sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

lördag 5 januari 2013

Behind the scenes…


PICT0202 PICT0203

Vackra bilder i all ära men jag tänkte det kunde vara kul att visa hur det ser ut när jag fotar mina bakverk här hemma. Först leker jag med olika props & rekvisita för att få fram en grovskiss av bilden innan jag bestämmer mig och ställer fram själva bakverken. Till rekvisita kan du faktiskt använda precis vad som helst, porslin, godis, inslagspapper, dekorationer, tyg, leksaker…

Som bakgrund använder jag ibland ett litet vitt bord som jag ställer på kant. Lite enklare och betydligt lättare är annars att köpa stora enfärgade pappersark i närmsta bokhandel, de ger en ren och snygg bakgrund. Köp även hem några mönstrade så får du mer liv i bilderna. Eller använd tyg av olika slag som enfärgat lakan eller en fin duk.

Ta vara på dagsljuset och fotografera mitt på dagen då det är som ljusast. En egen fotostudio med proffsiga lampor är trevligt men kan kosta en slant. Det billiga alternativet är som sagt dagsljus. Försök att undvika gassande solsken då det skapar hårda skuggor, skärma av med tex stora pappersark. Undvik även blixt om det är möjligt, det ger platta och hårda bilder om man inte har möjlighet att använda professionell blixt med ljus från olika håll. Fotografera bakverket/en på lite avstånd så att det runt om pappersarket syns, som jag gjort nedan. Bilderna beskär du sedan enkelt i datorn, jag använder mig av gratis-programmet Picasa.


Jag använder en vanlig simpel digitalkamera, men drömmer om en digital systemkamera. Det blir dock helt okej bilder med min kamera som jag har idag. Mitt tips är att fota med macro (blom-symbolen) så får du skarpa närbilder. Jag rekommenderar även att ta massor med bilder, gärna onödigt många så hittar man alltid några fina. Ta både helhetsbilder och detaljbilder. Ta närbilder där bakgrunden blir suddig genom att fokusera nära bakverket och backa sedan ut så att du får med bakgrunden, den blir då automatisk suddig.

Ett sista tips är att leka med kameran, pröva olika inställningar och fotografera från olika vinklar. Fördelen med dagens digitala värld att man kan ta hur många bilder som helst utan att behöva betala för dyr framkallning. Jag är långt ifrån ett proffs men tycker det är roligt att fotografera och det man tycker är kul blir oftast bra så släpp loss experiment-lusten och fotografera mera!

Kram Karin


PS. Jag vill gärna vidareutveckla mig och lära mig mer om fotografering, vet du om någon bra kurs så säg gärna till!

PICT0204

7 kommentarer:

 1. Som du säger så är dagsljus jätte bra, men varför har du då fönstret bakom? Du kanske har ett fönster framför också?
  http://emelieohlsson.se/ Har webkurser som man kan gå hemma, perfekt och inte så dyrt och hon är grym =)

  SvaraRadera
 2. Fotografiska i Stockholm har kurser och workshops, och nu i början av februari ska de ha en matfotograferingskurs, som dock är fullbokad men det kanske kommer fler tillfällen framöver?

  Sonja från Dagmar's Kitchen ska ha en workshop i Göteborg i vår också som verkar jättekul! :)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att få lite tips hur du gör när du fotar. Jag ska tänka på att skaffa mig lite blandad rekvisita för olika mat- och bakfoton.

  SvaraRadera
 4. Jättekul att se!

  Vuxenskolan har ett per fotokurser, iaf har de haft det. Jag har själv gått "Ta bättre bilder" men skulle vilja gå "Lär dig din systemkamera" för jag känner att det verkligen är dags att lära sig kameran ordentligt nu efter mer än 3 år...

  SvaraRadera
 5. Ett liknande inlägg håller jag på att skriva till min blogg. Men det kommer nog ta ett tag innan det är färdigt.

  Man behöver inte betala en massa pengar för att gå fotokurser. Man kan lära sig det mesta genom internet faktiskt. Att lära sig hur sin systemkamera fungerar kan faktiskt vara ganska knivigt eftersom manualerna man få med vid inköpet brukar vara riktigt risiga.

  Men det är en sak att lära sig hur kameran fungerar rent tekniskt och teorin kring fotografi. En helt annan sak är det ha känsla för att komponera bilder. Det är nog ganska svårt att lära sig.

  Mitt bästa tips är dock att surfa runt på fotoforum och ställa frågor.

  /Lina

  SvaraRadera