sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

söndag 6 januari 2013

Polkagriskladdisar


PICT0206

Sent i fredags innan läggdags fick jag baksug och gjorde en gammal klassiker i ny tappning – Eksta kladdkaka. En grymt god kladdkaka som passar både dom som gillar riktigt rinnande kladdigt kletig kladdkaka (ät den nästan direkt) och för oss, som mig själv, gillar kladdkaka åt det segare hållet, gärna kylskåpskall (får tålmodigt vänta helst ett helt dygn innan vi får njuta)
Och för att göra det extra gott strödde jag krossade polkagrisar över smeten innan jag bakade av. Vill man kan man självklart blanda ner krosset i smeten, eller varför inte droppa i några droppar pepparmints-essense för lite extra mintig smak!

Eksta kladdkakaPICT0240

100 g smör
2 ägg
2 rågade dl socker
3/4 siktad kakao
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl

Smält smöret och ställ det åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta smöret och rör om. Mät upp mjöl, vaniljsocker och kakao i en skål och rör om så att kakaon blir klimpfri. Blanda med äggen och häll kaksmeten i en smord och bröad kakform. Grädda i 175 grader ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med 20 cm diameter eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter. Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.
Kakan stelnar efter ca 2 – 3 timmar i kylen. 

Istället för en traditionell rund kladdkaka valde jag att göra små rektangulära portionsbitar i en silikonform från Ninas mat, hur enkelt som helst. En sats kladdkaka får lagom plats i de små formarna. Låt kakan stelna ordentligt i kylen och tryck försiktigt ut dom ur formen.

Lite fakta om silikonformen: Rymmer 70 ml x 9. Mått 30 x 17,5 cm. Formarna är 8 x 3 cm / 3 cm djupa. 100% platinum silikon. Klarar -60° - +220° grader. Tål ugn, mikrovågsugn, frys och kan diskas i diskmaskin. 10 års garanti.

Bilderna på den grymt goda kladdkakan blev lite mer juliga än beräknat med tanke på att julen sedan länge är över. Men trots det är jag ändå riktigt nöjd med resultatet. Ni fick ju en föraning igår då jag visade hur det kan gå till här hemma vid fotografering. Och här är resultatet, se och njut. Varför inte baka egna polkagriskladdisar?

Kram Karin

PICT0205PICT0211 PICT0209PICT0215 PICT0226PICT0220 PICT0211PICT0229

5 kommentarer: