sweet salt cake

meny start Meny Bilder meny recept Meny beskrivning meny kontakt

onsdag 13 juli 2011

Ett större tårtprojekt – del 1

Idag var det äntligen på tiden med att börja med bröllopstårtan tills på lördag, jag började med den inre moussen bestående av bland annat hallonpuré, matlagningsyoghurt och grädde. Grymt god!
Här nedan ser ni min skiss på hur tårtan är tänkt att se ut, blir nog fint när jag väl är klar.

Grovskiss Blötlagd gelatin DSC07662 DSC07663

Puréerna är köpte hos Strössel & Annat som har många olika sorters frukt-puréer. Perfekt när man behöver en stor kärnfri mäng juice/puré från önskad frukt, som tex passionsfrukt. Jag hade ruinerat mig i att köpa passionsfrukter och sen sila rent dom men med denna juice så är allt fixat och klart till en helt klart rimlig penning!
Juicerna/puréerna är helt utan konserveringsämnen och andra dumma tillsatser utan endast upp till 95% frukt och resten socker. Så naturligt som man kan komma! Ett öppnat paket håller i ca 4-5 dagar med juicen/puréerna kan frysas i mindre portioner, perfekt att ta fram vid behov!

DSC07660 DSC07661 

Hallonmoussen blev svagt rosa och underbart god! Det blev så mycket mousse att det även blev ett gäng portions-mousser att sälja i butiken! Jag ser med spänning fram emot nästa steg imorgon då jag ska lirka ut tårtorna ur dess former för att lägga dom i betydligt större formar och täcka med passionsfrukts-mousse. Då vi inte har några plastband att sätta på insidan av tårtformen så fick jag tipset av en arbetskamrat att smörja insidan med olja och sen pudra på florsocker, det ska göra att tårtan inte fastnar i formen. Imorgon blir det upp till bevis, spännande!

DSC07666 DSC07667

Efter att ha letat runt i Emmaboda så har jag äntligen fått ihop en hög rosor för att göra försök nr två i att kandera rosor. Jag prövade först att pensla med sockerlag men den fästa aldrig på rosbladen så det gav jag snabbt upp, istället så vispade jag upp äggvitan till ett vitt skum. Det var dock inte heller det enklaste att pensla på skummet men var betydligt enklare än sockerlagen. Tror ändå det allra enklaste är ovispad äggvita då den är blötast.
Denna gången gjorde jag en plåt med mörkrosa och en plåt med ljusrosa rosblad, denna gången satt jag som en hök vid ugnen när det var dags för snabbtorkning. Jag satte ugnen på ca 50 grader och hade en smörkniv i öppningen så att den inte stängde sig. Väl i ugnen så gick “torkningen” riktigt fort, bara några minuter så var dom klara! Något att tänka på är att inte blanda för stora och för små blad då de små blir klara betydligt fortare än de stora!
Jag vet inte riktigt hur bladen ska se ut när dom är klara men ändå nöjd med slutresultatet. De ligger nu på tork i en liten burk med bakplåtspapper emellan, självklart kommer jag inte stänga locket utan den får stå så tills på lördag. Dock kommer jag nog behöva göra fler kanderade rosor imorgon igen!

Jag ser med blandad förtjusning fram emot att få titta till mina moussetårtor imorgon, mardrömmen är att de inte stelnat eller något annat hemskt… Denna ständiga oro!

Nej, dags att sova, imorgon fortsätter tårtprojektet!

Kram Karin

DSC07669 DSC07670 DSC07671 DSC07672

2 kommentarer:

 1. Hej Karin,

  Dom där puréerna blir man ju sugen på att prova.

  Själv är jag ju ny på detta med tårteriet och gjorde min första MMF för någon dag sedan. Jestanes vad kladdigt. Men till slut gick det. Dock blev det som små hål i den - har jag inte knådat tillräckligt då?

  Jag länkade din fina steg-för-steg beskrivning till min blogg, hoppas det var okej.

  Hälsningar
  Maria mariasfrestelser.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. hej
  vi vill bara tipsa om att jag har 2 tävlingar nu och kanske vill du delta..
  http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-2skalar-2skedar.html
  http://tartpalatset.blogg.se/2011/july/vinn-bestickset-med-atpinnar.html

  SvaraRadera