sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

tisdag 22 januari 2013

Glamouressan Kornelia


För några veckor sedan fick jag ett mail från en Linda, en mamma i min föräldragruppsbokcirkel – vi är ett gäng tjejer som läser och diskuterar böcker om barnmat, uppfostran m.m. fikar, snackar skit och har det mysigt ihop. Hennes lilla dotter Kornelia skulle snart fylla 4 år och det ville dom fira med en härligt tjejig tårta. Och vad passar då inte bättre än just en prinsesstårta, något som börjar bli mitt signum. Nästan tappat räkningen vilken i ordningen denna tårtan är, men strunt samma, det är en härlig tårta som går att variera i (nästan) oändlighet!
Kornelia är som alla andra tjejer, hon älskar rosa, glitter och glamour. Viktiga beståndsdelar i vilken tjejs liv, fråga vilken kvinna som helst, man blir aldrig för gammal för rosa och glitter! Så självklart skulle även prinsessan ha glitter o glamour, hon kom att bli en riktigt glamouressa!


0
 PICT0378

En prinsesstårta gör man enkelt i en bunke beroende på hur många den ska räcka till. Då denna skulle räcka till 20 personer valde jag att använda Kitchen Aid-bunken. Lägg några lager plastfolie så att det täcker hela insidan, sen fyller man på med tårtbotten och fyllning ända upp till kanten. Låt bunken stå med ett tallrik ovanpå i kylen i någon timme så att den stabiliserar sig, sen är det bara att vända den upp o ner på ett tårtfat eller liknande. Dra försiktigt av plastfolien och täck tårtan med smörkräm, sen börjar det roliga - att dekorera!

PICT0382 PICT0380
PICT0381

Här ovan ser ni hur jag gjorde spetsen till underkjolen, enkelt, vacker och lite annorlunda.
Jag använde mig av en Balltool som tillsammans med en liten skumgummimatta under marsipanen ger fina former.PICT0383

Ätbart glitter

Det finns ätbart glitter och så finns det ätbart glitter. Ätbart innebär inte alltid att kroppen bearbetar eller tar upp den produkt du äter, utan det finns ätbart glitter i den bemärkelsen att det går att äta utan att skada kroppen och att det kommer ut helt igen. Glittrigt bajs med andra ord. Detta är dock godkänt i USA men inte inom EU.

Då denna inte tårtan var till mig själv så kändes det tryggast att använda ätbart glitter, alltså glitter som kroppen förbränner och blir till vanligt bajs.
Detta glitter från Wiltons och köpt hos Kakburken är som små små glansigt färgade flingor, inte lik  häftiga som det icke ätbart ätbara glittret men jag fick ändå till en härligt glitter & glamour känsla!Det var mycket enkelt att dekorera tårtan, pensla ut äggvita där du vill ha glitter, strössla rikligt med glitter och skaka av på ett bakplåtspapper. Nackdelen med glittret och annat glitter även det är att det fastnar överallt. Och då menar jag verkligen överallt. Se till att torka av alla ytor, kaveln, händerna m.m. innan du byter färg eller ska leka vidare med annan färgad marsipan annars kan det bli tråkigheter.

Nu är det äntligen dags för lite bilder. Titta och njut!
Tårtan är gjord av chokladbotten, fylld med chokladmousse och hallonkompott, täckt med chokladsmörkräm och marsipan. Dekorerad med ätbart glitter och sockerpärlor. Allt på tårtan är ätbart utom pinnen som håller upp flickans kropp.

PICT0385
01PICT0389 PICT0392
PICT0390
PICT0393PICT0400 PICT0401
PICT0407 PICT0399
PICT0404
PICT0398

När jag levererade tårtan till Kornelias mamma fick jag den underbart härliga kommentaren “men gud vad fin, den är ju för vacker för att ätas upp, går den inte att spara?” Med dom orden känner jag att jag lyckats uppfylla hennes förväntningarna och lite till… Jag åkte därifrån med ett fånigt litet leende av lycka på läpparna som satt kvar ett bra tag. Att göra vänner glada med tårtan ger en berusande kick!

Än en gång, grattis Kornelia på födelsedagen!

Kram Karin

3 kommentarer:

  1. Jättefin, spetsen på kjolen var en bra idé!

    SvaraRadera
  2. Alla gästerna bara stod och gapade när denna fantastiska tårta sattes fram. Synd att skära i den men det gjorde vi, helt enastående god. Kornelias Morfar

    SvaraRadera