timmars sömn den natten tyvärr, och inte så kul heller då jag idag skulle hjälpa till med serveringen på ett 60-års kalas. *suck* Bara le och vara glad!

Klockan 13 var jag på plats i köket på Osaby Säteri, en underbar herrgård med vacker inredning och underbar utsikt över markerna. (Jag och min man hade vår bröllopsfest där). Jag och min vän Lottas arbete var idag att fixa iordning maten och servera ca 75 personer. Tur nog så var väldigt mycket förberett, för- och varmrätt var , mer eller mindre, bara att lägga i ordning på tallrikar. Alla tallrikar skulle sedan bäras upp till andra våningen, alla 75 stycken. Det blev en väldig massa spring! Själva tallrikarna tog en bordsansvarig hand om för respektive bord, så vi behövde bara bära upp allt till ett bord utanför matsalen. Efter varje rätt var det sedan disk som skulle bäras ner. Jag var helt genomsvett efter ett tag... *ler*

Vi fick även hjälpa till med serveringen av välkomstdrinken med var sitt uppdukat bord, jag fick sedan gå runt bland gästerna och fylla på glasen. Till efterrätten, Sachertårta, fick vi även servera Punsh och Calvados. Mycket trevligt men fruktansvärt trångt! Dom hade ställt borden lite hipp som happ och på vissa ställen var det nästan omöjligt att komma fram. Tråkigt då man måste störa gästerna för att be dom flytta på sig så man kunde komma fram. Men skam den som ger sig, det gick ändå!

Jag småler lite åt gårdagen (midsommardagen alltså) då jag efter att varmrätten serverats lyckas klämma ut mig att "Snart är vi klara, bara efterätten kvar...!" Gisses vad jag fick äta upp det! Vi jobbade ända till 02.00 och fötterna bokstavligen skrek efter befrielse efter alla vänder upp och ner för alla trappor. Trots ömma fötter och en lång dag var det härligt att höra hur nöjda värdparet var över dagen och vår insats! En intensiv men härlig dag med mycket givande erfarenheter!


Söndagen
Min allra första MMF-tårta

Idag klockan 13 hade jag en trevlig pratstund med journalisten Anna Börje som skriver för bland annat Östran. Hon intervjuade mig om mitt tårtbakande och bad mig maila recept o bilder. Så imorgon kommer iallafall jag köpa tidningen, ska du? *ler*

Många kramar Karin

Share/Bookmark

fredag 25 juni 2010

Glad midsommar!


Jag önskar alla mina läsare en riktigt varm och skön midsommar,
med god mat, härlig musik och självklart en jordgubbstårta! *ler*

Många kramar Karin

Share/Bookmark

onsdag 23 juni 2010

Min kamera


Tänkte berätta lite om min trotjänare som jag har med mig (nästan) vart jag än går, min Canon IXUS 400. En lagom stor kamera som tar riktigt bra bilder (även om den ibland har sina dåliga dagar, vem har inte det?) Den zoomar bra och tar skarpa bilder, en kamera jag rekommenderar till alla som går i kamera-tankar. Fast den är ju inte nyast på marknaden, vet ärligt talat inte ens om den säljs fortfarande, troligen inte tyvärr...

För en teknik-nördar:
  • Lätthanterliga funktioner i utsökt form
  • Ytbehandling av Super Hard Cerabrite
  • CCD med 4.0 megapixels
  • Cirka 11x kombinerad optisk och digital zoom
  • Rörliga videoscener med ljud
  • DIGIC-processor med hög prestationsförmåga
  • 9-punkts AiAF
  • iSAPS-teknik
  • Direktutskrift utan att någon dator behövs
  • My Camera för personliga funktioner
Självklart är ju drömmen att en vacker dag köpa en digital systemkamera med bra zoom och bra skärpa, stor o klumpig kanske men ack vilka härligt vackra bilder man kan ta!! En digital systemkamera står just nu högst uppe på min önskelista! *ler*

Vad använder du för kamera?


Kram Karin


Share/Bookmark

måndag 21 juni 2010

Lite makabert…

IMG_6115  IMG_6120

… men ack så god den var!

Kram Karin

En liten vovsing!

IMG_6073 IMG_6078 IMG_6077

Samtidigt som jag gjorde mitt lilla bröllopspar så bakade jag även i den snobbenhundformen jag fått från Formodesign. Min grund-idé var att göra en Snobben men allt eftersom glasyren legat på så blev den gråare och gråare. Så när det väl blev dags att dekorera den gjorde jag om den till en vanlig söt liten vovsing.

Voff voff

Kram Karin

 

 

 

 

 

Antagningsbesked



Nu ska jag bara bestämma mig...

Har några arbeten jag måste söka också + diskutera hur det kommer fungera med min kära make, han kommer som sagt bli helt ensam med barnen under veckorna. Det hela känns jättekul men samtidigt lite kluvet, det krävs lite fundering innan jag bestämmer mig...!

Kram Karin
Share/Bookmark

lördag 19 juni 2010

Viktoria ♥ Daniel

IMG_6083 IMG_6090 IMG_6088   IMG_6085 IMG_6089
IMG_6091 IMG_6093 IMG_6092
IMG_6097 IMG_6098 IMG_6099
IMG_6100 IMG_6105 IMG_6107
IMG_6103

Som många andra satt jag (nästan) bänkad framför dataskärmen idag och tittar på århundradets bröllop mellan kronprinsessan Viktoria och svenska folkets Daniel. Det var så otroligt vackert och fint, och tårarna rann när dom äntligen fick varandra och nervöst fumlade med ringarna.
Jag har (som ni ser) samtidigt pysslat med mina två små nallebjörnar. Jag fick idén häromdagen och vad passar inte bättre än ett litet brudpar till denna dagen!?
Viktoria är gjord av ljus kladdkaka (jag bytte ut kakaon mot marsanpulver, jättegott) och Daniel är vanlig hederlig kladdkaka gjord på kakao.

Måste säga att jag är riktigt nöjd med slutresultatet, dom blev så fina att jag knappt har hjärta att äta upp dom. Kanske ska man skicka dom som bröllopspresent till brudparet…? *ler*

Kram Karin



Formarna har jag fått från

Fullskärmsinfångning 2010-03-20 175613.bmp

Min lilla Daniel...


Mer bilder kommer inom kort!

Kram Karin

Share/Bookmark

Sista dagen som praktikant!

Då var till slut dagen här, min sista dag som praktikant på café Emma. Tiden har gått, minst sagt, otroligt fort och den har varit både rolig och lärorik! Även om mornarna har varit okristligt tidiga och en del arbetsmoment känns oändliga (chokladbollar o knäckebröd) *ler* så kommer jag sakna mina arbetskamrater Barbro, Johanna och Malin och minnas min praktiktid med värme!

Sista dagen fick jag bland annat göra prinsess-tårtorna som ni ser här nedan. Något som jag lärt mig under praktiken är dock att det vi tror är Prinsess-tårta egentligen är Opera-tårta.

Prinsesstårta – endast vaniljkräm, grädde och marsipan
Operatårta – hallonsylt, vaniljkräm, grädde och marsipan

Men då denna tårtas felaktiga namn är så invant hos det svenska folket under just namnet Prinsess-tårta så fortsätter man att kalla den så för att inte skapa en massa förvirring. *ler*

   IMG_6050 IMG_6051

Jag har visat er bilder från bageriet men inga från själva caféet, här nedan ser ni disken fylld med alla godsaker; frallor, bakelser av alla slag, biskvier, chokladbollar, prinsesstårtor, kladdkaka, Napoleon, stubbar, wienerbröd, längder, kanelbullar, småkakor, mazariner…

IMG_6056

När jag är som allra kladdigast med muffinssmet över både högt och lågt så kommer Barbro med en otroligt vacker bukett med blommor som tack för all min hjälp under praktiken. Det hade jag inte räknat med, blev jätteglad och överraskad!!!

STORT TACK för att ni tog mig in som praktikant!!

Många kramar Karin

IMG_6066 IMG_6069 IMG_6068
IMG_6070