sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

fredag 11 juni 2010

Praktikdag - 25

Veckan går fort och dagarna flyter nästan ihop, den ena dagen är den andra lik i stort sett. Utöver allt det vanliga bröd- och tårtbakandet gjorde jag idag en härlig jordgubbstårta med jordgubbsmousse och vaniljkräm, dekorerad med grädde och färska jordgubbar! Tyvärr glömde jag kameran hemma så det blev ingen bild på den, tråkigt...

Idag gjorde även Johanna en dummie av Folkets bröllopstårta att ställa i caféet inför det kommande kungliga bröllopet mellan Viktoria & Daniel. Vi kommer självklart baka dessa tårtor och följa nästan hela receptet med undantag för just själva bottnarna. Det ska bli otroligt spännande att få smaka den omtalade tårtan!


Här är en förenklad version av Folkets bröllopstårta. I originalreceptet så innehåller tårtbotten mandelmjöl vilket här är uteslutet.

Tårtbotten
50-75 g rumsvarmt smör
2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
3 dl vetemjöl*
2 tsk bakpulver
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 dl vatten

Vispa ägg och socker lätt och pösigt. Tillsätt smöret i klickar och vispa in det i smeten. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten växelvis med vattnet. Häll upp i en smord och bröad springform, cirka 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 175° i cirka 25 minuter. Låt svalna innan kakan delas i två bottnar.

Jordgubbskompott
250 g (1/2 liter) jordgubbar
saft från 1 citron
2 1/2 dl Dansukker Gelésocker Multi

Skölj och skiva jordgubbarna. Blanda jordgubbar, citronsaft och gelésocker i en kastrull och sjud under omrörning tills det börjar koka. Koka i en halv minut. Låt svalna.

Mandelkrisp
2 dubbeldaim krossad

Vaniljkräm
4 äggulor
3 dl mjölk
1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
3/4 dl Dansukker Strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
2 dl kvarg eller kesella

Blanda ägg, mjölk, vaniljsocker, socker och potatismjöl i en kastrull och sjud på svag värme under omrörning. Vispa grädden till fast skum och vänd ner i vaniljkrämen tillsammans med kvargen/kesellan när krämen svalnat.

Sockerpasta eller marsipan

1 1/2 tsk gelatin + 2 msk kallt vatten
15 gr kokosfett
1/2 dl Dansukker Vit Sirap
7 dl Dansukker Florsocker

Häll vatten och gelatin i en kastrull och värm tills gelatinet är smält. Tillsätt kokosfettet och låt även detta smälta. Tillsätt sirapen. Låt svalna i 15 minuter. Sikta florsockret i en skål och häll den avsvalnade vätskan över. Knåda tills det är en slät massa. Lägg massan i en plastpåse så att den inte torkar.

Garnering
100 g vit choklad, eller kristyr
Dansukker Florsocker
Eventuellt prinsesskrona, finns i leksaksaffärer

* vetemjölet kan ersättas av samma mängd glutenfri mjölmix

Montering

Gör ren springformen och lägg i en av bottnarna. Lägg en tredjedel av vaniljkrämen på bottnen och därefter jordgubbskompotten. Bred ut kompotten över bottnen nästan ända ut till kanten. Strö daimkrosset över fyllningen. Lägg på den andra bottnen. Fyll på med resten av krämen och jämna till den. Ställ i frys i en timme. Under tiden vispas resten av grädden till fast skum och sockerpastan kavlas ut tunt till en stor cirkel. Bred den vispade grädden över kakan. Klä hela kakan med sockerpastan och skär rent runt tårtan.

Smält chokladen över vattenbad och fyll den i en spritspåse av plast. Spritsa ut ett trevligt mönster på tårtan. Dofta över florsocker. Garnera efter tycke.

Kram Karin

Share/Bookmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar